Hlavní obsah

Máte suché a popraskané ruce? Víme, jak o ně pečovat!

Foto: Profimedia

Suché ruce mohou být i velmi bolestivou záležitostí. Nezapomínejte proto na preventivní ochranuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesušené ruce nejsou pouze nepříjemné na dotek a nepěkné na pohled. Často se také jedná o vcelku bolestivou záležitost. Navíc prasklinky na rukou mohou být vstupní branou pro různé infekce. Co s tím?

Článek

Pokožku na rukou je určitě důležité pravidelně promazávat vhodnými hydratačními přípravky. Pokud se však bez krému na ruce téměř neobejdete a mazat se musíte co dvě hodiny, ne-li častěji, určitě to v pořádku není.

Co suchost rukou způsobuje?

Suchá kůže na rukách nebo mezi prsty sem tam potrápí skoro každého. V této oblasti se totiž vyskytuje menší počet mazových žláz. Navíc ruce patří mezi nejvytíženější části těla, a často se tak dostávají do styku s látkami, které jim škodí.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Jemný mycí krém na ruce Coslys s obsahem extraktu z tužebníku a olejem z vavřínu pokožku nevysušuje a nedráždí, cena 202 Kč a bio krém na ruce Marilou s arganovým olejem a Aloe Vera, cena 179 KčFoto: Archiv firem

Celkově ale platí, že za popraskáním pokožky na rukách nejčastěji stojí vlivy okolního prostředí. S tímto problémem se proto mnoho lidí potýká v zimních měsících a obecně v chladném počasí.

V létě však praskání kůže v této oblasti také není výjimkou. Pokud pravidelně delší dobu přebýváte v klimatizovaném prostředí, které je známé svou nadměrnou suchostí, bude to mít na vaši pokožku minimálně stejně nepříznivý efekt jako zimní počasí.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Balzám na ruce Yves Rocher obsahuje výtažek z bio arniky, která pokožku chrání před vlivy vnějšího prostředí, cena 239 Kč a revitalizační peeling na ruce a tělo OPI odstraní odumřelé buňky, cena 429 KčFoto: Archiv firem

Stejně tak vaší kůži nedělá dobře příliš časté mytí, pravidelný kontakt s chemikáliemi (například ve formě čisticích prostředků), ale i nevyvážený jídelníček.

„Suchost rukou je také častým problémem zejména u pacientů s atopickým ekzémem, kteří si nedokážou sami vytvořit ochranné lipidy kožní bariéry,“ doplňuje dermatoložka MUDr. Gréta Wohlová z Laserového Centra Anděl.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Obnovující krém na ruce Avon s kolagenem a elastinem dodává pokožce rukou 24hodinovou hydrataci, cena 39 Kč a šest párů bavlněných rukavic Dedra, které jsou ideální na výživové zábaly vašich rukou, cena 49 KčFoto: Archiv firem

Jak své ruce chránit?

V první řadě je důležité o pokožku správně pečovat, a hlavně co nejvíce redukovat vlivy, které jí viditelně škodí.

Na co se zaměřit?

Mytí rukou– Vysušování způsobuje jak přílišné umývání a máčení rukou, tak častý kontakt s horkou nebo ledovou vodou. Tím vás samozřejmě nenabádáme k podceňování osobní hygieny. Když si ale myjete ruce během dne, vždy je jen krátce namočte, namydlete a poté rychle opláchněte nejlépe vlažnou vodou.

Promazání– Hydratační krém na ruce používejte po každé sprše nebo koupeli, respektive vždy, když jste nuceni ruce namáčet déle než pár sekund.

Peeling – Odumřelé buňky se vyskytují i na pokožce rukou. „I v této oblasti občas provádějte peeling, stejně jako jste zvyklí u zbytku těla. Nikdy ale nezapomeňte na závěr ruce promazat,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krém na ruce Neutrogena je vhodný pro suché a popraskané ruce, ale i na ekzémové projevy, cena 96 Kč a přírodní krém na ruce EOS s bambuckým máslem, ovesným extraktem, antioxidanty a vitaminy C a E, cena 129 KčFoto: Archiv firem

Výběr kosmetiky – Především se vyhněte přípravkům obsahujícím alkohol, protože ten z pokožky saje vlhkost. Při chronických problémech raději nevybírejte ani produkty s parfemací, které mohou pokožku dráždit. Naopak vhodná je pak kosmetika s obsahem kolagenu nebo silikonu – ty naopak ztrátě vlhkosti zabraňují.

Používejte rukavice – „Při práci s čisticími prostředky a různými saponáty určitě používejte ochranné rukavice. Ideálně přímo na ruce si oblékněte bavlněné a přes ně ještě gumové,“ doporučuje MUDr. Gréta Wohlová.

Domácí regenerace – Extrémně suché a problematické pokožce pak mohou pomoci i domácí regenerační procedury. „Vhodné jsou například olejové koupele, kdy ponoříte ruce na deset minut do nahřátého oleje. Zkusit můžete také jednoduché zábaly. Stačí ruce namazat silnější vrstvou krému a dát je na několik minut, ale klidně i na celou noc, do bavlněných rukavic,“ radí MUDr. Katarína Třísková.

Potýkáte se s tímto problémem?

Reklama

Načítám