Hlavní obsah

Med je všelék. Kde ho kupovat a jak ho znovu zkapalnit?

Foto: Christo, Shutterstock.com

Foto: Christo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než se do módy dostalo slazení nejrůznějšími sirupy ze všech koutů světa, byl med snad jedinou přirozeně zdravou alternativou cukru. Nepodceňujte ho ani dnes a dopřejte si aspoň lžíci každý den.

Článek

Nejedná se o pouhé sladidlo či pochoutku. Blahodárné účinky medu na lidské zdraví jsou známé odpradávna. Dodnes má nezastupitelné místo v lidovém léčitelství, kdy společně s citronem a zázvorem obstojí v konkurenci některých volně dostupných léků na nejrůznější virózy. Med je právem považován za přírodní antibiotikum. Dokáže ničit bakterie a celkově posiluje obranyschopnost organismu.

Schovávat si jej pouze pro případ nachlazení, to by byla škoda. Pravidelnou konzumací medu dodáte tělu potřebné minerály, kromě selenu totiž obsahuje skoro všechny stopové prvky. Je rovněž zdrojem vitaminů, jako jsou A, C, D i skupiny B, dále aminokyselin a éterických olejů.

Existují dva základní druhy medu: květový je spíš světlejší a ten lesní bývá převážně tmavý.

Po ránu vás nastartuje, večer zklidní

Když potřebujete doplnit energii, sáhněte po medu. A zdaleka se to netýká jen fyzického vyčerpání. Výborně povzbudí i psychiku, a to zejména v kombinaci s ořechy.

Doporučená denní dávka, tedy množství medu, jakým si můžete každý den osladit život, je jedna polévková lžíce. Dětem do deseti let stačí čajová lžička. Do jídelníčku jej můžeme zařadit, jakmile potomek začne přecházet na pestrou stravu.

Foto: Artem Shadrin; Shutterstock.com

Foto: Artem Shadrin; Shutterstock.com

Pokud jste zvyklí popíjet svůj ranní čaj, oslaďte si ho medem. Můžete si jej také namazat na chleba s máslem. Nebo zkuste rozpustit lžíci medu ve sklenici vlažné vody, kterou vypijte půl hodiny před snídaní. Tento „medový koktejl“ vás pěkně nastartuje do nového dne, posilí imunitní systém a současně upraví zažívání.

Když si med naopak dopřejete navečer, pomůže organismus zklidnit. Proti nervozitě a s tím spojené nespavosti si večer připravte teplé mléko s medem. Budete opět klidně usínat.

Med se hodí i k vnějšímu použití, protože hojí vyrážky, popáleniny či odřeniny. Své uplatnění má v kosmetice. Podívejte se na článek Nápady z medu i vosku: Zkuste domácí kosmetiku i svíčky.

Pozor na vysoké teploty

Abyste z medu vytěžili maximum, je nutné dodržovat jistá pravidla. Sklenice s medem by měly být umístěny na suchém, tmavém a chladném místě, kde teplota nepřesahuje 15 °C. Ideální je tedy sklep či chladná komora. Vydrží takto i několik let, i když s postupem času ztrácí na své výživové hodnotě.

Pokud med zcukernatí – krystalizace je jeho přirozenou vlastností – ničemu to nevadí. Máte-li ovšem raději med tekutý, jednoduše sklenici vložte do vodní lázně. Opatrně med zahřívejte, maximálně však na 40 °C. Opět zkapalní a při dodržení uvedené teploty se nezničí cenné látky a vitaminy.

Zapomeňte tedy na rozpouštění medu v mikrovlnné troubě. Stejně tak si ho nedávejte do horkých nápojů. Počkejte, až třeba čaj zchladne na teplotu, kdy se dá pít.

A kam pro med?

Foto: greenoline, Shutterstock.com

Foto: greenoline, Shutterstock.com

V obchodech s potravinami narazíte na různé druhy medu. Spotřebitelské testy však ukazují, že jejich kvalita často bývá velice žalostná. Obsahují například pyly rostlin, které nerostou v našich zeměpisných šířkách, přitom jsou prodávány jako české výrobky. Nekvalitní med obsahuje také velké množství vody či enzymů, které tam nemají co dělat.

Když už za med zaplatíte nemalé peníze, tak se zárukou, že si dopřejete ten pravý a léčivý. Pokud ve svém okolí nemáte prodejnu, která nabízí produkty skutečných včelařů, zeptejte se třeba známých, kde je kupují, případně zapátrejte na internetu. Různé portály uvádějí přehledy včelařů podle regionů či včelařské mapy.

Kvalitní med poznáte i tak, že tzv. mašličkuje. To znamená, že když stéká ze lžičky, vytváří zřetelné záhyby připomínající mašličky.

Reklama

Načítám