Hlavní obsah

Měsíc s food blogery: Voňavý hruškový koláč s nivou a ořechy

Foto: Jakub Jurdič

Káťa a Lucka začínají voňavým hruškovým koláčem s nivou a ořechy. Perfektní k posezení u vína!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

V září pro vás čtyřikrát uvaří dvě sympatické studentky Katka a Lucka, které svou vášeň pro jídlo dokumentují na blogu Taste of Place. Začínáme voňavým hruškovým koláčem s nivou a ořechy!

Článek

Hrušková sezona je tu, a jestli vás už omrzely hrušky na sladko (i když tenhle čokoládový dortík bez mouky se jen tak neokouká!), vyzkoušejte slaný koláč s nivou a ořechy, které se se sladkými hruškami perfektně doplňují. Lucie s Kateřinou ho doporučují k bílému vínu, takže dejme chladit a pusťme se do pečení!

Hruškový koláč s nivou a ořechy

Na koláč o průměru 25 cm potřebujete: 250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl, studenou vodu

Na náplň:250 g nivy, 250 g krémového sýra (Lučina, Buko, Fénix), 3 hrušky, hrst vlašských ořechů, 1 stroužek česneku

Foto: Jakub Jurdič

Hrušky si se sýry s modrou plísní a ořechy skvěle rozumíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte těsto. Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli a na kostičky nakrájené máslo. To prsty rozdrobte na drobenku, pak přidejte vejce, prohněťte a na závěr přilejte trochu studené vody, ale jen tolik, aby se těsto spojilo. Rychle ho zpracujte a přikryté fólií zatím schovejte do ledničky. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

Foto: Jakub Jurdič

Z mouky, špetky soli, másla, vajíčka a trošky studené vody připravte křehké těstoFoto: Jakub Jurdič

Nastrouhejte si nivu, ořechy nakrájejte na drobnější kousky a hrušky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Když je těsto vychlazené, vyválejte ho na tenkou placku, kterou vyložte koláčovou formu, přebytečné okraje odřízněte a povrch těsta propíchejte vidličkou. Formu dejte na deset minut do trouby, dokud okraje jen lehce nezrůžoví.

Foto: Jakub Jurdič

Holky se při vaření perfektně doplňují, a s fotografem jsme měli chvílemi dokonce pocit, že se na tom, co která udělá, dorozumívají snad i beze slov :-)Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ořechy nasekejte na menší kouskyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vychlazeným těstem vyložte koláčovou formu a odřízněte přebytečné okrajeFoto: Jakub Jurdič

V misce smíchejte krémový sýr s prolisovaným česnekem a nastrouhanou nivou. Malou hrstičku nivy si nechte na později, na finální posypání koláče. Náplň pořádně promíchejte a přisypte do ní ořechy. Upečený korpus nechte chvilku vychladnout, a pak na něj rovnoměrně rozetřete náplň. Poklaďte plátky hrušek a posypte zbylou nivou. Vraťte do trouby a pečte 20 až 30 minut, dokud niva na povrchu nezezlátne.

Foto: Jakub Jurdič

Předpečený korpus potřete nivovou náplníFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hotový koláč neváhejte ozdobit čerstvými bylinkami: holky použily tymiánFoto: Jakub Jurdič

Tip: Slané koláče jsou vděčným pohoštěním k vínu nebo jen tak se salátem jako lehká večeře. Vyzkoušejte i česnekový s rajčaty a cuketou a spirálový s kořeněnou smetanou.

Také máte rádi kombinaci sýru, ovoce a ořechů?

Reklama

Související témata:

Načítám