Hlavní obsah

Mexická polévka s tortillovými chipsy

Hodnocení:
(48)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Snažíte se v předjaří omezit konzumaci masa? Tahle zářivá polévka inspirovaná Mexikem vás díky fazolím a kukuřici zasytí a vydá za poctivou večeři. V receptu uvádíme fazole z plechovky – je to ta nejsnadnější možnost. Když si ale nezapomenete den dopředu namočit hrnek suchých červených fazolí, tak budou v tlakovém hrnci uvařené za 25 minut (zatímco se vaří základ na polévku) a vy ušetříte a prospějete životnímu prostředí.

Ingredience pro:
6 porcí
Na polévku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 200 g mražené kukuřice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička chilli koření
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 lžičky hnědého cukru
K podávání
  • 4 hrsti tortilla chipsů
  • 100 g vyzrálého čedaru
  • 10 g papriček jalapeño
  • 1 svazek čerstvého koriandru
Článek

Postup

Krok 1: Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a smažte na oleji, až zprůhlední. Osolte a do hrnce přidejte omytou červenou papriku nakrájenou na menší kostičky a prolisovaný česnek. Ještě chvíli smažte.

Krok 2: Hrnec částečně odtáhněte z ohně a přidejte všechno sypké koření (množství chilli odhadněte podle síly, přidat můžete vždy). Koření v základu dobře rozmíchejte, vraťte na oheň a přilijte vývar a rajčatové pyré. Vsypte dvě lžičky hnědého cukru a povařte asi půl hodiny.

Krok 3:  Základ na polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Když vám nevadí kousky zeleniny, tenhle krok můžete vynechat, rozmixováním se ale polévka zahustí a zjemní.

Krok 4: Fazole z plechovky sceďte a pořádně propláchněte studenou vodou. Spolu s kukuřicí přidejte k základu a ještě asi pět minut povařte.

Krok 5: Při podávání připravte na stůl mističky s tortillovými chipsy, strouhaným sýrem a papričkami jalapeňos – ať si polévku každý upraví podle svého. Uvidíte, že na maso si nikdo nevzpomene.

Tajný tip: Moje maďarská babička mě naučila přidávat do každého jídla z dušených rajčat menší kousek oloupaného celeru. Vyvařený celer se vyhodí, rajským omáčkám a polévkám ale přidá zajímavou hloubku a „masovou“ chuť. Nevím, co by na to řekli Mexičané, vám ale radím – zkuste to.

Máte rádi pikantní jídla?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama