Hlavní obsah
3,1
(55)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Snažíte se omezit konzumaci masa? Tahle zářivá polévka inspirovaná Mexikem vás díky fazolím a kukuřici zasytí a vydá za poctivou večeři. V receptu uvádíme fazole z plechovky – je to ta nejsnadnější možnost. Když si ale nezapomenete den dopředu namočit hrnek suchých červených fazolí, tak budou v tlakovém hrnci uvařené za 25 minut (zatímco se vaří základ na polévku) a vy ušetříte a prospějete životnímu prostředí.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Polévka
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks červené papriky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml rajčatové omáčky
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 200 g mražené kukuřice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 lžičky hnědého cukru
K podávání
  • 4 hrsti tortilla chipsů
  • 100 g vyzrálého čedaru
  • 10 g jalapeños
  • 1 svazek čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a smažte na oleji, až zprůhlední. Osolte a do hrnce přidejte omytou červenou papriku nakrájenou na menší kostičky a prolisovaný česnek. Ještě chvíli smažte.

02.

Hrnec částečně odtáhněte z ohně a přidejte všechno sypké koření (množství chilli odhadněte podle síly, přidat můžete vždy). Koření v základu dobře rozmíchejte, vraťte na oheň a přilijte vývar a rajčatové pyré. Vsypte dvě lžičky hnědého cukru a povařte asi půl hodiny.

03.

Základ na polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Když vám nevadí kousky zeleniny, tenhle krok můžete vynechat, rozmixováním se ale polévka zahustí a zjemní.

04.

Fazole z plechovky sceďte a pořádně propláchněte studenou vodou. Spolu s kukuřicí přidejte k základu a ještě asi pět minut povařte.

05.

Při podávání připravte na stůl mističky s tortillovými chipsy, strouhaným sýrem a papričkami jalapeňos – ať si polévku každý upraví podle svého. Uvidíte, že na maso si nikdo nevzpomene.

Reklama

Související témata:

Načítám