Hlavní obsah

Pikantní, hustá a poctivá fazolačka s vůní papriky. Ideální večeře!

Foto: Marcel Rozhoň

S chlebem s křupavou kůrkou chutná polévka dokonale!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voňavá paprika, fazole, pořádná porce uzeného masa a čipetky k tomu? Poctivá maďarská fazolačka má všechno, co potřebuje podzimní polévka, od které čekáte, že zahřeje i zasytí.

Článek

Na vhodné slovo, kterým bych mohla nahradit „čipetky“, jsem ještě nikdy nenarazila. Pro mě to nejsou noky, pro mě je to vzpomínka na dětství, kdy jich kvůli mně babička přidávala do polévky dvojnásobné množství. Vždy jsem vyjedla celý talíř a čipetky si nechala na konec. Nejlépe chutnaly v polévce až druhý den!

A při vaření polévky nezapomínejte na kvalitní papriku, to je základ. Poohlédněte se po ní raději ve specializovaných prodejnách na koření nebo v obchodech s maďarskými delikatesami. Je voňavější, pikantnější, červenější a jídlo dotáhne k dokonalosti.

Pikantní fazolačka

Pro 4 až 6 osob budete potřebovat: 300 g uzeného masa, 1 konzervu červených fazolí, 1 lžíci sádla, 3 stroužky česneku, 1 lžíci sladké mleté papriky, 1 lžičku pálivé mleté papriky, 1 lžíci hladké mouky, sůl, pepř. Na čipetky: 1 vejce, hladkou mouku podle potřeby, sůl

Postup: Uzené maso uvařte doměkka, vývar slejte a dejte stranou. V hrnci nechte rozpustit sádlo, a opečte na něm nadrobno nasekaný česnek. Přisypte sladkou i pálivou papriku, nechte ji provonět a přidejte lžíci hladké mouky, promíchejte a zalejte vývarem z uzeného masa. Polévku přiveďte k varu a mezitím připravte těsto na čipetky. Do misky vyklepněte vejce, rozšlehejte ho, osolte a postupně přimíchávejte mouku. Z těsta vytvarujte kouli, ze které utrhávejte do vroucí polévky kousíčky. Vařte, dokud nejsou téměř měkké. Pak přidejte do polévky scezené fazole, na kousky nakrájené uzené maso, ještě krátce povařte a podávejte.

Tip: Stejným způsobem připravíte i skvělou hráškovou polévku. V ní ale vynechejte pálivou papriku a místo ní přidejte lžičku cukru.

Na jakých polévkách si na podzim pochutnáváte vy? Máme pro vás další tipy na zahřátí, i takové, co vás dokonale zasytí. Bramboračka s chilli i čočková s kari nebo rajčatová na víně.

Reklama

Související témata:

Načítám