Hlavní obsah

Ostrokyselá polévka. Udělejte si „čínskou polévku“ doma

Hodnocení:
(76)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Nejsem žádná velká odbornice na čínskou kuchyni a věřím, že místní kuchař by trpěl, kdyby viděl, jaké recepty hrdě nesou v názvu „čínské“. Jsem ale polévková a ostrokyselá, správně kluzká, pikantní, se stále křupavou zeleninou a obláčky vajíčka patří mezi moje favority. Proto jsem pátrala, hledala, podnikla výzvědnou výpravu do čínského bistra – a tady je výsledek.

Ingredience pro:
10 porcí
Budete potřebovat
  • 3 kuřecí stehna
  • 1 hrst jidášových uch
  • 2 mrkve
  • 100 g červené papriky
  • 3 žampiony
  • 10 cm pórku
  • 100 g nakládaných bambusových výhonků
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička chilli pasty
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce solamylu
  • zelená nať na ozdobu
Článek

Postup

Krok 1: Do velkého hrnce vlijte asi 4 litry studené vody, přidejte omyté kuřecí maso i s kůží a přiveďte k varu. Posbírejte pěnu, ztlumte plamen a pomalu vařte přibližně 45 až 50 minut. (K masu můžete přidat i kuřecí nebo krůtí žaludky, kachní kosti nebo pár drůbežích křídel. V tomhle případě nic nezkazíte ani bujonovou kostkou). Sušené houby namočte do vařící vody a nechte stát alespoň 30 minut.

Krok 2: Zatímco se vaří maso, nakrájejte všechnu zeleninu a žampiony na opravdu drobné kostičky (použijte jednu velkou nebo dvě menší mrkve a asi polovinu větší červené papriky). Namočené houby sceďte a také je nakrájejte na malé kousky.

Krok 3: Asi po 50 minutách vylovte maso, do vývaru přisypte pokrájenou zeleninu a ochuťte – přidejte sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a chilli pastu, zamíchejte, ochutnejte a dosolte. Z masa odstraňte kůži, oberte ho od kostí a rozdělte na tenká vlákna. Čisté maso vraťte do polévky. Vařte asi 20 minut, až zelenina změkne, ale je pořád mírně křupavá.

Krok 4: V malé misce rozmíchejte v opravdu studené vodě škrob. Za stálého míchání vlijte do vroucí polévky a povařte asi 10 minut.

Krok 5: Na závěr dobře rozmíchejte v misce vejce a tenkým pramínkem vlijte do vařící polévky (v polévce se musí tvořit bublinky – díky nim se z vajíčka vytvoří správné „obláčky“).

Krok 6: Polévku podávejte horkou, posypanou zelenou natí.

Tip: Spolu se zeleninou přidejte do polévky na kostky nakrájené tofu.

Chutnají vám pikantní polévky v čínských a vietnamských restauracích?

ynezorPumanzeSaNyknalC