Hlavní obsah

Nepečené včelí úly

Foto: Mona Martinů

Včelí úly. Pustíte se do nich také?Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je třináctka šťastné číslo? Uvidíme! Dnes se totiž bezhlavě vrhám už na třináctý druh vánočního cukroví. Naštěstí v tom tento týden nejsem sám a stejně jako předešlé dny, i tentokrát mi přispěchala na pomoc kolegyně z redakce. Editorka Sabina s dcerou Alicí mi „píchly“ s receptem na včelí úly. Jak se nám povedly?

Článek

Přiznám se, že jsem včelí úlky neměl nikdy v lásce. To se ovšem velmi rychle změnilo po mém dalším pokusu ze seriálu Michal peče cukroví. Jsou sice docela pracné (ač nepečené), ale nad výsledkem se člověku okamžitě sbíhají sliny.

Existuje také celá řada formiček a udělátek. Já jsem zvolil rozevírací formičku, protože z té uzavřené bych do Vánoc asi nedostal ven ani jeden vosí úl… Zjistil jsem, že je důležité formičku i „důlečkovák“ (to jsem si tak familiérně pojmenoval ten kužel, kterým se do hnízda dělá prohlubeň) pokaždé pořádně obalit v cukru. Pro domácí velkovýrobu se vám hodí i sada na včelí úly, která obsahuje 2 velikosti formiček a hlavně mřížku, ve které vám včelí úlky skvěle drží vzhůru nohama. Potom se plní jedna báseň, cena se pohybuje kolem 300 Kč za sadu.

A teď už pojďte tvořit, ať mají včelky v zimě kde bydlet!

Na 60 včelích úlů potřebujete: 16 dkg cukru moučka, 16 dkg Hery, 60 rozdrcených piškotů, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce horké vody

Na náplň do včelích úlů: 125 g másla, 3 lžíce rumu (nebo rumovou tresť), trocha vaječného koňaku

Na podstavec: 60 piškotů nebo kolečka z lineckého těsta

Postup: Piškoty rozemelte nebo je vložte do mikrotenového sáčku a rozdrťte je válečkem (funguje to skvěle i jako předvánoční terapie – pár dobře mířených ran a stres je pryč, uvidíte!). Ze všech surovin potom vypracujte hladké těsto a určitě ho dejte alespoň na hodinu do lednice ztuhnout. Jinak se vám bude lepit na tvořítko a úly nebudou držet.

Foto: Mona Martinů

Před tvořením úlů musí být těsto v chladuFoto: Mona Martinů

Náplň si umíchejte dle chuti, připravte si do misky dostatečné množství moučkového cukru na vysypávání formičky a jde se na věc. Uzavřené tvořítko vysypte cukrem a natlačte do něj těsto. „Důlečkovákem“ udělejte v úlu prohlubeň, kterou naplňte připraveným krémem.

Foto: Mona Martinů

Formička musí být dostatečně vysypána cukremFoto: Mona Martinů

Úl přiklopte piškotem a opatrně ho vyndejte z formičky. Nakonec ho můžete ještě polít čokoládovou polevou (ale nemusíte, už takhle je to dost sladké).

Foto: Mona Martinů

Ve více lidech se úly dělají snadnějiFoto: Mona Martinů

Související témata:

Načítám