Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Slané překvapení, které nezabere moc času? Zlatavé sýrové tyčinky. Ze stolů mizí opravdu rychle.

1 hod.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 1 ks vejce
    3
  • 30 dkg tvrdého sýra
    7
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky cukru
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 3 dkg droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 čtvereček taveného sýra
    7
  • 20 dkg rostlinného tuku
  • 30 dkg polohrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

V hrníčku připravte z droždí, vody a cukru kvásek. Kvásek nalijte na mouku, přidejte tavený sýr, heru, sůl a vypracujte vláčné (trochu lepivé) těsto.

02.

Až je těsto hladké, položte ho do mísy a zalijte ho studenou vodou. Takto by mělo kynout minimálně hodinu. Vodu poté vylijte, těsto rozválejte na pomoučněném vále a rádýlkem dělejte tyčinky - ne moc dlouhé, aby se nepolámaly.

03.

Tyčinky přendejte na plech s pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem, pokmínujte a posypte najemno nastrouhaným tvrdým sýrem. Je dobré dodržovat mezi tyčinkami rozestupy, aby se neslepily sýrem.

04.

Pečte v předehřáté troubě několik minut na 180 stupňů Celsia. Po upečení vyndejte plech z trouby a nechte ho vychladnout i s tyčinkami, až potom je sundejte. Kdybyste je dávaly do misky ještě vlažné, polámou se.

Související témata:

Načítám