Hlavní obsah

Michal peče: Slané sýrové tyčinky

Foto: Mona Martinů

Zlatavé sýrové tyčinky rychle mizí ze stolu

Doufám, že jste si, milé dámy, o víkendu dostatečně odpočinuly, protože se dnes společně vrhneme na další cukroví. Přestože není sladké, ale slané, je to dobrota na druhou a popravdě – u nás doma každý rok bezpečně zmizí do několika dnů. Šestý díl seriálu Michal peče cukroví právě začíná, schválně – zachutnají dnešní tyčinky i vám?

Článek

Neznám nikoho, komu by vadilo, že při vánočním obžerství slupne místo hory rafinovaných sladkých cukrovinek sem tam nějaké to slané překvapení. Takže se nebojte trochu experimentovat, riskování se v tomto případě rozhodně vyplatí.

Tak to jsem se vám tak trochu kajícně přiznal, teď už zbývá jen prozradit recept!

Foto: Mona Martinů

Do těsta se přidává i tavený sýr

Na kynuté slané tyčinky se sýrem budete potřebovat: 30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg Hery, 1 čtvereček měkkého (taveného) sýru, sůl, 3 dkg droždí, 2 lžíce vlažné vody, půl lžičky cukru, drcený a celý kmín, 30 dkg tvrdého sýru, vajíčko na potření

V hrníčku připravte z droždí, vody a cukru kvásek (nevím proč, ale vždycky se mi kvásek povede hezčí v hrníčku než v kastrůlku). Kvásek nalijte na mouku, přidejte tavený sýr, Heru, sůl a vypracujte vláčné (a přiznávám trochu lepivé) těsto.

Foto: Mona Martinů

Těsto kyne pod vodou

Až je těsto hladké, položte ho do mísy a zalijte ho studenou vodou. Takto by mělo kynout minimálně hodinu. Vodu poté vylijte, těsto rozválejte na pomoučněném vále a rádýlkem ho rozdělte na tyčinky; nedělejte je moc dlouhé, aby se vám nepolámaly. Tyčinky přendejte na plech s pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem (to je přesně to, co jsem já zapomněl), pokmínujte a posypte najemno nastrouhaným tvrdým sýrem. Je dobré dodržovat rozestupy mezi tyčinkami, jinak se vám slepí sýrem a od sebe už je nikdy nedostanete.

Foto: Mona Martinů

Tyčinky vyřezávejte rádýlkem

Foto: Mona Martinů

Nekonec posypte kmínem a strouhaným sýrem a dejte péct

Pečte v předehřáté troubě několik minut na 180 stupňů Celsia. Po upečení vyndejte plech z trouby a nechte ho vychladnout i s tyčinkami, až potom je sundávejte. Kdybyste je dávaly do misky ještě vlažné, polámou se.

A máme hotovo! Věřím, že vám slané tyčinky budou chutnat (určitě mi dejte vědět) a že se tu společně potkáme zase zítra. Chystám se totiž péct se svou malou neteří Andrejkou rohlíčky s pařížským krémem. To bude teprve fuška!

Jo a málem bych zapomněl – jestli máte také oblíbené recepty na cukroví, nenechávejte si je, prosím, jen pro sebe. Stačí je jednoduše přidat do rubriky Vaše recepty – najdete ji ZDE!

ynezorPumanzeSaNyknalC