Hlavní obsah

Milování může skončit pláčem. Proč jsou ženy po vyvrcholení smutné?

Foto: Profimedia

Ne každý pracuje se svými emocemi stejně. Jsou i ženy, které se při orgasmu rozpláčou!Foto: Profimedia

Reklama

Po vyvrcholení obvykle přichází onen slastný pocit uvolnění, který se dá přirovnat jen k máločemu. Ale umíte si představit, že po dosažení vrcholu začnete naopak ronit slzy? Tohle je žert přírody!

Článek

„Moje přítelkyně prostě po sexu brečí,“ stěžuje si osmatřicetiletý Libor, kterému chování partnerky dělá starosti.

„Hančin orgasmus sice přichází trochu později, respektive musím se dost snažit, ale když už je, přijde mi partnerka docela šťastná. Proto nechápu, že za minutu se jen tak mírnyx týrnyx dokáže rozbrečet,“ krčí rameny Libor, jehož situace nepřestává fascinovat.

„Ptal jsem se, utěšoval, držel ji v náručí, zajímal se. Odpověď přesto nemám. Buď říká, že to přejde, nebo že vlastně neví, odkud se ty slzy berou. No, možná je to na nějakého specialistu,“ polemizuje čtenář, který v orgasmu přítelkyně momentálně vidí něco jako nutné zlo. Odkud se bere?

Kontraproduktivní milování

Už i známá sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová kdysi upozorňovala na to, že ne každý orgasmus k uspokojení vede.

„Zjistit však důvod neuspokojení je většinou obtížné. Jen výjimečně je důvod zřejmý. Například je-li partner ženě nepříjemný, protivný či až odpudivý a ona mu z nějakého důvodu musí být po vůli,“ popisovala situaci s tím, že taková žena při dobré reaktivitě sice dosáhne orgasmu, ale po jeho odeznění cítí místo příjemné satisfakce pocit odporu nejen k partnerovi, ale i vůči sobě. Avšak důvodů, proč vyvrcholení přináší strach a slzy, může být i víc.

Foto: Profimedia

Zdánlivě nevysvětlitelný smutek může mít různé příčinyFoto: Profimedia

„Například mladé dívky nebo chlapci, kteří prožili svůj první takzvaný dospělý orgasmus, mohou následně pocítit obavu, že spáchali něco nepatřičného nebo že se jim uvnitř něco, jak se říká, zlomilo,“ uvádí Paul Joannides, poradce a expert na výchovu americké mládeže, který se zabývá zkoumáním sexuality a jejího vývoje už dlouhá léta. Podle něj podobné stavy, nejen u mladistvých, nejsou nic neobvyklého.

Tak trochu mix pocitů

„I sexuální vyvrcholení zralých dospělých jedinců bývá občas doprovázeno smíšenými dojmy, zejména tehdy, když orgasmus funguje jako spouštěcí mechanismus pocitů smutku a osamění,“ objasňuje ve své skvělé příručce Sex je umět, chtít a vědět s tím, že lítost může být vyvolána vzpomínkou na předcházejícího životního partnera nebo je prostě orgasmus tou poslední kapkou do hluboké studny vnitřní bolesti, která pak náhle přeteče. (Ovšem nutno dodat, že někteří lidé po orgasmu dokonce i pláčou. Mohou to však být slzy štěstí!)

Foto: Profimedia

Z vašeho mixu pocitů může mít partner těžkou hlavuFoto: Profimedia

Občas versus stále

„Mám podobnou zkušenost,“ tvrdí dvaačtyřicetiletá Jana, která se před půl rokem rozvedla. „Našla jsem si nového partnera, jenže když došlo na sex, nedala jsem to. Orgasmus jsem měla, to jo, ale pak jsem se sesypala. Najednou mi přišlo líto, že už nejsem s bývalým manželem,“ otevřeně se svěřuje se svým nepříjemným zážitkem. Jí však pomohl čas a pochopení nového milence.

Kdy už je na to ordinaci?

Někdy to však bez odborné pomoci psychologa nebo sexuologa nejde. Při dlouhotrvajících obtížích je vhodné vyhledat jeho pomoc, neboť mezi ty, kdo orgasmus nenávidí, patří i lidé, kteří se ke svému vyvrcholení stavějí s notnou dávkou odtažitosti – zejména tehdy, když cítí potřebu masturbovat.

Touha navodit si vyvrcholení sám může totiž probouzet pocity slabosti nebo i nenávisti k vlastní osobě. A existují i takoví, kteří nemají rádi orgasmus proto, že ho považují za formu ztráty sebekontroly. V takových případech nějaký čas ani pochopení nezabere.

Taky už se vám stalo, že jste po orgasmu začali brečet?

Reklama

Načítám