Hlavní obsah

Milujete džíny? Přinášíme inspiraci, jaké trendy kousky si na jaře pořídit!

Foto: Profimedia

Džíny patrně nikdy nevyjdou z módy. Jen se malinko mění jejich trendové střihy. A jaké vítězí letos?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se mění střih džín, který válcuje módní mola a populární instagramové účty. Který střih byste si měly koupit (nebo vyrobit) letos?

Článek

Výhodou trendu potrhaných kalhot je, že si jj můžete vyrobit ze starých džín. Ale pozor, není to jen tak. Během posledního roku se rozmohla móda, ve které na sobě měly kalhoty v podstatě více děr než materiálu. Od těch se přece jen upouští.

Módní blogy jsou teď sice plné outfitů, kde můžete vidět džíny s obřími dírami a pod nimi punčocháče se širokými oky, ale to je záležitost, na kterou si za dva měsíce nikdo nevzpomene. Ještě nějakou chvíli naopak budou v módě díry na kolenou nebo mírnější „opotřebení“ džín, jako je nepravidelně, třeba 3 centimetry, horizontálně natržený denim. Pokud si tedy chcete perfektní džíny 2017 vytvořit samy, pouze je přejeďte žiletkou na dvou až třech místech na každé nohavici. „Žebříkům“ odzvonilo.

Foto: Archiv firem

Díry na kolenou jsou stále v kurzu. Na foto (zleva): Topshop, 880 Kč, Levi's, 2950 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Potrhaný efekt je stále in, ale stačí v detailech. Na foto: oboje džíny H&M, 799 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

V módě je nepravidelnost rozstřižených a roztrhaných částí. Na foto (zleva): H&M, 899 Kč, Mango, 899 KčFoto: Archiv firem

Obnošený vzhled, nebo dekorativní prvky?

Podobně se uklidnila i móda obnošených barev. Stále si můžete vybrat z mnoha zešedlých a vybledlých barevných variant, kdy džíny vypadají, jako by je nosili už hippies, ale ustupují pravidelné sofistikovaně zesvětlené pruhy na bocích nebo zadek vyšisovaný o pět odstínů více než zbytek kalhot.

Rozhodně neuděláte chybu, pokud si pořídíte džíny s květinovou výšivkou nebo rockovější možnost – pocákané barvou. Zároveň se z přehlídkových mol i do džínové konfekční módy dostaly experimenty například v podobě kalhoto-sukní.

Foto: Archiv firmy

Pokud vás nudí obyčejné kalhoty, možná vás zaujmou podobné sešívané modely. Na foto: oboje Mango, 1299 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Džíny nemusí být jen jednobarevné. Zkuste potisk nebo výšivky. Na foto (zleva): šedé džíny, 899 Kč, modré džíny s květinami, 1299 Kč oboje ZaraFoto: Archiv firmy

Kratší nohavice, kratší nohy?

Možná jste si už všimly, že z obchodů mizí kalhoty s délkou pod kotníky. Aktuální trend mluví jasně – ať si kupujete širší kalhoty, slim, skinny střih, nebo dokonce zvony, najdete je především v délkách nad kotníky. Nebojte se toho. Můžete konečně ukázat v plné kráse své nové boty, případně opálení :-) Ponožky si pořiďte buď tak nízké, aby nebyly vidět, nebo naopak vyšší a výrazné – barevné nebo třeba s volány. Móda totiž dnes umí využít jakoukoli část oděvu!

Foto: Archiv firem

Zkrácená délka je absolutní hit letošní sezony. Na foto (zleva): modré džíny H&M, 999 Kč, černé džíny Topshop, 1300 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Ke zkráceným džínám se hodí jak tenisky, tak podpatky. Na foto (zleva): Levi's, 2945 Kč, Zara, 899 KčFoto: Archiv firem

Se zkracováním délky souvisí další dojem obnošených džín. Nejodvážnějšími variantami zakončení nohavic jsou kalhoty, které končí vzadu níž než vepředu nebo na sobě mají třásně. Větší klasikou jsou pak křivě „utrhané“, případně jen tak ledabyle ustřižené nohavice.

Foto: Archiv firem

Zakončení nohavic nemusí být jen rovné, jak jsme byli zvyklí. Na foto (zleva): Zara, 899 Kč, Miss Selfridge (prodává Zoot), 1299 KčFoto: Archiv firem

Co se týče pocitu, že vám kratší nohavice opticky zkrátí nohy – ne tak docela. Pokud zvolíte cigaretový (rovný) střih kalhot s vyšším pasem (viz fotky níže), uvidíte, že budete vypadat skvěle. Stejně tak vám pomohou tenisky na vyšší platformě, které jsou přímo ztělesněním jara, nebo, samozřejmě, podpatky.

Vosí pas prosím

Zmíněný vyšší pas je dalším poznávacím znamením letošních kolekcí. Najdeme ho u širších kalhot se sníženým sedem i u úzkých střihů. Úzké (slim) kalhoty, které končí až nad pupíkem, zdůrazňují ženské křivky, pomáhají zakrýt nedokonalé břicho a jsou tím nejlepším důvodem koupit si konečně jednoduché úzké černé triko, ve kterém se budete cítit absolutně žensky, ale doteď jste nevěděly, jak ho nosit.

Foto: Archiv firmy

Džíny s vysokým pasem vám pomohou vytvořit siluetu a dokážou prodloužit nohy. Na foto (zleva): černé džíny, 1299 Kč, šedé džíny 799 Kč, oboje ZaraFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Tzv. high waisted džíny vám vytvoří vosí pas. Na foto (zleva): Marks & Spencer, 779 Kč, ASOS, 999 KčFoto: Archiv firem

Tip: To jsou všechno trendy. Vy ale nezapomeňte na to, že i když je důležité zkoušet něco nového, musíte se hlavně cítit dobře. A pokud prahnete po úplné klasice, netoužíte mít roztrhané kalhoty ani holé kotníky, vždycky můžete zajít do míst, kde mají (mimo jiných kolekcí) ustálenou nabídku, ve které se tradiční střihy nemění – např. Marks & Spencer nebo Levi's.

A jaké džíny nosíte nejraději vy? Vybraly byste si z těchto módních trendů?

Reklama

Související témata:

Načítám