Hlavní obsah

Místo kafe žvýkačku aneb Jak rychle zahnat únavu?

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně spíte? Máte moc práce a stresu? Nebo jste to jen včera přehnali na narozeninové oslavě? Ať už vám dnes hlava padá na klávesnici z jakéhokoli důvodu, vy potřebujete fungovat. Víme, jak překonat únavu, když už takzvaně jedete na rezervní baterky.

Článek

Na každého zabírá něco jiného, přesto existuje pár obecných rad, díky kterým se vám může podařit momentální únavu či ospalost zahnat. Mezi ty hlavní patří čerstvý vzduch, pitný režim a žvýkačky!

Pohyb, voda, vzduch

Je-li to možné, dopřejte si čerstvý vzduch – ať už ve formě krátké procházky, nebo si alespoň pořádně vyvětrejte. Ne vždy je možné vyrazit někam do parku, zvlášť v pracovní době. Zajděte si na oběd do o něco vzdálenější restaurace nebo svižnou chůzí pro ovoce ke svačině. Jestli to vaše zaměstnání neumožňuje, pak se alespoň protáhněte u otevřeného okna. Velmi účinnou obranou je nechat chvíli zápěstí pod ledovou tekoucí vodou. Tělo se zchladí a vám se vlije „nová“ krev do žil.

„Mým prvním doporučením je dostatečný přísun tekutin, ideálně čisté neperlivé vody. Únavu lze překonat i různými protahovacími cviky. Ty můžete dělat částečně i na židli: například předklon vsedě. Dalším tipem je opláchnutí studenou vodou. Ženy mohou zvolit termální vodu ve spreji, aby si neponičily make-up,“ radí MUDr. Jiří Ondra z Lékařského domu Praha 7.

Foto: Ivan4es, Shutterstock.com

Procházka nebo alespoň otevřené okno: čerstvý vzduch je dobrým pomocníkem proti únavě v jakékoli formě Foto: Ivan4es, Shutterstock.com

Žvýkačky nebo citron

Potřebujete se rychle probrat? Vezměte si žvýkačku. Žvýkání zvyšuje proudění krve do mozku o 25 až 40 procent, což zlepšuje soustředění a oddaluje únavu. Aktivuje lícní svaly, uvolňuje napětí a potlačuje únavu, obzvlášť při monotónní práci.

Zaručeně vás probere i citron. Zvyšuje odolnost proti stresu a dodává energii. Je bohatým zdrojem vitaminu C a napomáhá vylučování toxických látek z těla. Pokud doslova padáte vyčerpáním na pusu, zkuste se pořádně zakousnout do půlky citronu. Uvidíte, že vás únava opustí velmi rychle!

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Žvýkání rozproudí krev v hlavě a dobře zažene únavuFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

S kofeinem opatrně

Bojujete-li s únavou, litry kafe nejsou tím správným řešením – kofein vás sice krátkodobě nakopne, ale později se budete cítit ještě unavenější. Zkuste dodržovat doporučovanou denní dávku kávy a potom pijte už raději náhražky: „Dejte si maximálně dvě porce kávy v průběhu dne. Tu druhou byste měli vypít nejpozději do 14 hodin. Místo klasické kávy pak vyzkoušejte zelenou kávu, meltu nebo kávu bez kofeinu. Zkuste japonský čaj matcha, maté, šťávu z červené řepy nebo vodu s chia semínky,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

A co energetické nápoje? Ani ty nejsou to pravé. „Myslete na své zdraví a mějte na paměti, že energeťák vás sice povzbudí, ale později si vybere svou daň, protože tělo bude ve své podstatě fungovat na dluh,“ varuje Jiří Ondra.

Mozek miluje glukózu

Pravidelný přísun energie získáte také díky různým povzbuzujícím svačinkám, které nebudou vaše tělo zpomalovat a otupovat těžko stravitelnými surovinami. Jezte pravidelně a zlehka! Když potřebujete nakopnout, zvolte ovoce, které obsahuje glukózu – dodá vám rychlou energii. „Lehká svačina přibližně po třech hodinách od snídaně a po dalších třech hodinách po obědě vás osvěží a pomůže dodat energii. Ideální je sezonní ovoce. Ne vždy je možné jíst zrovna ovoce, pak si dopřejte ovocné smoothie nebo raw tyčinku, která bývá vyrobena z kvalitních surovin často v bio kvalitě,“ říká Věra Burešová.

Jaké jsou vaše triky na potlačení únavy?

Reklama

Načítám