Hlavní obsah

Nakopne vás víc než kafe a ještě spaluje tuky! Umíte si připravit zázračný čaj matcha?

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbaví tělo škodlivin, nakopne vás víc než káva a ještě ho můžete použít do palačinek i zmrzliny! Řeč je o zeleném čaji matcha. Seznamte se.

Článek

Matcha je zelený práškový čaj, který se používá při čajových obřadech v Japonsku, ale hodí se i na vaření a pečení. Vzhledem k tomu, že má na organismus mnoho blahodárných účinků, měli byste ho vyzkoušet.

Čaj, který se jí

Matcha není speciální odrůda čajovníku. Pochází ze stejného zdroje, jako známé čaje zelené, bílé či černé, tedy z čajovníku čínského. Má-li se z jeho lístků vyrobit matcha, překryjí se před sklizní černými plachtami, které nepropustí světlo. Čajovník proto zvýší produkci chlorofylu, a výsledný produkt tak získá krásně svěží zelenou barvu a úžasné schopnosti. Po sklizni se lístky rychle spaří a následně umelou mezi žulovými kameny. „Za hodinu semele žulový mlýn jen 30 až 40 gramů čaje, což zaručí, že si uchová jedinečnou chuť, barvu a aroma,“ vysvětluje Petr Patočka, majitel společnosti Čajová květina.

Protože se matcha ve vodě jen nelouhuje, ale konzumuje se smíchaný s vodou, tedy celý, dodá tělu mnohonásobnou dávku cenných látek. Jeden šálek prý vydá za deset šálků běžného zeleného čaje. I chuť je intenzivnější. Podobá se zeleným čajům, ale znalci o ní mluví jako o bohatší, jemnější a postupně se vyvíjející.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čaj matcha je jemný prášek, který musíte ve vodě i ostatních potravinách vždy dobře rozmíchat, aby netvořil hrudkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zrychluje spalování tuků

Jasně zelený prášek obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a především antioxidantů – těch je v něm prý stokrát víc než v běžných zelených čajích. Velké množství chlorofylu tělo zbaví škodlivin, přínosem jsou i katechiny. „Studie potvrdily jejich příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Přispívají i k prevenci vzniku nádorů. Také zrychlují metabolismus, čímž mohou pomáhat v boji s obezitou,“ uvádí výživový poradce RNDr. Pavel Suchánek. Spalování tuků se díky němu může zrychlit až čtyřikrát!

Matcha také uklidňuje, zlepšuje soustředění, paměť a náladu. Svou schopností povzbudit předčí i kávu. „A energie neodejde rychle a náhle, ale uvolňuje se postupně po dobu až šesti hodin. Pomáhá tedy oddalovat únavu a vyčerpání. Oproti jiným stimulantům nemá vedlejší účinky a nezpůsobuje neklid či nervozitu,“ říká Petr Patočka.

Doporučená denní dávka je čtyři gramy. Když volíte mezi baleným a nebaleným výrobkem, raději vyberte ten první. Protože se k němu nedostává vlhkost ani světlo, na které je velmi citlivý, může si déle udržet svou kvalitu.

Pečlivé míchání je základ

Chcete si vychutnat šálek čaje matcha? Dejte do hrnečku asi čtvrt lžičky prášku a v konvici přiveďte vodu k varu, vypněte a nechejte asi tři minuty odstát. Pak vodu z konvice postupně nalévejte na prášek v hrnečku. Je nutné ho současně míchat, aby nevznikly hrudky. Míchat můžete speciální bambusovou metličkou, ale postačí i šlehač na napěnění mléka nebo vidlička. Pečlivé míchání je nutné, protože prášek tvoří velmi snadno hrudky. Pamatujte na to i ve chvíli, kdy ho budete přidávat do pokrmů nebo nápojů. Vždy ho nejprve rozmíchejte v malém množství tekutiny nebo sypkého základu a teprve potom přidejte do celého množství.

„Čaj je dobré vypít co nejdřív po přípravě, protože čím déle ho necháte stát, tím hořčejší bude. Pokud byste ho přidávali do pokrmu při vaření či pečení, pak se chuť měnit nebude,“ radí Joanna Farrow ve své knize „Seznamte se: Matcha“.

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

S chutí matchy si skvěle rozumí mléko, smetana, ale i tvaroh, takže je ideální surovinou při výrobě domácích nanukůFoto: zarzamora, Shutterstock.com

Zelené pečivo: super nápad na Velikonoce

Když vám matcha zachutná, můžete prášek používat i při pečení a vaření – začínejte však s malým množstvím. „Důvodem je nejen jeho chuť, ale také barva. Pouhá lžička čaje matcha zásadně zabarví pokrm. Problém to může být například u přirozeně červených omáček a zálivek, které se jím zabarví do nevábně hnědé, která chuť rozhodně nepodpoří,“ varuje Joanna Farrow.

Prášek můžete přidat do nápojů z mléka, do pudingu, do zmrzliny. Skvěle oživíte zálivky, smoothie, těsto na lívance, palačinky či muffiny. Dokonale se hodí k jakékoli čokoládě, dále do marinád či směsi na krustu pečeného masa a může ozvláštnit makronky, ledové nápoje i limonády. A což teprve vyzkoušet zeleného velikonočního beránka!

Vyzkoušeli jste už matcha čaj? Napište nám, jak vám zachutnal!

Reklama

Související témata:

Načítám