Hlavní obsah

Únava či prasklé rty? Možná vám chybí některý z vitaminů B!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za praskajícími koutky úst (ale i za padáním vlasů či depresemi) může stát chybějící béčko. Pod tímhle pojmem se skrývá skupina sedmi velice důležitých vitaminů, jež lidem často chybí. Patříte i vy do této skupiny?

Článek

„Deficitem vitaminů řady B skutečně trpí řada lidí. Jedná se o vitaminy rozpustné ve vodě, což znamená, že u většiny z nich tělo nedokáže vytvořit v organismu velké zásoby,“ popisuje nutriční specialistka a terapeutka Eva Placáková z poradny Pečuj o sebe.

Jenže na rozdíl od jiných vitaminů, béčko není jen jedno. Jedná se o komplex rovnou sedmi vitaminů. Nedostatek každého z nich se samozřejmě projevuje trochu jinak. Tak si v tom pojďte udělat jasno a zjistěte, který konkrétně může chybět vám.

Vitamin B1 na pevné nervy

Thiamin – je důležitý pro správné fungování nervového systému. Jeho nedostatek se projevuje únavou, špatným soustředěním, podrážděností a také svěděním na pažích a nohách.

Nejlepší zdroje: Vepřové a drůbeží maso, pivovarské kvasnice, obilniny, luštěniny.

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Snadno se rozčílíte? Přidejte do jídelníčku obilniny a luštěninyFoto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Vitamin B2, abyste dobře viděli

Riboflavin – stará se o správný růst a podporuje také zdraví zraku. Deficit se projeví popraskanými rty a koutky, kožními problémy, mastnými a lámavými vlasy a šupinkami na nose. Objevit se může také zarudnutí očí a zhoršené vidění.

Nejlepší zdroje: Mléko, luštěniny, vejce, brokolice, listová zelenina, játra.

Vitamin B3 pro správné trávení

Niacin – závisí na něm správná funkce zažívacího systému, udržení hladiny krevního cukru a zdraví kůže. Pokud chybí, začnou se vyskytovat potíže jako citlivé dásně, zápach z úst, vyrážky a další kožní potíže, nechutenství, dokonce také zvracení.

Nejlepší zdroje: Maso, pivovarské kvasnice, mléko, vejce, listová zelenina, ořechy.

Vitamin B5, abyste nešedivěli

Kyselina pantothenová – je klíčová pro dobrý stav vlasů, tvorbu protilátek a nervový systém. Nedostatek se projeví zvýšeným padáním vlasů a předčasným šedivěním, bolestmi kloubů, křečemi v končetinách a trhlinkami na ústech a v koutcích.

Nejlepší zdroje: Mléko, maso, vnitřnosti, luštěniny, obilniny.

Vitamin B6 proti únavě

Pyridoxin – na něm závisí správná tvorba červených krvinek, které zajišťují transport kyslíku k buňkám. Proto se deficit nejčastěji projeví únavou. Objevit se ale mohou také nervové potíže jako nervozita, deprese nebo špatné soustředění. Souviset může i se svalovou slabostí a opět popraskanými rty.

Nejlepší zdroje: Ryby, maso, játra, luštěniny, vejce, avokádo, banány, mrkev, ořechy.

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Trpíte na koutky a popraskané rty? Jezte ořechyFoto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Vitamin B7 na krásné vlasy

Biotin – je obvyklou součástí doplňků pro zdraví vlasů a nehtů, pro které je opravdu nezbytný. Když chybí, potýkáte se s padáním vlasů, třepícími se nehty, výskytem lupů, s nadměrně mastnou nebo naopak příliš suchou pletí.

Nejlepší zdroje: Ryby, vejce, ořechy, obilniny, játra.

Vitamin B12, postrach veganů

Kobalamin – o B12 často mluví vegani, neboť se jedná o látku, kterou získáte jedině z živočišných zdrojů. Je podstatná pro tvorbu krevních buněk a správnou funkci nervového systému. Nedostatek se projevuje záněty v ústech, koktáním, depresemi, chudokrevností či menstruačními problémy.

Nejlepší zdroje: Maso, mléko, ryby, vejce, játra.

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Chudokrevní by měli jíst játra a hodně ryb Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Tloustnutí z béčka je mýtus

Vitaminy skupiny B se dají získat nejen ze stravy, ale také prostřednictvím potravinových doplňků. Běžně je k dostání B-komplex, který obsahuje všechny. Obzvláště dietářky a hubnoucí se jich ale obávají kvůli přesvědčení, že z béčka se přibírá na váze.

„Velmi často se objevuje názor, že suplementace vitaminů B vede k nežádoucímu vzestupu hmotnosti. Opak je pravdou. Redukční dieta je spjata se zvýšenou potřebou vitaminů skupiny B, hlavně B2 a B6. Obzvlášť to platí, pokud je součástí i pravidelný pohyb,“ vysvětluje dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy „Vím, co jím a piju“. Nehledě na to, že na množství béčka v těle závisí také rychlost vašeho spalování během cvičení nebo jiné tělesné zátěže.

Myslíte, že vám chybí některý z vitaminů skupiny B?

Načítám