Hlavní obsah

Místo kávy kava: Pomůže vám přestat kouřit i proti únavě

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Máme pro vás tip na potravinu, která je zdravá a navíc umí nabudit pocit veselosti, který zažíváme po požití malého množství alkoholu. Znáte kavu?

Článek

Správně se nazývá pepřovník opojný (piper methysticum), ale domorodí Polynésané ji nenazvou jinak než Kava Kava. Právě zde ji již před téměř 250 lety objevili mořeplavci a zjistili, že místní ji popíjejí podobně jako Evropané kávu, Jihoameričané nápoj yerba maté a Japonci Matcha čaj. Po tisíciletí je součástí oslav – namísto alkoholu si místní připíjí kavou. Povzbudí mysl, zažene úzkost i únavu, navodí klid, ale dokáže i zklidnit rozhádané příbuzné, rozvázat jazyk nebo navodit pohodovější atmosféru před důležitým jednáním.

Lék na spaní, smutek i rakovinu

Kava je několik metrů vysoký keř, zpracovává se z něj hned několik částí. Neoblíbenější je kořen: místní ho žvýkají pro zklidnění a relaxaci (dává se i neklidným a plačícím dětem nebo těm, které nechtějí spát). Listy poslouží podobně jako náš jitrocel: pomohou na svědivé hmyzí štípnutí či drobné poranění.

Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Listy léčí hmyzí štípnutí a drobná poranění, jako náš jitrocelFoto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Na co je kava dobrá?

  • Zahání únavu, zlepšuje výkon, paměť a koncentraci při duševních činnostech.
  • Posiluje nervovou soustavu, může pomoci při rekonvalescenci po mozkové příhodě, při Parkinsonově nebo Alzheimerově chorobě i při léčbě ADHD.
  • Tlumí neklid, užívá se při odvykání kouření nebo drogové závislosti.
  • Potlačuje úzkosti i depresivní stavy.
  • Uvolňuje namožené svaly a křeče a tlumí bolest.
  • Pomáhá při potížích s menses nebo v klimakteriu.
  • Je diuretikum, pomáhá při léčbě dny, revmatu i potížích s prostatou.
  • V přiměřeném množství nemá negativní vedlejší účinky, nebyla na ni prokázána fyzická závislost.
Foto: Archiv firem

Koupit můžete nejčastěji extrakt z kořene v podobě prášku, který si dávkujete sami. Extrakt z oddenku Kava Kava (349 Kč, prodává e-shop Shop.energiezivota), na váhu prodávaný extrakt z kořene (185 Kč, Herbal-store)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pohodlnější může být kava ve formě tablet, čaje, masti nebo tinktury: Tablety Kava Kava, Eurovital (589 Kč/60 kapslí, prodává Superberry), tinktura Piper methysticum, Hof Apotheke (269 Kč, prodává Homeopatied)Foto: Archiv firem

Skvělý parťák do kanceláře

Kava je oblíbená u studentů a lidí pracujících hlavou. Dokáže totiž rychle zahnat únavu. „Jako potřebuje počítač nabíječku, mozek dobijí kyslík a glukóza. Má-li jich nedostatek, moc mu to nepálí. Existuje rychlá a jednoduchá pomoc – otevřít okno, aby mozek dostal čerstvou dávku kyslíku, dodat tělu rychlé cukry, například ovoce,“ doporučuje přirozené cesty MUDr. Marie Kloudová, lékařka a biochemička. Konzumace kavy k nim patří.

Kava se může hrdě zařadit mezi přípravky ovlivňující mozkové schopnosti, tzv. nootropika (říká se jim i chytré drogy). Sem patří i ginkgo biloba, čínské medicinální houby (Reishi, Hericium) nebo guarana. „Přírodní nootropika dokážou pozitivně fyzicky stimulovat v práci i při sportu, ale i psychicky povzbudit a navodit pocit klidu,“ doplňuje Simon Weissenberger, psycholog a doktorand Karlovy univerzity v Praze.

Foto: Archiv firem

Vyzkoušejte i další „chytré drogy“: Mentis Max pro lepší výkon a soustředění (589 Kč, prodává Mentislab), Reishi MycoMedica pro vitalizaci (690 Kč, prodává Mycomedica)Foto: Archiv firem

Vždy s mírou 

Podobně jako to nemáte přehánět s kávou, i s kavou buďte opatrní. Zatímco malé množství vás zklidní a zažene chmury, větší dávka vyvolává euforii, změněné vnímání reality, zhoršuje se koordinace a motorika podobně jako při opití alkoholem. I proto ji evropská legislativa vnímá spíše jako halucinogen než jako potravinový doplněk.

Nepřekračujte doporučené množství 0,9 gramů extraktu z kavy denně, nejlépe rozpuštěný v libovolné tekutině. Zkuste třeba kokosové nebo kravské mléko – účinné látky jsou lépe rozpustné v tucích. Rozhodně ji nikdy nekombinujte s alkoholem, stimulační účinky by se zesílily, navíc by to byla přílišná zátěž pro vaše játra.

Slyšeli jste už o kavě?

Reklama

Načítám