Hlavní obsah

Chrání srdce i snižují cholesterol! 4 superpotraviny, které jsou v Česku doma

Foto: HTeam , Shutterstock.com

Foto: HTeam , Shutterstock.com

Reklama

Superpotravinami se nemusí nazývat jen zářivě zelené prášky a plody záhadného tvaru. I na českých zahrádkách a polích přece rostou mimořádně výživné potraviny, které jsou navíc pro vaše tělo přirozenější. Jaké si dopřát?

Článek

Když se řekne superpotravina, většinu z vás jako první napadají třeba takové goji, chia semínka, quinoa, plody acai, chlorella…

Tyto produkty samozřejmě vůbec nejsou špatné, a může být zajímavé si jimi sem tam zpestřit jídelníček. Není však nad to, když tělu dodáte nálož živin prostřednictvím zdravých lokálních a ideálně i sezonních potravin.

Říkejme spíše funkční potraviny…

Většině z vás je asi jasné, že termín superpotravina není nijak odborně podložený. Původně se jednalo o ryze marketingový výraz, který se však rozmohl natolik, že si pod ním snad již každý dokáže něco představit. Například Oxford English Dictionary definuje superpotravinu neboli superfood jako „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu.“

Podle Prof. MVDr. Ing. Tomáše Komprdy, CSc. by ze zavedených a běžně užívaných pojmů nutričních studií superpotravinu nejlépe vystihl termín „funkční potravina“. „Funkční potraviny dodávají lidskému organismu nějakou nutriční složku v množství nad rámec běžné fyziologické potřeby. Mohou to být například potraviny s vyšším než obvyklým obsahem některých vitaminů, minerálních látek, potravní vlákniny, nepostradatelných aminokyselin a podobně,“ popisuje profesor Tomáš Komprda.

Zdraví z vaší domoviny

Tuzemské zdroje produkují samozřejmě celou řadu potravin, které se dají považovat za velmi zdravé. A mezi ty úplně nejlepší patří tyhle...

Kysané zelí

Netermizované, nesterilované a ani jinak tepelně neupravované kysané zelí je výživová bomba. „Nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, která pomáhá obnovovat poškozenou střevní sliznici a podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek kyseliny solné,“ uvádí výživová poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Kysané zelí také obsahuje probiotické bakterie a nezanedbatelné množství celulózy, která podporuje průchodnost střev. Je zdrojem celé řady vitaminů, jako je vitamin B9 neboli kyselina listová či vitamin K.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pickles neboli kvašená zelenina obsahuje velmi cenná probiotika. Má příznivý vliv nejen na trávicí systémFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Lněné semínko

Velmi významnou funkční potravinou, která je v Česku běžně dostupná, a hlavně vůbec ne drahá, je lněné semínko. Konzumace těchto semínek posiluje imunitu, působí jako prevence proti nádorovým onemocněním a upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Velmi důležitý je také jejich bohatý obsah omega-3 mastných kyselin.

Lněná semínka nikdy nejezte celá, bez porušené slupky. V takovém případě vámi jenom proklouznou, a vaše tělo si z nich žádné živiny nevezme. Vždy je proto rozdrťte nebo rozmixujte.

Borůvky

„Borůvky obsahují velké množství vitaminu C, antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, ale mají i vysoký obsah železa a vápníku. Jak je známo, pomáhají při průjmových onemocněních, v boji s infekcemi, proti arterioskleróze, také mají blahodárný účinek na vaše oči,“ popisuje Zuzana Komůrková.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy, jak napovídá i jejich tvar, velmi prospívají mozku. „Také díky obsahu alfa-linolenové kyseliny a rostlinné formy omega-3 mastné kyseliny pomáhají chránit srdce a snižovat cholesterol. Nespočetné studie prokázaly, že vlašské ořechy redukují zánětlivé procesy, zabraňují vzniku sraženin v cévách a normalizují zvýšený krevní tlak,“ vysvětluje odbornice Zuzana Komůrková.

Mezi další české superpotraviny neboli funkční potraviny by se daly zařadit medvědí česnek, mák, pohanka, ostružiny, cibule, konopné semínko, amarant, česnek či olej z pupalky dvouleté.

Jaké české superpotraviny jíte pravidelně vy?

Reklama

Načítám