Hlavní obsah

Chrání proti infarktu, mrtvici i Alzheimerovi!

Foto: Grekov's, Shutterstock.com

Foto: Grekov's, Shutterstock.com

Reklama

Ne nadarmo se říká, že „jsme to, co jíme“. Chcete zvládat s lehkostí i stresující životní okamžiky a odolat i nejobávanějším nemocem? Pak je třeba tělo posílit správnou stravou. Jestli hledáte skutečně intenzivní podporu, spolehněte se na superpotraviny plné antioxidantů.

Článek

Již naše prababičky věděly, že medicínu na lecjaký neduh najdou v přírodě. K ní se obracíme i dnes a nalézáme plno úžasných zdrojů – a navíc máme k dispozici přírodní dary z celého světa. Namixujte si koktejl podpůrných látek, které vám dodají jak dostupnější lokální potraviny, tak i superúčinné zahraniční poklady. Obsahují nejen potřebné vitaminy a minerály, ale především důležité antioxidanty.

Braňte se oxidačnímu stresu

„Znečištěné prostředí, sluneční záření, stres, nesprávný životní styl, kouření, konzumace alkoholu, nevhodná strava, vysoká spotřeba léčiv, záněty, bakteriální, houbové i virové infekce, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavé pohybové aktivity, to všechno – a mnohem více – jsou faktory, které vyvolávají v lidském organismu vznik volných radikálů a škodlivého oxidačního stresu. Ten je pak příčinou celé řady civilizačních a chronických onemocnění a rovněž způsobuje předčasné stárnutí organismu. Antioxidanty pomáhají s volnými radikály bojovat,“ vysvětluje Veronika Likóová, jednatelka společnosti Bonaloka.

Co antioxidanty dokážou

Antioxidační látky nabízejí velikou pomoc v boji proti celému spektru nemocí. Chrání srdce, cévy, plíce i mozek, proto pomáhají jako prevence proti mozkové mrtvici, trombóze, infarktu a jiným kardiovaskulárním onemocněním. Volné radikály spolupůsobí při vzniku zánětů a nádorů, takže vhodná strava bohatá na antioxidanty pomáhá předcházet rakovině, cukrovce i neurodegenerativním změnám, tedy i Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě. Látky s antioxidačním účinkem rovněž posílí váš zrak, odolnost pokožky, mužskou plodnost a celkovou imunitu.

Foto: Dima Sikorsky

Maso lososů obsahuje nejsilnější antioxidant na světě astaxantin. Tento karotenoid je zodpovědný za jeho zářivou barvuFoto: Dima Sikorsky

Organismus si antioxidanty dokáže vyprodukovat sám, bohužel pouze v omezeném množství, a proto je důležité doplňovat prospěšné látky vhodnou stravou. „Mezi antioxidanty se řadí vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bioflavonoidy – resveratrol, katechin –, fenoly a karotenoidy – jako je betakaroten, lutein, zeaxantin a nejsilnější známý antioxidant na světě astaxantin,“ dodává Veronika Likóová.

Nejbohatším přírodním zdrojem astaxantinu je sladkovodní řasa Haematococcus pluvialis, tu u nás seženete ve formě doplňku stravy. Po dalších zdrojích pátrejte rovněž ve vodách: obsahuje ho například maso lososů, některých pstruhů, krevety, humři, krabi a raci.

Foto: Archiv firem

Dostatek nejsilnějšího antioxidantu v našich zeměpisných podmínkách nejlépe zajistí kvalitní doplňky stravy. Na foto (zleva): Astaxanthin Caps, 90 ks na 3 měsíce užívání, 1190 Kč. Krill olej Astaxanthin, Sanct Bernhard, 516 KčFoto: Archiv firem

Kde antioxidanty hledat

Mezi potraviny bohaté na antioxidanty se řadí především ovoce a zelenina. Vsaďte na švestky, třešně, červené hrozny, jablka, banány a lesní bobule, ze zeleniny je dobrý česnek, špenát, mrkev, řepa, kapusta, zázvor nebo brokolice. Z exotičtějších plodů si dopřejte granátové jablko nebo artyčok. Nezapomínejte ani na bylinky, především rozmarýn, kopr a mátu. Mlsat můžete i ořechy, houby (hlíva ústřičná, šiitake), konopné semínko, kakaové boby (tedy i kvalitní tmavou čokoládu), chia semínka, goji, bobule açai a olivový olej.

Antioxidanty najdete i mezi nápoji – například červené víno skrývá resveratrol. Pijte ho však pouze v doporučeném množství, které je pro ženy dvě deci denně. Dopřejte si rovněž kávu a nezapomínejte ani na čaj. Například japonský čaj matcha obsahuje daleko více antioxidantů než káva – získává se totiž pouze z mladých lístků, částečně zakrývaných před slunečním zářením, aby v nich stoupl obsah chlorofylu a antioxidantů.

„Čaj matcha dodává našemu tělu řadu důležitých živin. Je bohatý na vlákninu, živiny i vitaminy A a C. Posiluje imunitní systém, pomáhá k rychlejšímu spalování tuků, podporuje detoxikaci organismu a obsahuje katechiny, které pomáhají v boji proti rakovině. Je až desetkrát účinnější než obyčejné sypané zelené čaje, protože je připravován z celých, velmi jemně umletých lístků čajovníku,“ říká Petr Patočka, odborník z portálu MatchaTea.

Foto: Archiv firem

Podpora imunitního sytému se jednoznačně vyplatí. Na foto (zleva): Mediciální houba Reishi, MycoMedica, 690 Kč. Resveratrol, Vito Life, 519 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zelený čaj má nepopiratelné kladné účinky na zdraví. Na foto (zleva): Bio Matcha Tea Harmony, 349 Kč. Zelený čaj Gunpowder, Ahmad Tea, 100 KčFoto: Archiv firem

Pro správně fungující organismus a nejúčinnější boj s volnými radikály je vhodné získat co nejširší spektrum antioxidantů, neboť se vzájemně doplňují. Myslete tedy na pestrý a bohatý jídelníček. Důležité je také vědět, co účinek antioxidantů tlumí: nežádoucí vliv má strava bohatá na tuky, mastné kyseliny a karcinogeny (uzeniny, smažené potraviny), škodí i strava chudá na vlákninu. Pozor i na nadměrnou konzumaci železa, hořčíku, mědi a zinku.

Spoléháte na sílu antioxidantů?

Reklama

Načítám