Hlavní obsah

Móda devadesátých let je zpět: Ledvinky, lacláče a co dalšího se vyplatí oprášit?

Foto: Uber Images, Shutterstock.com

Foto: Uber Images, Shutterstock.com

My víme! Ani nám to nepřipadá tak dávno. Faktem ale je, že se po uplynutí dvou dekád návrháři začali navracet k módě, ve které hrály hlavní roli lacláče, ledvinky a kruhy v uších. Co říkáte, jste ochotné oprášit oblíbené devadesátkové prvky, nebo zůstanete u nostalgického vzpomínání?

Článek

Ano, už došlo i na ně. Trendy devadesátých let se po dlouhé odmlce znovu vrátily na scénu. Věřily byste, že budete v obchodech znovu vídat ledvinky?

Šaty à la negližé

TIP: Lehoučké šaty můžete využít i na podzim. Stačí, když přes ně přehodíte dlouhý kardigan, župánkový svršek nebo oversized svetr.

Za jejich ambasadorku můžeme bez přehánění označit modelku Kate Moss, která svého času obrážela večírky s cigaretou v ruce a lehkými šaty s tenoučkými ramínky na těle. Takzvané „slip dress“ najdete nejčastěji v saténovém provedení a spíše než šaty připomínají noční košilku. Po letech v ústraní na ně došlo znovu a po několika úspěšných sezonách jsou opět pevně ukotvené v našich šatnících.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Mango, 499 KčFoto: Archiv firmy

Máminy džíny

TIP: Využijte podzimních plusových teplot a konce nohavic ležérně ohrňte. Podlehly jste trendu zdobených kotníčkových bot? Výborně! Tyto módní záležitosti můžete spojit.

Vsadíme se, že seriál „Beverly Hills 90210“ není posledním místem, kde jste tyhle džíny viděly. Kalhoty, které na začátku milénia nemilosrdně smetly bokovky, jsou totiž už nějakou dobu zpátky ve hře. A jestli „mom jeans“ alias džíny, které vypadají jako z mámina šatníku, ještě nemáte, určitě si nějaké odneste do kabinky. Možná vás příjemně překvapí.

Foto: Archiv firmy

Na foto: džíny Stradivarius, 699 KčFoto: Archiv firmy

Lacláče

TIP: Jestli nechcete vypadat jako školačky, přidejte k lacláčům alespoň jeden ženský prvek. Ať už půjde o podpatky, nebo třeba halenku.

Neříkejte, že vás tento trend nezasáhl. V éře devadesátých let patřily džíny s laclem k módním nezbytnostem a zdá se, že se tato doba znovu blíží. Lacláče se totiž v nových kolekcích objevují už několik sezon.

Foto: Archiv firmy

Na foto: džíny s laclem H&M, 999 KčFoto: Archiv firmy

O dvě čísla větší bundy

TIP: Oversized bundu párujte s užšími spodními díly nebo šaty. V kontrastu vypadá tento svršek nejlépe.

Denim hrál v devadesátých letech významnou roli. Kromě zmiňovaných džín do pasu a lacláčů se ve velkém nosily i bundy, které působily dojmem, že jste je právě vytáhly z šatníku svého partnera. A stylově v nich můžete vypadat i dnes!

Foto: Archiv firmy

Na foto: bunda H&M, 779 KčFoto: Archiv firmy

Módní „obojky“

TIP: Umělohmotný proplétaný choker vyvolává nostalgii, v roce 2017 si ale na krk doporučujeme připnout přece jen něco stylovějšího.

Návrat k tomuto trendu doporučujeme především ženám, které mají delší a štíhlý krk. Obepnutý náhrdelník má totiž tendence ho zkracovat. Jestli ale toto kritérium splňujete, není důvod, proč tento devadesátkový trend nevzít na milost. Nás baví!

Foto: Archiv firmy

Na foto: choker Bershka, 249 KčFoto: Archiv firmy

Trička s kapelou

TIP: Všeho moc škodí. Nejste žádné drsňačky? Tak si tričko zastrčte třeba do sukně a vyhněte se zbytečně tvrdým kombinacím s kůží a martenskami.

Pořiďte si tričko s oblíbenou kapelou a zavzpomínejte na styl grunge! A pokud se vám podaří vylovit letitý kousek, na kterém je vidět mírné opotřebení, tím lépe. Nebojte se také zalovit v second handech. A mimochodem, žádané jsou momentálně i flanelové košile.

Foto: Archiv firmy

Na foto: triko Pull & Bear, 449 KčFoto: Archiv firmy

Crop topy

TIP: Nekopírujte model devadesátých let do puntíku a místo bokovek ke crop topům oblečte kalhoty nebo sukni do pasu.

Koncem devadesátých let přišla Britney Spears a poté, co si udělala z kraťoučkých vršků svou obchodní značku, jsme všechny začaly přemýšlet, jak se rychle dostat do formy. Střih. V roce 2017 řešíme při pohledu na všechny ty krásné crop topy úplně to samé. P. S.: Nové úlovky si klidně schovejte na jaro, nosit se budou i nadále.

Foto: Archiv firmy

Na foto: crop top Topshop, 480 KčFoto: Archiv firmy

Sametová saka

TIP: Sametové sako můžete zapojit do nejrůznějších kombinací. Hodí se k džínám a tričku, stejně jako k šatům nebo sukním.

Kolik večírků v něm svého času absolvovaly herečky Gwyneth Paltrow nebo Winona Ryder! Přestože jsme si na comeback sametu musely počkat, v několika posledních sezonách o něj rozhodně není nouze. Vrátíte se k tomuto materiálu? Pokud ano, doporučujeme začít právě u variabilního saka.

Foto: Archiv firmy

Na foto: sako H&M, 999 KčFoto: Archiv firmy

Kontroverzní ledvinky

TIP: Pořizovat si nemusíte jen původní klasiku – současným trendem jsou mikrotaštičky připnuté na pásek, které splňují veškeré atributy ledvinky, ale zároveň se dají rychlou výměnou popruhu přetvořit na kabelku.

Tak dlouho jsme se jim vysmívali, až se do módy rozhodly vrátit. Nosit ledvinku už není ostudou, ale známkou toho, že máte odvahu a přehled. V obchodech najdete modely, které vypadají jako vystřižené z devadesátých let, naším favoritem jsou nicméně kousky, které jsou přece jen trochu sofistikovanější.

Foto: Archiv firmy

Na foto: ledvinka a kabelka v jednom, Zara, 899 KčFoto: Archiv firmy

A zase ty kruhy!

TIP: Dejte náušnicím šanci vyniknout a už je nepřebíjejte náhrdelníkem.

Kdo je neměl v uších, jako by nebyl. Kruhové náušnice zažívaly v devadesátých letech boom, přičemž platilo jednoduché pravidlo – čím větší, tím lepší! Stýskalo se vám po nich? Máme pro vás dobrou zprávu: Kruhy jsou zpátky.

Foto: Archiv firmy

Na foto: náušnice Bershka, 199 KčFoto: Archiv firmy

Najdou se devadesátkové trendy i ve vašem šatníku? Napište nám!

Reklama

Související témata: