Hlavní obsah

Móda v rukou českých a slovenských návrhářů: Které kousky stojí za to?

Foto: Eva Malúšová

Tvorba českých a slovenských návrhářů nás baví!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat jich jen pět? Věřte nám, že to nebylo vůbec jednoduché. I u nás je totiž spousta návrhářů, jejichž tvorba nám pravidelně zrychluje tep. Necháte se pozvat na naši módní česko-slovenskou exkurzi?

Článek

Ve většině módních článků vám představujeme oblečení z dostupných obchodních řetězců. Tentokrát jsme se ale vydali trochu jiným směrem a zaměřili se na kolekce českých (a ve dvou případech i slovenských) návrhářů. Protože jde o autorskou tvorbu, ceny jsou samozřejmě vyšší.

Z druhé strany si ale můžete být jisté, že ve stejném oblečení jen tak nikoho nepotkáte, o kvalitě a výdrži ani nemluvě. Namítáte, že si podobné nákupy nemůžete dovolit? Ani tak si nenechte zkazit dojem z dnešní módy a inspirujte se použitými barvami, kombinacemi nebo doplňky.

Novodobé sedmdesátky

Pokud sledujete módní trendy, nemohly jste si nevšimnout sílícího vlivu sedmdesátých let. Touto érou se nechala ovlivnit i návrhářka Zuzana Kubíčková, která ony retro prvky převedla do velmi současné podoby. Určit jeden kus, který se nám z její podzimní kolekce líbí nejvíce, je téměř nemožné, tento kabát s koženými rukávy ale rozhodně stavíme na přední příčky. Geometrické vzory, použité barvy, střih, který dává vyniknout pasu…co obdivovat dříve?

Foto: Eva Malúšová

Na foto: kabát (Zuzana Kubíčková, 15 800 Kč), kalhoty (Zuzana Kubíčková, 8900 Kč), kožená vesta (Zuzana Kubíčková, 6800 Kč), falešná košile (Zuzana Kubíčková, 2800 Kč), velký prsten (H&M, 399 Kč/set), kožené boty (Aldo, 2399 Kč)Foto: Eva Malúšová

Kdo říkal, že je šedá nudná?

Do našeho výběru jsme zařadili i začínající návrháře, jejichž jméno jste – zatím – (tuto vsuvku chceme zdůraznit) dost možná neslyšely. Pozornost si rozhodně zaslouží Slovenka Katarína Halasová, která v loňském roce založila značku MUSA. Protože ještě nepřichází s kolekcemi dvakrát ročně, nabídneme vám ochutnávku ze starší podzimní tvorby. Její Ophelii si zamilujete!

Foto: Eva Malúšová

Na foto: body (La Gallery Novesta, MUSA, 4200 Kč), vesta (La Gallery Novesta, MUSA, 12 980 Kč), sukně (La Gallery Novesta, MUSA, 3800 Kč), kožené boty (Aldo, 2399 Kč), prsten (The Item, 350 Kč), náhrdelník (The Item, 1250 Kč), psaníčko (Harddecore, Balkanova, 690 Kč)Foto: Eva Malúšová

Foto: archiv firem

Pro originální prsteny máme slabost. Jste na tom stejně?Foto: archiv firem

Kontrast materiálů

Denisa Nová patří k návrhářům, které není potřeba blíže představovat. Pokud je vám její estetika blízká, budete nadšené téměř čímkoli, co představí pod svou značkou DNB. Její kolekce jsou totiž vždy rozpoznatelné a stylově čisté. Nejvíce nás zaujaly transparentní šaty s vlečkou, které stylistka doplnila koženou bundou. Protiklady se přitahují i v módě!

Foto: Eva Malúšová

Na foto: šaty (DNB, 21 000 Kč), kožená bunda (DNB, 19 500 Kč), boty (Mango, info o ceně v obchodě)Foto: Eva Malúšová

Hrajte to na obě strany

Šedá, nebo pudrová? Rozhodněte se podle momentální nálady. Oboustrannou sukni, kterou můžete doplnit topem s totožnými vlastnostmi, najdete pod značkou Krakora. Tu založily v roce 2009 dvě Lucie – Králová a Kordačová. O Lucii Králové je slyšet i v souvislosti s projektem Wemove, který se zaměřuje na stylové sportovní oblečení.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: sukně a top (La Gallery Novesta, Krakora, 14 900 Kč za komplet), klobouk (Aldo, 799 Kč), kožená kabelka (Mango, 1799 Kč), boty (La Gallery Novesta, Novesta, 1790 Kč), náramek (Harddecore, 650 Kč)Foto: Eva Malúšová

Foto: archiv firem

Klobouk je tím nejstylovějším doplňkem podzimu. Už ho máte?Foto: archiv firem

Odvážný přístup

Pokud pro vás móda znamená více než jen oblečení, bedlivě sledujte tvorbu slovenského umělce a návrháře v jedné osobě Maroše Barana, který momentálně působí v Praze. Student uměleckoprůmyslové školy má za sebou několik velkých úspěchů včetně stáže u značky A.F. Vandevorst nebo prvenství v soutěži začínajících návrhářů. Jeho nejnovější kolekci, ze které pochází i tento metalický komplet, pojmenoval K.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: kalhoty (Czech Labels & Friends, Marose, 12 100 Kč), kabát (Czech Labels & Friends, Marose, 21 780 Kč), sluneční brýle (The Item, 1250 Kč), boty (DKNY, 5400 Kč)Foto: Eva Malúšová

Která módní sestava vás zaujala nejvíce? Napište nám!

Reklama

Načítám