Hlavní obsah

Nechráněný sex? Koledujete si o chlamydie!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neléčené chlamydie mohou vést k neplodnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže se v dnešní době rozhodnete pro sex bez ochrany, riskujete nejen HIV nebo syfilis, ale i velmi vážnou nákazu chlamydiemi. Neléčená může kromě jiných, často nevratných zdravotních potíží, způsobit u žen neplodnost. Zákeřné jsou chlamydie zejména proto, že muži, kteří nákazu přenášejí, si většinou potíže neuvědomují nebo je podceňují.

Článek

Muži riziko podceňují

Chlamydie je bakterie, která se přenáší zejména pohlavním stykem. Lékaři proto jednoznačně radí: buďte věrni svým partnerům nebo přinejmenším používejte při sexu kondom. První příznaky se projevují po sedmi dnech až třech týdnech, velmi typickým je malý bolestivý vřídek na genitálu. Vzhledem k tomu, že 60 % mužů nepociťuje bezprostředně po nákaze žádné potíže, bývají hlavními přenašeči choroby.

1. fáze - U žen chlamydie napadají v první fázi močové ústrojí a děložní čípek, způsobují pálení při močení, záněty močových cest, bolesti břicha a podbřišku. Závažnou komplikací je rovněž neplodnost. U mužů pak rovněž bolestivé močení, svědění, oteklá a bolestivá varlata.

2. fáze - Rozvinuté stadium má podobné příznaky jako bakteriální onemocnění pohlavních orgánů (kandidóza, trichomoniáza) nebo jako chřipka či borelióza.

3. fáze - Neléčené třetí stadium nemoci způsobuje poškození plic, kloubů, srdce či destrukci psychiky.

Máte-li podezření, jděte na test!

Dnes je v prakticky v každé „lepší" gynekologické ordinaci možné nechat se snadno, někde i na počkání vyšetřit na přítomnost chlamydií. Vyžádaný rychlotest klientky hradí, stojí kolem 250 korun. Léčba je založena na kombinovaných antibioticích, aby byly chlamydie zničeny ve všech svých fázích. Na trhu jsou k mání i podpůrné preparáty, které prý i v pokročilých stadiích dokáží organismus chlamydií zbavit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nepříjemné nemoci zabrání kondomFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Trvejte na vyšetření!

„Ani ve snu mě nenapadlo, že moje opakující se potíže se záněty močových cest mají něco společného se sexuálně přenosnou nákazou. Chodila jsem po doktorech, vyšetřovali mi kdeco. Po roce zdravotních problémů se mě praktický lékař zeptal, jestli nemám psychické potíže. Nakonec z něj vypadlo, že jsem asi hysterická hypochondrička. To byla poslední kapka, rozhodla jsem se pomoci si sama, vypráví svůj příběh třicetiletá Helena z Prahy.

Měla smůlu. Nakazila se od stálého partnera. „Kamarádka mi řekla, že by mohlo jít o chlamydie a že na ně musím mít cílený test. Zašla jsem tedy k jinému lékaři, který se mnou mluvil jako s normálním člověkem a zajímal se o můj zdravotní stav jako celek. Odhadl, že moje potíže jsou zřejmě skutečně způsobeny chlamydiemi. Udělal mi test, byl pozitivní.

Mám za sebou dvouměsíční léčbu antibiotiky, prokládala jsem je různými preparáty podporující střevní mikroflóru a zejména prostředky na detoxikaci organismu. Dnes se cítím zdravá, i podle výsledků vyšetření, a konečně si nepřipadám jako méněcenný hlupák. Naopak bych některým lékařům, kteří mě rok posílali od čerta k ďáblu, doporučila vrátit diplom," dodává mladá žena.

Reklama

Související témata:

Načítám