Hlavní obsah

Módní hit, který vám vmžiku prodlouží postavu? Tady ho máte!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Nebojte, dnešní lekce nebude nikterak náročná. Sestavit monochromatický look totiž patří k nejjednodušším módním disciplínám. Co říkáte, nechcete si dát pro jednou pauzu od všeho toho barevného kombinování?

Článek

Pod pojmem monochromatická móda se neskrývá nic jiného než oblečení sladěné takzvaně tón v tónu. A záměrně říkáme tón v tónu a ne v jedné barvě – rozhodně totiž neplatí, že byste se musely pídit po do puntíku stejných odstínech (a upřímně, když vynecháme černou a bílou, asi byste se při tom docela zapotily). Ve většině případů je navíc míchání kousků, které mají různou intenzitu, ještě zajímavější – příkladem za všechny je šedá.

Trápit se nemusíte ani faktem, že vám do kompletu chybí boty v barvě. Klidně je z monochromatické hry vylučte a jednoduše vyberte pár, který celek doplní nejlépe. Stejně tak si dobře rozmyslete, do které barvy se pustíte. Musí vám opravdu svědčit, a to i blízko obličeje. Při vytváření outfitu tón v tónu se také snažte vybírat kousky s různými texturami. Zajímavá je například kombinace kůže a pletenin nebo lehoučkých látek s hrubšími. Čím více různorodých (ale přitom barevně obdobných) ploch, tím lépe.

A proč má vůbec smysl se do monochromu pouštět? Jde o trend, který se ve velkém objevoval na podzimních přehlídkách, působí příjemně kompaktně a mimo to je i poměrně nenáročný a především lichotivý. Když postava není opticky ničím rozbitá, vypadá delší a štíhlejší. A tenhle benefit asi ocení většina z vás.

Změna barevných preferencí

Při střídání sezon se v obchodech začne automaticky objevovat trochu jiná škála barev. A aniž bychom chtěli zabředávat do klišé o odstínech „podzimního listí“, musíme vyzdvihnout barvu balancující na pomezí žluté a oranžové. Právě ta se bude v nadcházejících týdnech a měsících těšit obrovské popularitě. Máte pocit, že jste zrovna našly svou oblíbenkyni? Začněte nákupem halenky, a pokud nezměníte názor, přiberte do party třeba semišovou sukni. Stylistka Veronika Králová komplet doplnila stejně barevnými botami, do těch se ale za každou cenu pouštět nemusíte.

Foto: Greta Blumajerová

Na foto: halenka (H&M, 899 Kč), brýle (Reserved, 249 Kč), náušnice (Reserved, 249 Kč), semišová sukně (Mango, 1299 Kč), šátek (Reserved, 199 Kč), prsten (modelčin vlastní kousek), kabelka (MCM, prodává The Store, info o ceně v obchodě), boty (H&M, 899 Kč)Foto: Greta Blumajerová

Když chcete ubrat na intenzitě

Dáváte přednost jemnějším odstínům? Pohrajte si s některým z oblíbených pastelů. V rámci nové sezony nás baví chladivý mentol, který je příjemným kompromisem mezi zelenou a modrou. Stylistka tentokrát spárovala mohérový svetr s širšími kalhotami (v módě i nadále vedou před úzkými střihy) a komplet doplnila blýskavými šedými botami, které jsou k pastelu vhodnější než tvrdá černá.

Foto: Greta Blumajerová

Na foto: mohérový svetr (H&M, 1499 Kč), náušnice (H&M, 199 Kč), kalhoty (COS, 2499 Kč), boty (Tezyo, info o ceně v obchodě)Foto: Greta Blumajerová

Když černá, tak kreativně

A jsme u nejčastěji používané barvy, do které se na podzim halí spousta z vás. Ano, řeč je o černé. Na kompletně tmavém outfitu toho není moc co zkazit, na druhé straně ale máte hromadu příležitostí, jak celočernou sestavu vylepšit. Při sázce na nejklasičtější barvu můžete být kreativnější než jindy – troufnete si po vzoru stylistky Veroniky Králové obléct sukni rovnou přes kalhoty?

Foto: Greta Blumajerová

Na foto: halenka (Reserved, 899 Kč), negližé vespod (Lindex, 499 Kč), kožená sukně (Karen Millen, info o ceně v obchodě), kalhoty (Karl Lagerfeld, 5499 Kč), boty (Reserved, 799 Kč), prsteny (H&M, 299 Kč)Foto: Greta Blumajerová

Barva, které není nikdy dost

K experimentům vybízí i stylově čistá bílá. Většina z vás má sice tendenci ji po létě odložit, ve skutečnosti si ji ale můžete užívat i během podzimu a zimy (z vlastní zkušenosti nicméně doporučujeme vynechat deštivé a blátivé dny). A jestli to s touhle barvou myslíte vážně, můžete si k oblíbeným kouskům klidně dokoupit i sněhově bílé kotníkové boty. Nosily se už v loňském roce a věřte, že se z módní scény ještě odcházet nechystají.

Foto: Greta Blumajerová

Na foto: sako (Mango, 1599 Kč), náušnice (Mango, 399 Kč), péřový šál (Reserved, 899 Kč), ledvinka (Mango, 599 Kč), šortky (Mango, 699 Kč), kožené boty (Geox, info o ceně v obchodě), náramek (Dyrberg/Kern, 2699 Kč)Foto: Greta Blumajerová

Malý módní podvod

Oblečení v jednom tónu nemusí spočívat jen v hledání vhodného vršku a spodku. Chcete si zjednodušit práci? Můžete vsadit na oblíbený overal. A abyste dokázaly, že to s monochromem myslíte vážně, klidně přidejte doplněk nebo dva v obdobném odstínu. Snadno se pracuje s krémovou, kterou můžete doladit kousky v obdobném tónu.

Foto: Greta Blumajerová

Na foto: overal (H&M, 1799 Kč), náušnice (H&M, 299 Kč), čepice (H&M, 399 Kč), boty (Tezyo, info o ceně v obchodě)Foto: Greta Blumajerová

Náš tým

  • Modelka - Diana Danková (Czechoslovak Models)
  • Styling - Veronika Králová
  • Vizáž - Janka Letková

Líbí se vám oblečení tón v tónu? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám