Hlavní obsah

Módní legenda Anna Wintour (69): Co jste o ní nevěděli?

Foto: DKSStyle, Shutterstock.com

Foto: DKSStyle, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozici šéfredaktorky amerického časopisu Vogue se drží od roku 1988. Je to právě ona, kdo řídí módní svět, a pokud se Anna Wintour rozhodne, že džíny a bílá košile jsou naprosto passé, tak to tak bude. Co jste o ní nevěděli?

Článek

Anna Wintour (69) se narodila v Londýně. Kariéru začínala v časopise Harper’s Bazaar v roce 1970. V roce 1986 se dostala do čela britského magazínu Vogue a o dva roky později nastoupila do americké mutace. Změnila podobu časopisu a udělala z něj skutečnou „módní bibli“. První titulní strana s modelkou Michaelou Bercu (51) v roce 1988 byla tak odlišná, že v módním světě znamenala obrat. Modelka na sobě totiž měla haute couture vršek od značky Christian Lacroix a k tomu „obyčejné“ džíny Guess. Od té doby se džíny jakéhokoliv střihu dostaly na vyšší módní úroveň.

Zajímavé je, že k tomu všemu, co dokázala, nepotřebovala ani jeden akademický titul – ze střední školy totiž odešla v 16 letech. V případě Anny tedy „učený opravdu z nebe spadl“.

Nejmocnější žena

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintour a Karl Lagerfeld v roce 1992Foto: Profimedia.cz

Pamatujete na film Ďábel nosí Pradu (2006) s Meryl Streep (69) a Anne Hathaway (36) v hlavních rolích? Postava Mirandy Priestly, nekompromisní šéfredaktorky fiktivního časopisu Runway, byla inspirována právě Annou Wintour. Knižní předlohu napsala její bývalá osobní asistentka Lauren Weisberger (41). Kromě puntičkářského vlivu na podobu amerického Vogue, který drží Anna Wintour v rukou už třicet jedna let, má jakožto umělecká vedoucí vliv i na další časopisy spadající pod mediální dům Condé Nast Publications – například Glamour, Allure nebo Vanity Fair. Časopis Forbes ji proto před dvěma lety označil za nejmocnější ženu mediálního světa. A bezpochyby si zaslouží tohle přízvisko i ve světě módním. V polovině loňského roku se vyrojily zprávy, že Anna Wintour svůj post šéfredaktorky Vogue opouští. Avšak vydavatelství Condé Nast se k tomu vyjádřilo, že Anna má tohle místo na dobu neurčitou. Slovo „důchod“ Anna ve svém svém slovníku pravděpodobně nemá!

Ikonické mikádo

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintour v roce 2001 a 2007Foto: Profimedia.cz

Její vzhled je nepřehlédnutelný. A přestože sledování a předpovídání trendů je náplní Annina pracovního (možná i osobního) života, sama novinkám nepodléhá – alespoň co se vlasů týče. Své ikonické mikádo s ofinou nosí od 14 let a většinou ji nepotkáte bez černých brýlí značky Chanel. Jak to, že její vlasy vypadají vždy tak dokonale? Stojí za tím foukaná, a to dokonce někdy dvakrát denně – ráno a navečer.

V černé ani náhodou

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintour (vlevo) ve svých nejoblíbenějších botách v roce 2017. Snímek vpravo byl pořízen v březnu 2018 a Anna Wintour je na něm zachycena venku bez slunečních brýlíFoto: Profimedia.cz

Mezi nejznámější výroky Anny Wintour patří: „Buďte sami pro sebe jedineční, ale zároveň rozeznatelní pro ostatní. Měli byste mít svůj osobitý styl, který bude pro druhé vysílat jasný signál, že ,tohle jste vy'.“

Módní ikona miluje šaty, sukně, roláky, halenky a košile, zato kalhoty, ploché boty nebo tenisky na ní uvidíte málokdy. Od roku 1994 je věrná převážně jednomu stylu obuvi – jedná se o páskové boty na podpatku od Manola Blahnika šité na míru. Může se tak zdát, že Anna Wintour nosí stále stejné boty, ale má několik párů v různých odstínech. A samozřejmě občas obuje i něco jiného, například teď v zimě nosí kozačky. Miluje vzory, grafické nebo zvířecí potisky a klidně zkombinuje botky z hadí kůže a dlouhé květinové maxišaty. Nejraději má značku Prada a nikdy by nevyšla oblečená v černé barvě od hlavy až k patě.

Disciplinovaná perfekcionistka

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintour v únoru 2019Foto: Profimedia.cz

Klíčem k úspěchu Anny Wintour je disciplína – vyžaduje ji od sebe i od ostatních. Chodí spát pravidelně okolo desáté a v pět ráno bývá na tenisovém kurtu. Ještě se divíte, že má tak útlou postavu po celý život? Tenis je totiž její velkou láskou.

Anna má s exmanželem, dětským psychiatrem Davidem Schafferem (82), dvě děti: dceru Bee (31) a syna Charlese (34). Od roku 2004 je provdaná za podnikatele a futuristu Shelbyho Bryana (72). Dcera Bee matku popsala jako výkonnou a schopnou, jako člověka, který stále potřebuje něco nového, a zároveň jako ohromně velkorysou a štědrou osobu, jež staví zájmy ostatních před ty své. Tak že by to přece jen nebyl takový ďábel v nude sandálkách a v Pradě?

Americká novinářka vypadá v 69 letech neskutečně dobře, nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám