Hlavní obsah

Zemřel Karl Lagerfeld: Urazit dokázal Dianu, Kate i Adele!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě módy je spousta kontroverzních a extravagantních osobností a Karl Lagerfeld byl všech podivínů král. Patřil mezi nejznámější módní návrháře, pracoval pro Chanel a Fendi a kromě citu pro módu byl znám i svojí prostořekostí. 19. února zemřel – bylo mu 85 let.

Článek

Karl Lagerfeld byl bezesporu jedním z nejvýznamnějších módních návrhářů. Pracoval pro nejznámější značky, jako je Fendi, Chloé a Chanel a po jeho práci prahly i známé osobnosti, třeba Madonna (60) – v roce 2004 navrhl kostýmy pro její koncertní turné. Lagerfeldovy modely vynesla nejedna herečka na červeném koberci.

Jenže zatímco v kreativitě a nápaditosti na něm příroda rozhodně nešetřila, v sociálních interakcích mu moc nenadělila. Urazit dokázal téměř každého na potkání a někdy to vypadalo, že jediný, koho má návrhář skutečně rád, je jeho kočka Choupette. Vždy spala na oblečení z poslední kolekce Chanel, má vlastní twitterový a instagramový účet a dvacet čtyři hodin denně se o ni stará tým lidí. Pro Karla Lagerfelda byla také inspirací při navrhování.

Foto: Profimedia.cz

Nejmilovanějším tvorem v životě Karla Lagerfelda byla jeho kočička ChoupetteFoto: Profimedia.cz

Nikdo nestojí o plnoštíhlé

Ačkoliv sám nepatřil mezi nejpohlednější muže světa, velice rád se vyjadřoval k ostatním. „Život není soutěž krásy, někteří oškliví lidé jsou fajn. Co ale skutečně nesnáším, jsou šerední, oškliví muži. Jestli je něco, co nemám rád ještě více, jsou šerední a malí muži. Žena nemusí být vysoká, ale u muže je to nemožné. Ti jsou pak velice zlí,“ řekl v rozhovoru pro Vogue v roce 2003. Podle něj je symbolem krásy super štíhlá žena a všichni ostatní mají smůlu. Současný trend plus size modelek nebyl nic pro něj, odsuzoval je. „Nikdo nechce vidět plnoštíhlé ženy na módní přehlídce,“ napsal ve své knize. Přitom i ony mohou být krásné! Třeba jako nejznámější plus size modelka Ashley Graham (28).

Proti těmto výrokům se mnoho lidí ohradilo, jenže v případě Karla Lagerfelda urážky plodily další urážky. Takže pro ty, kdo odmítají kult vyzáblých modelek, měl připravenou odpověď: „Jsou to tlusté mumie, které sedí na gauči s pytlíkem brambůrků a naříkají, že hubené modelky jsou ošklivé."

Sexy máma a hloupá princezna

Servítky si nebral, ani pokud šlo o známé osobnosti. „Jako moderní zpěvačka není špatná. Ale problém je v tom, že je trochu moc tlustá. Má ale hezký obličej a úžasný hlas,“ řekl o zpěvačce Adele (30) v roce 2012. Následně se za svá slova omluvil a poslal zpěvačce sadu luxusních kabelek Chanel.

Úsměvné je, že sám Lagerfeld jednu dobu bojoval s nadváhou a během třinácti měsíců se mu podařilo shodit 40 kilogramů. Člověk by čekal, že bude k lidem s kily navíc mírnější. Jenže ani míry 90–60–90 nikoho před jedovatou slinou Karla Lagerfelda neuchránily a pustil se i do členek královské rodiny. „Kate má pěknou siluetu, je tou správnou dívkou pro svého chlapce. Mám rád romantické krásky. Na druhé straně bojuji s její sestrou. Nelíbí se mi její tvář. Měla by se ukazovat pouze zezadu,“ řekl na adresu Pippy Matthews (35), sestry vévodkyně Kate (37).

Foto: Profimedia.cz

Kam se hrabou Kate (vpředu) a Pippa (vlevo), nejvíce sexy je podle Karla Lagerfelda matka Carole (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Později se to snažil napravit tím, že dodal, že se mu pouze nelíbí Pippin make-up, a celé téma uzavřel tím, že mnohem hezčí než obě sestry Middletonovy je jejich matka Carole (64): „Myslím, že matka je mnohem více sexy než dcery.“ Královská rodina ho ovšem nenechávala chladným ani dřív: pro New York Magazine se nechal slyšet, že princezna Diana (†36)  byla krásná, roztomilá, ale hloupá. Sám se s ní setkal v roce 1997.

Módní legenda navždycky

To všechno mu ale musíte odpustit. Sám o sobě řekl, že nemá žádné lidské pocity a že vše, co řekne, je vlastně vtip – včetně jeho samého. Nicméně ať už z úst vypustil během života cokoliv, navždycky zůstane ikonickým návrhářem, který si dokázal hrát stejně tak s jednoduchou elegancí jako s extravagantními vzory a střihy. A vždycky to bylo fenomenální.

Měli jste rádi Karla Lagerfelda? 

Načítám