Hlavní obsah

Módní pravidla, která smíte porušit

Foto: Thinkstock

Kdo říkal, že nemůžete kombinovat vzory?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také znáte mnohokrát omílanou větu „Tohle si neber, to se k sobě nehodí“? Stop! Časy se mění a módní pravidla, která nám byla od dětství vtloukána do hlavy, již neplatí. Nebo pořád věříte, že by kabelka a boty měly být v jedné barvě?

Článek

Móda je stále více hravá a kombinuje se „všechno se vším“. Nebojte se proto vyzkoušet věci, které k sobě zdánlivě nejdou. Možná vás překvapí, jak dobře spolu některé vzory ladí, nebo že hnědá s černou nejsou až takovou katastrofou, jakou se mohly zdát.

Kabelka a boty musí vždy ladit

K červené tašce jedině červené lodičky? Tak to už dávno není! Kupovat ke každým botám, které se vám zalíbily kabelku stejné barvy, je nejen finančně náročnější, ale i vesměs nudné. Nedržte se jedné barvy a zkuste si s barvami trochu pohrát. Důležité je, aby ladil celek jako takový.

„Pokud v módě tápete a přesto chcete vypadat dobře, držte se pravidla, že by se barva bot či kabelky měla alespoň jednou zopakovat – byť by šlo jen o barevný detail na pásku," radí stylistka Lenka Machková. Toužíte po výrazně modré kabelce, ale máte pocit, že se vám k ničemu nehodí? Pomoci si můžete například šátkem.

Až si k vaší „vyvolené" nazujete béžové lodičky, pořiďte si kratší šátek v podobné barvě a uvažte ho na ucho kabelky, nebo si naopak pořiďte maličký, sytě modrý doplněk.

Foto: Thinkstock

Výrazné doplňky jsou letos inFoto: Thinkstock

Zlato a stříbro pospolu? Nikdy!

Nosíte stříbrné prstýnky a ráda byste vyzkoušela námořnický vzhled se zlatým náramkem? Pokud chcete tyto dva kovy míchat, musí být na první pohled jasné, že se jedná o záměr. Využijte trend vrstvení a pořiďte si směs tenoučkých náramků nebo řetízků ve stříbrno-zlaté variaci. K nim pak můžete přidávat jak stříbrné, tak i zlaté kousky.

Ne silonkám v otevřených botách

Myslíte si, že silonové ponožky si do otevřených bot vzít nemůžete? Ale ano, pokud se nejedná o klasické „tělovky“ se zesílenou špičkou. Vyzkoušejte vzorované punčochy, mohou být klidně bílé či černé a berte je jako módní doplněk. V době, kdy módní návrháři modelkám oblékají ponožky i do sandálků, to není žádné faux pas. Pokud této módě pořád nemůžete přijít na chuť, vyzkoušejte silonové ponožky určené speciálně do otevřených bot – nezakrývají prsty.

Nemixujte různé vzory!

Dnešní móda je uvolněnější a míchání vzorů je dokonce aktuálním trendem. Nebojte se proto vzít proužkované tričko a k němu sukni s květinami nebo puntíky. Pokud bude jeden vzor na světlém podkladu, nemusíte se bát toho, že byste vypadala přeplácaně.

Černá a hnědá nejdou dohromady

S těmito barvami se musí zacházet opatrně, ale to neznamená, že by se nedaly míchat. Pokud se pro ně rozhodnete, zkuste každou barvu minimálně jednou zopakovat. To znamená, že pokud jste v černé a chcete si vzít například hnědou kabelku, přidejte další hnědý prvek.

Foto: Thinkstock

Nedržte se při zdi a odvažte seFoto: Thinkstock

Než odejdete z domu, sundejte si jeden doplněk

Doby, kdy méně znamenalo více, jsou pryč. Na více doplňků vsaďte zejména tehdy, je-li vaše oblečení v neutrálním tónu. Šátky, náhrdelníky, brože, náramky – fantazii se meze nekladou.

Flitry se hodí výhradně na večer

Nosíte svůj oblíbený třpytivý top jen na večírky, protože se bojíte, že byste v něm během dne vypadala příliš „vyšňořeně“? A není to škoda? Pokud vsadíte jen na jeden flitrovaný kousek a rozumně ho doplníte něčímjemnějším, není důvod, proč byste v něm nemohla vyrazit i přes den.

„S flitry zacházejte opatrně. Pokud chcete vyrazit v dnes tak módních flitrovaných svršcích, doplňte je barevně neutrálním rozpínacím svetříkem a jednoduchými kalhotami. Jen tak nebudete působit dojmem, jako byste si odskočila z party," dodává Lenka Machková.

V módě vsázejte na instinkt. Přestože není od věci sledovat trendy, nenechte si diktovat, co máte nosit, a stejně tak i to, čemu byste se měla obloukem vyhýbat. Jen vy sama víte, co vám sluší, a pokud máte pocit, že je to pestrobarevná sukně s fialovým svetříkem, směle do toho!

Reklama

Související témata:

Načítám