Hlavní obsah

Módní prohřešky, kterým se vyhněte aneb Jaké silonky zvolit na večer?

Foto: Profimedia

Pokud jde herečka Cara Santana cvičit a fitko má za rohem, je její outfit v pořádku. Jestliže ale takto vyrazila na kávu s kamarádkou, pak se dopustila módního přešlapu. Jaké jsou další?Foto: Profimedia

Reklama

Můžete namítat, že vám žádný z následujících módních hříchů nepřipadá strašný. Ale u stolu také dodržujete základy slušného stolování a obdobná pravidla existují i u oblékání. Na co si tedy dát pozor?

Článek

Pokud patříte k lidem, kteří rádi vzpomínají na „staré dobré časy“, kdy „dámy vypadaly jako dámy a pánové jako gentlemani“, tak se zkuste zamyslet, proč tomu tak bylo. Poradíme vám – v módě existovala pravidla, jejichž porušení vedlo ke společenskému znemožnění. Ženy i muži vlastnili výrazně méně oblečení, ale bylo kvalitnější, a hlavně odpovídalo příležitosti, které se účastnili.

Dnes máme v módě absolutní svobodu a, ve srovnání s minulostí, existuje jen velmi málo pravidel, která jsou vysloveným přečinem proti společenským konvencím. Pojďte se s nimi seznámit.

Černé punčocháče na večerní příležitosti

Černé punčocháče, obzvlášť ty neprůhledné, jsou denní záležitostí na zimu. To znamená, v žádném případě nejsou nositelné na koktejl či jinou společenskou událost. „Zejména k šatům s odhalenými rameny působí černé neprůhledné punčocháče jako faux pas, co připomíná nějaký sado-maso kostým. Jsme ženy, křehké bytosti, proto na ples silonky nepatří vůbec a na koktejl průhledné, ovšem bez lesku,” tvrdí Tatiana Sladíková, stylistka Obchodního centra Chodov.

Foto: Profimedia

Talentovaná Natálie Grossová na premiéře muzikálu Ples Upírů měla zvolit průhledné tělové punčocháče. Černé vyznívají tvrdě, ostře kontrastují s barvou rukouFoto: Profimedia

Krátké šaty na ples

Chtít za každou cenu vyrazit na ples v krátkých šatech proto, že je máte ve skříni a nebudete si pořizovat dlouhé, je podobné, jako když chcete chodit po horách v botách do města a odmítáte investovat do pohorek. „Krátké šaty mi nevadí, pokud jdete jako doprovod na maturitní ples. Ale pokud jste maturantka či host významného plesu, opravdu pak působí krátké šaty nepatřičně. Nejhorší ale je, když si vyberete lacině vypadající materiály, které nelichotí siluetě,” vysvětluje Kateřina Papežová, freelance stylistka a kostýmní výtvarnice.

Foto: Profimedia

Lucie Benešová na plese TV Nova podcenila plesový dresscodeFoto: Profimedia

Viditelné prádlo

Tento bod je samozřejmě sporný, protože módní návrháři často ukazují modely, které spodní prádlo naopak odkrývá. Platí ale, že abyste mohly pravidla porušovat, musíte je perfektně znát. U extravagantních módních kreací také nejde o viditelné seprané spodní prádlo nebo zažloutlá gelová ramínka od podprsenky.

Foto: Profimedia

Zpěvačka Javine Hylton zvolila příliš malé šaty, ze kterých jí koukala celá podprsenka. Příště doporučujeme model o velikost větší a podprsenku bez ramínekFoto: Profimedia

Tepláky do města

Nemluvíme o případu, kdy potřebujete odvést dítě do školky, vynést koš, zaběhnout si na nákup, ale když si tepláky spletete s kalhotami a chodíte v nich do práce či na procházku městem. Jedná se opět o druh oblečení, který do ulic nepatří.

Foto: Profimedia

Kourtney Kardashian svým teplákům nasadila „korunu“, když je doplnila lodičkamiFoto: Profimedia

Oblečení určené na večer v denní dobu

Nejvíc je tento nešvar vidět v létě, kdy některé ženy zamění šaty určené do baru s letními. Příliš těsné oblečení, které odhaluje dekolt a nohy, za doprovodu vysokých podpatků je arsenál ke svádění. Hodí se tedy na večírky, nikoli jako uniforma na běžné nošení či do práce.

Foto: Shutterstock

Upnuté minišaty s jehlovými podpatky působí přes den nepatřičněFoto: Shutterstock

Nepohodlné boty, že v nich nejde chodit

Chůze na podpatku je dovednost jako každá jiná. Je potřeba ji zkoušet, jinak budete vypadat jako slečny a dívky, které sice zvolily elegantní lodičky, ale směšně se na nich klátí. Boty alespoň na malém podpatku by měla mít v šatníku každá žena. Ale mohou být pohodlné, doplněné nejen o stabilní podpatek, ale také třeba o gelové polštářky, které chůzi zpříjemní.

Foto: Shutterstock

Pokud podceníte výběr kvalitních i pohodlných lodiček, můžete skončit třeba bosyFoto: Shutterstock

Slepě kopírovat něčí styl

I když móda má svá pravidla, pořád poskytuje dost místa pro inspiraci a sebevyjádření. Oblečení, které nosíte, na vás dokáže hodně prozradit. Když si čtete o trendech, pamatujte, že nikdo vám nediktuje, abyste šly do obchodu a tohle všechno si koupily. Je na vás, co si z předkládaných kousků vyberete, jak je zkombinujete a zda je vůbec vezmete v úvahu.

Foto: Shutterstock

To, že něco sluší kamarádce, neznamená, že v tom budete vypadat dobře i vyFoto: Shutterstock

Souhlasíte s těmito módními pravidly?

Reklama

Načítám