Hlavní obsah

Mami, tati, pořídíme si morče!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Morče je učenlivé a přítulnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

K nejžádanějším chlupatým mazlíčkům patří bezesporu morče. Oči jako korálky, roztomile plyšové tělíčko... I o ně je potřeba se hodně starat a jeho koupi tak pečlivě zvážit. Pro rodiny s dětmi je to ale ideální společník. Co takové morče tedy potřebuje?

Článek

Časopis Uzlíček

Kde a jak vybrat morče

Stačí navštívit prodejnu Zverimexu nebo chovatele. Morčata jsou různě velká i zbarvená. Přesto existuje pár bodů, které vám prozradí, zda je váš vyvolený mazlíček v dobré kondici:

  • Lesklá očička bez výtoků
  • Čistý suchý nos (mokrý nos je příznakem nachlazení)
  • Lesklou srst bez parazitů (řídce osrstěná nebo zcela holá místa na kůži ukazují na kožní roztoče)

Jak ho ubytovat

Jedno morče potřebuje k životu plochu o rozměrech alespoň 40 x 60 cm. Jde však o absolutní minimum, takže vhodnější je příbytek větších rozměrů. Nikdy by neměl být umístěn na slunci nebo v průvanu. Ideální je světlý nepřetopený pokoj, pokud možno bez hluku v podobě televize.

Nejčastěji se morčatům vybírá nízká plastová bedýnka se stropem z pletiva. Je nejpraktičtější. Morče z ní nevyhází piliny a navíc je chráněné před průvanem a chladem podlahy. Výška bedýnky by měla být asi 40 cm.

Další možností je klec. Mezi její výhody patří vzdušnost a jednoduché čištění. Morče může žít i v akváriu, které se ale komplikovaně čistí, což je při časté frekvenci úklidu nepraktické. A připravte se na pečlivý úklid alespoň 1x týdně.

Foto: nd.blog.cz

Morče je komunikativní a má rádo pozornostFoto: nd.blog.cz

Špatně zvolená podestýlka může morčeti poškodit oči

Jako podestýlku je vhodné použít hobliny. Piliny jsou příliš jemné, dráždí oči a vnikají do nozder. Sláma zase může způsobit poranění očí, které jsou u morčat přirozeně vystouplé. Seno je jako podestýlka nevhodné, protože brzy nasákne močí a zapáchá. Někteří chovatelé používají i kočkolity, poslední dobou přichází ke slovu speciální podestýlky z dřevěných odštěpků nebo lisovaných granulí papírového odpadu. Protože pro morče je přirozeností neustálé hrabání, měl by každý chovatel správnou podestýlku pečlivě zvažovat a poradit se s odborníkem.

Děti a každodenní péče

V případě, že je dítěti 4 a více let, může už být hlavní starost o zvířátko jeho úkolem. Děti si s morčetem výborně trénují zodpovědnost za živého tvora.

I když je morče nenáročné, je potřeba se mu věnovat. Morčata mají silně vyvinutý sociální smysl. Například kvíkáním vyjadřují touhu po pozornosti.

Chcete-li morče volně vypouštět, musíte tomu přizpůsobit byt. Schovat elektrické kabely pod lišty, odstranit jedovaté rostliny atd.

Morčata nejsou vhodným domácím mazlíčkem pro alergiky.

Kolik vás to bude stát

Toto jsou orientační náklady na pořízení morčete.

Viděl je i Kolumbus

Málokdo asi ví, že morčata byla chována již před mnoha staletími. Ještě před dobytím Ameriky je chovali Inkové v oblastech dnešního Peru a Chile. A to nejen na maso a kožešinu. Už tehdy byla morčata společníky malých dětí. V 15. století zmiňuje své první setkání s ochočenými morčaty u jihoamerických indiánů i Kryštof Kolumbus!

Morče je velmi komunikativní zvíře. Budete-li se o ně dobře starat, odmění vás vděkem a „bubláním." A „zabublá-li", vyjadřuje spokojenost a klid. A to nám, jako chovatelům, určitě udělá radost.

A jak se o své morče staráte vy? Také pod vaší péčí spokojeně „bublá“? Pokud máte nějaké osvědčené tipy a rady, napište nám na info@prozeny.cz.

Časopis Uzlíček duben 2009

Reklama

Související témata:

Načítám