Hlavní obsah

Výchova dítěte je jako výchova psa, říká psycholožka Eva Němečková

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Jakou knížku o výchově by rodiče měli mít v knihovně? Proč bychom dětem neměli zamlčovat nepříjemné zprávy? A proč se matky navzájem osočují?

Článek

Dokonalost je nová norma. Jenže s reálným životem se slučuje jen těžko. Klinická psycholožka Eva Němečková o tom leccos ví, protože má plnou ordinaci rodičů, kteří považují svou nedokonalost za selhání. „Přitom chyby jsou přirozené a dobré. Když dítě vidí, že je děláme, a také že se s nimi umíme vyrovnat, jednoho dne se přes ně dokáže přenést také,“ míní psycholožka v novém díle podcastu MUDr.ování, na jehož začátku vyjmenovala hned několik chyb, kterých se ona sama nedávno ve výchově svého osmiletého syna dopustila.

Dobrá rada nad zlato

Velké nejistoty v nás vyvolávají také nejrůznější rady, které nám v dobré víře dávají rodiče, prarodiče a kamarádky. Existuje rovněž mnoho knih o výchově, ale jak v podcastu zazní, ani v nich nenajdete jednotný návod, jak být správný rodič. Přesto najdete knížky, které vám s výchovou pomohou. Když je budete dětem číst často, budou prý spokojenější. Jaké knížky to jsou? To věděl už Albert Einstein a ví to i Eva Němečková, která se o nich rozhovořila v podcastu MUDr.ování. A protože psycholožka pendluje mezi Českem a Švýcarskem, prozradí, v čem mají čeští rodiče oproti švýcarským výhodu.

V rozhovoru se také dozvíte, proč se výchova dítěte podobá výchově psa, jak bychom měli s dětmi komunikovat o tragických událostech nejen v rodině, ale i ve společnosti, a proč mají matky potřebu osočovat jedna druhou. „To pramení z pocitu nedokonalosti,“ vysvětluje Eva Němečková. „Když poukážu na chyby druhého, ty moje už se nezdají tak velké,“ vysvětluje s tím, že tento jev odborně pojmenovaný „mom-shaming“ nepramení ze zlého úmyslu, ale z velké nejistoty. Jak se jí zbavit? I to se dozvíte v podcastu MUDr.ování, tentokrát s dětskou klinickou psycholožkou Evou Němečkovou.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jakou jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

A s kým že jsme si to vlastně povídali? Eva Němečková vystudovala psychologii se zaměřením na klinickou psychologii a vývojovou psychologii na univerzitě v německé Kostnici. Zabývala se výzkumem vlivu pohybové činnosti na kognitivní vývoj předškolních dětí, zúčastnila se projektu Práce s rodinami v těžkých životních situacích, absolvovala výcvik v kognitivně–behaviorální terapii zaměřený na posílení vazby mezi rodiči a dětmi. V současné době pracuje v Kantonální nemocnici ve švýcarském Münsterligenu na ambulantním psychiatrickém oddělení pro děti a dorost.

Příští týden se můžete těšit na dermatoložku Moniku Arenbergerovou, se kterou si budeme povídat nejen o tom, proč nás trápí akné i v dospělosti. Do té doby si poslechněte některý ze starších dílů MUDr.ování, například se sexuologem Luďkem Fialou o tom, co proč se zvyšuje počet pacientů, kteří řeší problémy se sexuální identitou, či co jsou naše ložnicové problémy

Reklama

Související témata:

Načítám