Hlavní obsah

Kateřina Cajthamlová: O šikaně obézních a dobré zprávě pro všechny ženy krev a mlíko

Foto: Jan Mihalíček

Foto: Jan Mihalíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světem se šíří epidemie obezity. Co ji způsobuje? Kdo nejvíc šikanuje obézní? A lze se zbavit závislosti na sladké chuti? V novém podcastu MUDr.ování zaměřeném na zdraví se nebojíme zeptat a naši odborníci se nebojí odpovídat.

Článek

Čím více toho o víme o fungování lidského těla, tím obéznější obyvatelstvo v takzvaném vyspělém světě je. Doktorka Kateřina Cajthamlová vidí jednu z možných příčin v tom, že žijeme v informační době. „Zpracováváme až třicetkrát víc informací než před nějakými šedesáti lety,“ říká psycholožka a internistka v dalším díle podcastu MUDr.ování s tím, že aby mozek mohl informace přijmout a vyhodnotit, potřebuje palivo. „A k tomu slouží právě cukr, respektive sacharidy,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová, která v podcastu také prozradila, za jak dlouho lze nutkavé závislosti na sladkém odvyknout.

Trpí tělo i psychika

Kolik lidí trpí nadváhou, není jednoduché určit. Existují sice různé statistiky, ale jak říká Kateřina Cajthamlová, validní údaje nemáme k dispozici už dávno. Proč tomu tak je, vysvětluje odbornice v podcastu MUDr.ování. Že obézních ale přibývá, vidí hlavně lékaři, na něž se lidé obracejí s nemocemi, které nadváha způsobuje. Kromě fyzických útrap obézní strádají také psychicky.

Podle doktorky Cajthamlové jsou dokonce někteří šikanováni nejen společností, ale rodinou či partnerem. Ani lékaři si s nimi prý občas nevědí rady a zoufalství se prohlubuje. „Občas se stane, že k nám do ordinace přijdou lidé přímo od obezitologa, kde se jim nedostalo komplexní pomoci,“ říká v podcastu MUDr.ování Kateřina Cajthamlová a dodává, že obezita má všechny parametry epidemie: „A v tomto případě musí medicína smutně přiznat, že asi nezná úplně přesně příčinu, možná neumí prevenci a má velké problémy s léčbou.“

Dobrá zpráva pro krev a mlíko

V podcastu MUDr.ování jsme s doktorkou Cajthamlovou mluvily také o tom, proč se ženy dobrovolně zbavují ženských tvarů, a o neetickém byznyse kolem hubnutí. „Já sama jsem se stala jeho nechtěnou obětí,“ prozrazuje lékařka v podcastu MUDr.ování, v jehož závěru si vyslechnete dobrou zprávu, která potěší všechny postavy typu „krev a mlíko“.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jakou jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

A s kým že jsme si to vlastně povídali? MUDr. Kateřina Cajthamlová vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Věnovala se interní medicíně a léčení cizinců. Objevovala se jako moderátorka a spoluautorka televizních pořadů o hubnutí a zdraví. V současné době se věnuje hlavně psychoterapii, občas poradí lidem s hubnutím. Především ale přednáší pro mnoho odborných i laických subjektů.

Příští týden se můžete těšit na fyzioterapeutku Michaelu Ulrichovou, která vám poví, jak držení těla ovlivňuje bolest hlavy a jak se jí zbavit. A do té doby si poslechněte i díl MUDr.ování o tom, zda se dá zbavit kladívkových prstů a vbočených palců.

Načítám