Hlavní obsah

Musíte v noci na malou? Pozor, může za tím být cukrovka, nádor i zánět!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budí vás několikrát v noci to, že musíte „na malou“? Rozhodně byste to měli konzultovat s lékařem, protože to může být příznak cukrovky i dalších chorob a také si tím zaděláváte na potíže se srdcem!

Článek

V noci byste měli především spát – a to tak kvalitně, abyste načerpali sílu a zregenerovali tělo i psychiku. Jakmile vás z tohoto osvěžujícího odpočinku cokoli vytrhuje, je to špatně. A pokud to je potřeba chodit na záchod, pak byste se s tím měli svěřit lékaři a hledat příčinu.

Kdy už je to špatně

Je opravdu tak zásadní, že v noci vstáváte a chodíte na toaletu? A kdy už je to problém? „Obecně lze říci, že noční močení – odborně označované jako nykturie – není úplně v pořádku. Závisí ale na četnosti. Během noci se moč zdravého člověka stává koncentrovanější, její produkce menší a měl by tedy nerušeně spát šest až osm hodin v kuse. Pokud vás ale vzbudí nutnost se vymočit víc než dvakrát za noc, pak rozhodně jděte k urologovi,“ říká MUDr. Josef Stolz, MBA, primář urologické kliniky UroKlinikum Praha.

Musíte ale rozlišit, zda se vzbudíte právě jen kvůli nutkání jít na záchod, nebo vás vyruší chrápání partnera či hluk z ulice, a když už se proberete, tak se jdete vymočit. To je v pořádku. Velmi také záleží na věku, případných dalších nemocech a užívaných lécích, které mohou vyvolávat zvýšenou tvorbu moči. Na vině může být i stres, špatné stravovací návyky nebo to, že nejste zvyklí pravidelně a dostatečně dlouho spát. Muži by měli vyloučit problémy s prostatou. Samozřejmě se budí i ti, kteří před spaním hodně pijí nebo ženy, které jsou těhotné.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Místo spánku sedíte na záchodě? Zajděte za lékařem a hledejte příčinuFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Příčiny a následky nykturie

Jaké zdravotní obtíže časté noční močení vyvolávají? „Nykturie jako taková může být způsobena zánětem či hyperaktivním močovým měchýřem, u mužů je častou příčinou zvětšená prostata. Příčinou bývá například i cukrovka, noční polyurie – tedy stav, kdy se vám v noci tvoří víc moči než přes den, ale také nádor močového měchýře či prostaty,“ varuje Josef Stolz. K nepříjemnému buzení někdy vede i prodělaný zánět močových cest či kámen měchýři – v důsledku těchto potíží mohlo dojít ke zmenšení objemu měchýře, a tudíž k častější potřebě ho vyprázdnit.

Nykturie může být tedy způsobena nemocí, ale jak prokázala vědecká studie Mezinárodní společnosti pro kontinenci, může také některé problémy vyvolat – a to i v případě, že jde „jen“ o dvě noční návštěvy. Dlouhodobé rušení spánku totiž zvyšuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění. „Nedostatečný spánek způsobuje nejen ospalost a únavu během dne, ale logicky snižuje i pracovní výkony a v důsledku vede i k depresím, zhoršení kvality života a nepřispívá ani zdraví srdce a cév – zvyšuje riziko anginy pectoris nebo infarktu myokardu. Nykturii byste tedy rozhodně neměli přehlížet,“ uvádí praktická lékařka MUDr. Simona Habrovcová.

U starších lidí může mít noční chození na záchod i další zdravotní rizika: pády a úrazy. Jistě znáte stav, kdy se v rozespalosti a za horšího osvětlení hůře orientujete i ve známém prostoru. Když se to spojí s faktem, že rychlé probuzení a vstávání může mít za následek i motání hlavy, pak není od pádu, zlomeniny či otřesu mozku daleko. Právě během nočních návštěv toalety se také podle statistik častěji vyskytují náhlé cévní mozkové příhody.

Jak se nykturie léčí

Aby se mohl tento stav vyléčit, musí se odhalit jeho příčina. K tomu je zapotřebí si vést záznamy, kolik jste toho vypili a kolik a kdy jste vyloučili. Pomáhá také chodit spát v pravidelnou dobu a dvě hodiny předtím omezit příjem tekutin – většinu vypijte raději během dopoledne. Navečer si nedávejte kávu ani alkohol, vynechte i energetické nápoje, ve kterých je množství kofeinu, který je močopudný. V případě, že ani tato opatření nezaberou, je potřeba nasadit léky, které v době spánku koncentrují moč.

Co nejčastěji ruší váš spánek? Napište nám!

Načítám