Hlavní obsah

Spánek jako zabiják hubnutí: Škodí ho moc i málo! Nejdůležitější je ten hluboký

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Jíte zdravě, běháte, dřete v posilovně, a přesto se vás kila navíc drží jako klíště? Nepodceňujte sílu spánku! Hubnutí totiž může jak nastartovat, tak i zpomalit. Proč je tak důležitý a kolik hodin spát, aby vám šlo shazování co nejlépe?

Článek

Za základní pilíře zdravého životního stylu se považují kvalitní vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita. Ve výčtu se ale obvykle zapomíná ještě na třetí, velmi důležitý faktor: přiměřeně dlouhý spánek. Na délce a kvalitě spánku totiž záleží – jeho zanedbávání může vést k přibírání.

Únava a hubnutí nejdou dohromady

Organismus se během hlubokého spánku dostává do relaxační fáze a uvádí do pohybu celkové regenerační procesy. A to může přispět i ke shození nežádoucích kilogramů. „Ze své praxe mohu potvrdit, že pouhé zařazení včasného a kvalitního spánku významně podporuje hubnoucí výsledky,“ prozrazuje nutriční terapeutka a trenérka Nikola Hanyšová.

Lidé s nekvalitním či nedostatečným spánkem jsou unavení. „Organismus si to kompenzuje větší chutí k jídlu a přijímáním většího množství energie. Tělu také chybí dostatečná regenerace. Pokud tedy během redukce cvičíte, ale zanedbáváte následnou fázi odpočinku, vaše snaha může přijít nazmar,“ upozorňuje odbornice.

Jak dlouho lze vydržet bez spánku

Kvalita a délka spánku určují, jak bude organismus během dne výkonný. Proto je důležité spát každý den alespoň pár hodin. Experimenty prokázaly, že běžný člověk vydrží bez spánku až pět dní, ale to už trpí halucinacemi a je zcela vyčerpán, proto patří odpírání spánku k nejběžnějším formám mučení. Světový rekord je 11 dní bez spánku.

Málo spánku = více hladu

Tajemství se skrývá v hormonech hladu, což jsou látky ovlivňující pocity lačnosti a sytosti. Ghrelin, hormon hladu, je uvolňován v zažívacím ústrojí, a když se jeho hladina v těle zvýší, získáte dojem, že se musíte najíst. Naopak leptin, kterému se někdy říká hormon nasycení, je tvořen v tukové tkáni a vydává mozku signál, že je tělo syté.

A právě dostatečný spánek umožňuje, aby byly hladiny těchto látek v žádoucí rovnováze. Řada výzkumů ukázala, že pokud spíte méně než šest hodin denně, ghrelin vítězí nad leptinem, což vede k větší potřebě jíst, navíc se s nevyspáním zvyšuje touha po kalorických bombách.

Jak dlouho spát, když chcete zhubnout

Optimální doba strávená oddychováním pod peřinou by se měla pohybovat mezi sedmi až devíti hodinami. Ne víc! Podobné problémy jako s nedostatkem spánku se totiž pojí i s přehnaným vyspáváním. Pokud si pravidelně přispíte, pak vám hrozí obezita i cukrovka.

Foto: FS Stock, Shutterstock.com

Štíhlé postavy nedocílíte jen cvičením! Důležitá je především vhodná strava a přiměřeně dlouhý, kvalitní spánekFoto: FS Stock, Shutterstock.com

Správná večeře pro dobrý spánek

Roli nehraje jen délka spánku, ale také jeho kvalita. A tu ovlivňuje vhodné složení a velikost večeře. Uléhat byste neměli ani s prázdným, ani s plným žaludkem. Přejedený i hladový spáč mají potíže s usnutím i s kvalitou odpočinku, navíc se může objevit syndrom nočního přejídání, který zhatí snahu zhubnout. Trpíte nespavostí? Vyzkoušejte přírodní způsoby, jak rychle usnout.

Výpočty, které využijete při hubnutí

Reklama

Načítám