Hlavní obsah

Může se hodiny milovat, ale vyvrcholení stejně nepřijde. Co s tím?

Foto: Profimedia

Co máte dělat, když on nemůže a nemůže skončit? Nad tím se dnes společně zamyslímeFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je předčasně ukončené milování problém? A co když je to přesně naopak? Příliš dlouhá výdrž může zafungovat i jako zabiják mileneckého vztahu. Nebo vy snad máte čas i chuť na hodinová laškování?

Článek

Není to tak dávno, co světově proslulý urolog a odborník na zdraví mužů Harry Fisch z New Yorku svět šokoval informací, že 45 procent mužů má orgasmus během prvních dvou minut pohlavního styku. Vtip? Nikoli. I čeští sexuologové přitakávají, že se předčasný výron semene objevuje u 20 až 30 procent mužů. (Lékaře vyhledá devět procent z nich.) Na druhé straně jsou i tací, kteří mají opačný problém.

Neúnavný materiál

„Potkala jsem kluka, který se vydrží milovat strašně dlouho. Já už nemůžu a on zběsile přiráží pořád dál a dál,“ popisuje jednatřicetiletá čtenářka Adéla. „Nevím, jestli mě tenhle extrém bude bavit. Na několikahodinové akce fakt nemám čas každý den. Chodím do práce. Dá se s tím něco dělat?“ ptá se a dodává, že jinak je její milenec víc než fajn. Tak co ho to „posedlo“? A není to spíš dar?

„Orgasmus retardatus"

Jedná se o opožděný výron semene (orgasmus retardatus), přičemž angličtina má pro tyto muže výraz „opoždění ejakulátoři". Paul Joannides, expert na sexuální výchovu americké mládeže, je popisuje tak, že tihle milenci jsou schopni udržet erekci a souložit několik hodin, a přesto si mohou nechat o orgasmu jenom zdát.

Foto: Profimedia

Zkuste ho vyzvat, ať soulož střídá s masturbacíFoto: Profimedia

„Dosáhnou vyvrcholení jen při masturbaci, nikoli při pohlavním styku. Takto postižení muži se většinou snaží kopulovat intenzivněji a rychleji, protože se domnívají, že si tak pomůžou. Bohužel už nic horšího dělat nemohou, protože usilovné přirážení má za následek snížení citlivosti nervových zakončení penisu,“ popisuje ve své knize Sex je umět, chtít a vědět.

A příčina této poruchy, kdy je k vyvolání orgasmu zapotřebí abnormálně dlouhého a intenzivního sexuálního dráždění?

Proč nejdou uvolnit stavidla?

Obavy ze ztráty kontroly nad situací (dotyčný si myslí, že bude zranitelný), podvědomý strach z partnerčina těhotenství, ale také nějaký čistě fyziologický a na psychice nezávislý důvod, to mohou být příčiny sexu bez orgasmu.

Ať je to jakkoli, známá česká sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová prostřednictvím publikace O sexualitě a partnerských vztazích upozorňuje, že není terapie, která by tento stav změnila.

Podle ní, pokud ženě vyhovuje, aby styk trval hodně dlouho, nemusí to rušit partnerskou spokojenost. Ale co když se právě tohle děje? Taky vás unavuje skoro až maratonská snaha o jeho orgasmus? Pak neopomíjejte několik doporučení.

Foto: Profimedia

Přesvědčte partnera, aby navštívit odborníkaFoto: Profimedia

7 rad do začátku

  • Zeptejte se, zda si muž svůj problém uvědomuje a chce ho řešit. Pátrejte po informacích, jestli je ve vašem vztahu všechno v pořádku a nejedná se o nějaký psychický blok.
  • Pokud se jedná o zcela nový problém, obraťte se na urologa, který vyloučí příčiny pramenící z nějakého onemocnění.
  • Při milování hlaďte šourek, což podporuje vzestup varlat vzhůru. (Simulace stavu, kdy před vyvrcholením varlata stoupají.)
  • Drážděte jeho penis rukou či ústy, neboť tak celý proces vyvrcholení urychlíte.
  • Před stykem a během něj se co nejvíc dotýkejte vnitřní strany stehen partnera. (Paul Joannides doporučuje rekvizity typu peříčka, hedvábný šátek nebo prsty či rty.) Dotyčný se tak bude lépe soustředit na vnímání tělesné slasti a snad upustí od původního záměru: používat penis jako neúnavnou sbíječku.
  • Požádejte partnera, aby soulož opakovaně přerušoval a masturboval. Je-li schopen být takto nápomocen, hodně se tím vyřeší.
  • Navrhněte nákup párových vibrátorů a mužských masturbátorů. (A nebojte se přizvat je do ložnice.) Každá pomoc se počítá…

A jak to vidíte vy? Berete spíš toho, kdo vydrží méně, nebo by vám maratonec vyhovoval?

Reklama

Načítám