Hlavní obsah

Může vám zatajená kabelka zničit lásku?

Foto: Thinkstock

Je správné mít ve vztahu tajemství?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může jít o drobnosti typu ustřižené cenovky z nových šatů, ale i o zásadnější věci. Čas od času se v partnerském soužití nějaké to „tajemství“ objeví. Je to tak správně, nebo by před sebou měli být partneři zcela a bez výhrad upřímní? Narušují tajemství vzájemnou důvěru, nebo zvyšují jakési jiskření a pomyslnou cenu jednoho či druhého?

Článek

Raději mu neřeknete, že jste si koupily nové šaty. Koneckonců nemá přehled, a až si v nich vyrazíte, nepozná, že jsou nové. On zas tvrdí, že měl jen dvě piva, ale bůh ví, kolik jich bylo ve skutečnosti. Malichernosti, drobné lži, malá tajemství? Možná! Ale také to může být utajovaná minulost, milenka či nemanželské děti. A je skutečně rozdíl mezi lží ohledně ceny nových bot a zatajeným rozvodem tak velký?

Tajemství není sexy

Je jasné, že na začátku vztahu na sebe asi potenciálnímu partnerovi nevyklopíte vše, co vás v životě potkalo, čím jste si prošli a kolik toho máte za sebou. Oťukáváte se a informace vyplouvají na povrch postupně. Pokud se ale váš vztah rozvine. Stanou se z vás skuteční partneři a neměli byste podle odborníků před sebou nic skrývat. Nejen zásadní záležitosti, ale ani drobnosti. „Není nutné o všem hned mluvit, ale měla by fungovat ochota všechno sdílet. Dvojice by se měla spolu učit růst, což vede k postupnému odhalování všeho. Vidím-li nahotu fyzickou, proč ne tu duševní?“ ptá se kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Názory, podle kterých drobná tajemství zvyšují atraktivitu jednoho z páru, činí ho zajímavějším, nedostupnějším a podobně, jsou totiž mylné. „Moje hodnota se nenavyšuje tím, že skrývám nějaké tajemství. To často dělají ženy, je to ale nezdravý způsob, jak partnera přimět ke vztahu nebo k nějakým činům,“ vysvětluje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz. Váš partner by vám měl přinést květinu jednoduše proto, že vás má rád a chce vás potěšit, ne proto, že neví, kde a s kým jste včera byly. Nejen, že vám jeho obavy a pochybnosti rozhodně nepřidají na atraktivitě, ale dokonce ho můžete vyprovokovat až k patologickému jednání. Toto riziko je pak samozřejmě oboustranné.

Foto: Thinkstock

Koupené šaty mohou být vaším malým tajemstvím, ale závažnější věci už se tajit nevyplácíFoto: Thinkstock

Tip redakce:I muži občas něco skrývají. Tohle je 8 věcí, které tají o své sexuální minulosti.

Prostor ano, strach ne

To samozřejmě neznamená, že byste ve vztahu neměli mít prostor jen sami pro sebe. „Je v pořádku mít vlastní přátele, vlastní zájmy, aktivity, kterým se věnujete bez přítomnosti partnera,“ potvrzuje Lenka Černá.

Ovšem váš protějšek by měl o těchto aktivitách vědět a vy byste neměli mít strach mu o nich říci. „Ve vztahu by prostě tajemství být neměla, respektive neměl by v něm existovat strach ze sdělení tajemství. Funkční partnerství by mělo unést jakoukoli informaci,“ tvrdí Lenka Černá. Pokud jste tedy manželovi neřekly o nové kabelce, protože jste na to zapomněly, nebo víte, že je to pro partnera nezajímavá informace, je to v pořádku. Pokud jste to ale zatajily, protože se bojíte jeho výtek a proslovu o tom, jak rozhazujete peníze a neumíte šetřit, je něco špatně.

Navíc od takzvaných „malých lží“ je v podstatě jen krůček k těm velkým, zásadním. Začnete s odstřiháváním cenovek, a klidně můžete skončit tak, že nebudete nakonec schopni spolu normálně a otevřeně komunikovat. A když nejste schopni mluvit o svých pocitech, o tom, co vás trápí, jak se cítíte a jak byste si třeba představovali společnou budoucnost, jste jako vztah na cestě k zániku.

Tajnosti vztah nabourávají

Partnerství stojí na vzájemné důvěře, stálosti a jistotě zázemí a věrnosti. A přesně tohle jakákoli (větší i menší tajemství) narušují. Ten, před kým je něco utajováno, se pak cítí následovně:

  • Zmatenost – neví, zda si jen něco namlouvá, nebo zda před ním partner skutečně něco skrývá. To není zrovna příjemný pocit, který by v člověku vyvolával pocity pohody.
  • Dotčenost – pokud se tajemství provalí, může se ten druhý cítit dotčeně, může být uražený. A přesto, že to není reakce, která by něco vyřešila, je vcelku pochopitelná. Komu by se hlavou nehonily otázky typu „nestojím mu za to, aby mi řekl pravdu?“ nebo „když přede mnou tohle tají, nejspíš pro něj nejsem rovnocenný partner“.
  • Ztráta důvěry – Jak můžete věřit někomu, kdo před vámi něco tají? Jak víte, že když říká, že nic netají, je to pravda?
Foto: Thinkstock

Tajemství ve vztahu vás mohou s partnerem oddálitFoto: Thinkstock

Přesně tak dochází k jakémusi nenápadnému nabourávání partnerské pohody. „Po nějaké době se partneři mohou od sebe vzdálit, odcizit se jeden druhému, a vlastně ani nemusí tušit, kde se ta propast mezi nimi vzala,“ varuje Lenka Černá. A pokud dojde ke ztrátě vzájemné důvěry, je to velký průšvih. Je to to nejhorší, co vás může potkat. „Pak trvá velmi dlouho, než se důvěru podaří znovu obnovit. Je to velmi náročné a leckdy se to nemusí obejít bez pomoci odborníka,“ dodává Lenka Černá. A existuje tu i riziko, že se to nepodaří, že důvěra se z vašeho vztahu vytratila navždy.

Tip redakce:Občas si něco zatajíte, neřeknete celou pravdu a podobně? Máte pochybnosti o tom, jestli vám to s partnerem vůbec klape? Tak si udělejte náš test, který vám na tuto otázku odpoví.

Tajíte něco před partnerem? Nebo u vás panuje naprostá otevřenost?

Reklama

Načítám