Hlavní obsah

Může vás antikoncepce zabít? Známe pravdu!

Foto: Thinkstock

Je hormonální antikoncepce opravdu jen požehnáním?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá druhá Češka v plodném věku spoléhá na hormonální antikoncepci v různé formě. Také „zobete"? Pak byste měly znát i rizika, která vám mohou hrozit.

Článek

Hormonální antikoncepce je pro mnohé ženy naprostou samozřejmostí a vypadá to, že nabízí jen samá pozitiva. Ale pozor, může vás i zabít!

Fakta a klady

Zhruba 1 200 000 žen v ČR užívá hormonální antikoncepci, kterou výrobci nabízejí v různých formách – jako pilulky, ale i náplasti, nitroděložní tělíska a také implantáty nebo injekce.

Výhody hormonální antikoncepce podle výrobců:

  • Zabrání nechtěnému početí
  • zlepší problémy s pletí
  • oslabí menstruační krvácení
  • odstraní premenstruační syndrom a bolest při menstruaci
  • sníží riziko rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
Foto: Thinkstock

Měly byste uvažovat i o jiných metodách antikoncepce, nejen o hormonechFoto: Thinkstock

Možná rizika

Před tím, než začnete pravidelně a dlouhodobě užívat hormonální antikoncepci, měly byste vždy uvážit i negativní dopady. Hodně pomoci by vám v tom měl gynekolog, který se bude zajímat o váš zdravotní stav i rodinnou anamnézu. Upozorníme vás jen na některá rizika:

1. „Hormonální antikoncepce potlačuje přirozený ženský cyklus a pravidelné krvácení je pouze uměle nastavené, s ženskou přirozeností nemá nic společného. Je jen rozhodnutím výrobců, jestli nastaví ,interval menstruace' na 28 dnů, 3 měsíce anebo jestli ji zruší. Dodávané hormony také významně zasahují do tvorby mnohých, organismu vlastních hormonů a do hormonální rovnováhy organismu,“ uvádí Mgr. Margit Slimáková, Ph.D., odbornice na zdravotní prevenci a výživu.

2. Hormonální antikoncepci by měly dobře uvážit ženy obézní a kuřačky. „Odpovědný gynekolog by měl pacientce vysvětlit, že obezita či kuřáctví jsou v mnoha faktorech nebezpečné samy o sobě. V kombinaci s estrogenem dodávaným ,navíc' tabletami výrazně zvyšují riziko tromboembolie ,“ říká MUDr. Helena Máslová z Centra psychosomatické péče. Tromboembolie je tvorba krevní sraženiny v žíle – může skončit i smrtí, pokud dojde k plicní embolii.

Foto: Thinkstock

Zdravotní potíže z hormonální antikoncepce? I to je možnéFoto: Thinkstock

3. Hormonální antikoncepce může podpořit i vznik migrény a deprese. „Spolu s váhovým přírůstkem, změnami nálad nebo žaludečními obtížemi jsou deklarovány jako možné nepříjemnosti, spojené s užíváním hormonů,“ říká Margit Slimáková.

4. „Z ordinace ale znám případy žen, které berou pilulky nepřetržitě od šestnácti let, vlastně nikdy doopravdy nemenstruovaly. Dřív než se jejich cyklus ustálil, začaly ho řídit hormony. A teprve po vysazení antikoncepce se zmatené tělo učí fungovat. Takové ženy často nemohou otěhotnět,“ vysvětluje Helena Máslová.

5. Pro mnohé ženy je antikoncepce „lékem“ na obtíže s pletí. „Hormony v nás navozují stav podobný ranému těhotenství, kdy je potlačena sekrece mazových nebo potních žláz. Otázkou je, zda považujete za normální dlouhodobě snižovat funkce endokrinního a kožního systému,“ ptá se Helena Máslová.

Před rozhodováním je dobré vědět i to, nač upozorňuje také lékařka Helena. Máslová: „Syntetický estrogen, tedy hormon obsažený v hormonální antikoncepci, byl v roce 2008 zařazen mezi prokázané humánní karcinogeny.“

Jaký je tedy závěr? Ten si musí udělat každá žena sama. Rozhodně nám napište, co si o tom myslíte vy!

Reklama

Načítám