Hlavní obsah

Muži versus ženy: Kdo si umí víc užít sex? Máme porovnání!

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Také si myslíte, že v sexu jsou na tom muži líp? Naše poznatky ukazují na něco jinéhoFoto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex. Oddávají se mu všichni, ale kdo si ho víc užívá? Kdo má jaké výhody a nevýhody? Muži, nebo ženy? Obecný názor je, že jsou to spíš pánové. Ale tak jednoduché to není!

Článek

Kdybyste se měli znovu narodit a šlo by vám hlavně o to užít si sexu, kým byste chtěli být? Mužem, či ženou? Kdo to má v oblasti milostného potěšení jednodušší, kdo si víc užívá? Tak přesně na to se snaží najít s pomocí vědy odpověď britská sexpertka Tracey Cox.

Libido: Tady vedou chlapi

V tomto směru mají asi výhodu muži, jejich vzrušivost je vyšší a chuť na sex také. Většina pánů mladších 60 let si na milostné hrátky vzpomene minimálně jednou denně, ale jen čtvrtina žen to má obdobně. Podle americké studie vědců z floridské státní univerzity také většina mužů tvrdí, že mají sexu méně, než by chtěli, a to ve všech stadiích vztahu.

Prý to má biologický důvod. Muži jednoduše mají od přírody naprogramováno zajistit přežití rodu, tedy oplodnit co nejvíce žen. A k tomu je potřeba mít sakra velké libido. „Rozhodně to ale neznamená, že jsou muži předurčeni k tomu být nevěrní. Jsme lidé, ne zvířata, umíme si udělat úsudek, morálně situaci vyhodnotit a případně se vzdát fyzického uspokojení,“ říká Tracey Cox.

Foto: Marina Fedosova, Shutterstock.com

Je pravda, že většinou muži mají na milování chuť častěji než ženyFoto: Marina Fedosova, Shutterstock.com

Orgasmus: Muži rychleji, ženy jich mají víc

Tady je to, zdá se, tak půl na půl. Muži dosahují vyvrcholení rychleji a snadno, to je jejich výhoda. „Většině mužů stačí k vyvrcholení pár minut klasické soulože, kdežto ženy potřebují deset až dvacet minut citlivé a cílené stimulace. Zhruba 75 procent mužů dosáhne orgasmu při sexu s partnerkou pokaždé, ale u žen má tuhle jistotu jen 26 procent z nich,“ potvrzuje Tracey Cox.

Tuhle nevýhodu ale ženy vyvažují například schopností dosahovat vícečetných orgasmů, takže si vlastně jedno jediné milování mohou užít víc než pánové. „Jakmile dámám skončí jeden orgasmus, jsou v podstatě okamžitě připravené na další,“ dodává Traey Cox.

A pokud budeme počítat i orální sex, dostávají se ženy v podstatě na podobná čísla jako muži. „S orálním sexem najednou hlásí orgasmus 81 procent žen,“ upřesňuje Tracey Cox.

City: Ženám sex trochu komplikují

Dalo by se říct, že hlava ženám milování trochu komplikuje. Velká studie amerického sociologa Edwarda Laumanna z chicagské univerzity totiž přišla na to, že ženy jsou v sexu mnohem víc než muži ovlivněny sociálními a kulturními vlivy. Tedy lidmi ve vašem okolí, náboženstvím a vzděláním. „Bylo prokázáno, že třeba věřící ženy jsou v sexu mnohem víc konzervativní, přičemž ale u mužů nemá víra na jejich sexualitu až takový vliv,“ vysvětluje Tracey Cox.

Samozřejmě platí i to, že pro ženy je velmi důležité emoční souznění. Nejdřív city, potom sex. Mužům to splývá, sex je pro ně tím citovým souzněním.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Velkou výhodou žen je ale zase schopnost mít v podstatě jeden orgasmus za druhýmFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Odvaha a experimenty: Plichta?!

V tomto případě nelze říct, kdo je v posteli odvážnější. Je to spíš otázka individuálního nastavení, výchovy a podobně.

Ale platí, že mužská sexualita je v podstatě neměnná, ale ta ženská se s léty vyvíjí. „Ženské chutě a potřeby se mění, mužské ne,“ potvrzuje Tracey Cox. Proto jsou třeba ženy otevřenější k lesbickým vztahům, než muži k těm homosexuálním. Takže v tomto smyslu lze vlastně říct, že jsou ženy odvážnější.

Závěr?

Tak, jak to tedy je? Nikdo nemá navrch! Naopak, možná si jsme v řadě věcí podobnější, než byste čekali. „Obě pohlaví provozují sex ze tří stejných důvodů. Z lásky, z potřeby emočního souznění a pro fyzické potěšení,“ říká Tracey Cox.

Vaše sexualita je ovlivňována ani ne tak tím, zda jste žena či muž, ale tím, jací jste vy. Každý je individuální osobnost se svou vlastní sexualitou, která je dána biologicky, geneticky, výchovou, ale i prostředím, v němž žijete.

A jak si v sexu užíváte vy?

Reklama

Načítám