Hlavní obsah

Mužům svědčí červená aneb Díky barvě oblečení mají šanci na více sexu

Foto: Marko Aliaksandr, Shutterstock.com

Foto: Marko Aliaksandr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasně, že váš muž se o módu nemusí zajímat stejně jako vy. To ale neznamená, že nepotřebuje radu. Do čeho ho navléknout, abyste si společně užili romantické i chlípné chvilky během předvánočního času? Jen jedna barva dráždí ve všech směrech!

Článek

Mezi tradiční barvy Vánoc jednoznačně patří červená. A právě červená zviditelňuje muže a dělá je v očích žen atraktivnější. Měl by si ten váš obléct aspoň rudý pulovr nebo tričko? Podle psychologů z Rochesterské univerzity v New Yorku určitě ano!

„Zjistili jsme, že ženy vidí muže v červené jako osoby s vyšším statusem, s větší pravděpodobností finanční nezávislosti a schopností stoupat po společenském žebříčku,“ říká profesor psychologie Andrew Elliot ze zmíněné univerzity s tím, že tyto ženské úsudky skutečně mužům pomáhají. A to jako vážně. Co se to tu vlastně děje?

Indikátor mužské dominance

Evoluční biologové červenou považují za sexy a „horkou“ barvu, což není náhoda. Andrew Elliot říká, že rudá je napříč mnoha kulturami považována za znamení bohatství a moci. A že od dob starého Říma symbolizovala prosperitu a vyšší společenský status. Něco na tom bude, neboť dokonce i dnes se celebrity procházejí po červeném koberci, který představuje úspěch i luxus. Což znamená, že obyčejný pánský svetr v červené barvě vám může pomoci s oživením partnerského života.

Tak kdo je tady samec?

V sedmi různých pokusech tým Andrewa Elliota analyzoval odpovědi 288 žen z USA, Anglie, Německa a Číny a také 25 mužů. Všichni sledovali fotografie neznámých lidí a shodli se na tom, že atraktivní jim přijde tvář, která je orámovaná červeným okrajem. To samé se prokázalo i u osob s červenou košilí, která se ukázala jako velmi cenný atribut vhodný pro svádění. Muž, oblečený právě do tohoto kousku oblečení, prý má nejvyšší šanci na to, aby se s ním ženy začaly líbat, nebo se dokonce pustily do jiné sexuální aktivity.

Foto: Roman Stetsyk, Shutterstock.com

Červená barva evokuje úspěch a vysoký společenský statusFoto: Roman Stetsyk, Shutterstock.com

Vidět rudě? Vlastně skvělé!

„Jedná se o takzvaný červený efekt. Kluci v červené zkrátka vypadají silnější, přitažlivější i sexuálně více žádoucí. Ženy je ale zároveň hodnotí jako laskavé, společenské a sympatické,“ podotýká Andrew Elliot, jehož studii uveřejnil magazín Journal of Experimental Psychology: General, s dodatkem, že když ženy vidí červenou barvu, spustí se něco hlubokého a pravděpodobně biologicky zakořeněného.

Zvířecí efekt podporující touhu

„V naší kultuře říkáme, že muži se v sexuálním světě chovají jako zvířata, nicméně teď to vypadá, že ženy se chovají stejným způsobem,“ dál podotýká odborník, který již v rámci svých předchozích studií zjistil, jak moc je červená barva mystická a magnetická. Dokonce ji spojuje se zdravím a vitalitou. A i vy z ní samozřejmě můžete těžit!

Tolik typickou barvu Vánoc během chmurných dní naneste na své rty. Proč? „Muže dráždí ženy s plnými, lesklými, rudými rty, které imitují, aspoň podle mužských představ, jinou část těla – vaginu,“ objasňuje britská sexuoložka a expertka na řeč těla Tracey Cox s tím, že vagina se při vzrušení také „našpulí“ a ztmavne. Z čehož vyplývá, že používání lesku na rty je nezbytné. V kombinaci s jeho červenou košilí to vypadá na probdělou noc…

A jakou barvu oblečení preferuje váš muž?

Načítám