Hlavní obsah

Myčka či pračka jsou cítit? Tyhle levné domácí přípravky je spolehlivě vyčistí!

Foto: Tinatin, shutterstock.com

Špatně vyčištěná myčka může přenášet zápach i na vyprané prádloFoto: Tinatin, shutterstock.com

I v prvotřídně uklizené domácnosti se čas od času může vyskytnout nepříjemný problém – myčka, pračka nebo třeba lednice, které jsou nevábně cítit. Jak se s tím vypořádat?

Článek

Provoz domácnosti, respektive její údržba, je nekonečný příběh. A i když svědomitě a pravidelně uklízíte, občas se prostě stane, že vás při otevření některého pomocníka z řad bílých spotřebičů doslova „praští přes nos“ nepříjemný pach.

Každý spotřebič potřebuje pravidelnou údržbu, a zvlášť ty, které pracují s vodou a dochází u nich k zanášení vodním kamenem a nejrůznějšími nečistotami, jsou k případnému zápachu náchylnější.

Jak na „voňavou“ pračku?

Důvodem zápachu pračky jsou často bakterie a plísně, pro které je ve vlhku ideální prostředí. V tom, proč se ale přemnožily zrovna ve vaší pračce, hrají roli ještě další faktory. Pes může být zakopaný třeba v častém praní na příliš nízké teploty či v nevětraném a vlhkém prostředí, kde máte pračku umístěnou. Dále pak třeba nějaký zádrhel, možná usazenina v místě připojení odpadní hadice – odtud se bakterie také mohou šířit.

Pomoc je celkem jednoduchá. Budete potřebovat tři litry octa a dva balíčky kyseliny citronové. Obojí smíchejte, nalejte do pračky. Pusťte cyklus na 90 °C. Program nechte běžet, ale nenechte dokončit – aby nedošlo k vypouštění roztoku. Horký roztok nechte v pračce působit nejlépe přes noc. Poté opět zapněte a postup s vypnutím pračky před vypouštěním ještě jednou zopakujte. Znovu nechte několik hodin působit, pak program nechte dokončit.

Foto: TanyaRozhnovskaya, shutterstock.com

Občas volte při praní i vysokou teplotu, která vám v pračce zničí bakterieFoto: TanyaRozhnovskaya, shutterstock.com

I násypku a těsnění udržujte v čistotě

Opět smíchejte tři litry octa a dva balíčky kyseliny citronové. Násypku na prášek do něj na několik hodin ponořte. Vnitřní prostory nastříkejte roztokem sava a teplé vody v poměru 1 : 1 a vydrhněte kartáčkem na zuby. Stejnými prostředky vyčistěte i gumové těsnění, místo kartáčku vám může dobře posloužit i starý ručník.

Pro příště se snažte stavů, kdy si pračka řekne o servis nepříjemným zápachem, vyvarovat. Usazování kamene zabraňují speciální změkčovače vody. Proti bakteriím, zápachu i vodnímu kameni preventivně působí i používání octa místo aviváže. Jednou za měsíc pak po pracím cyklu vystříkejte buben pračky opět roztokem sava, nechte pár hodin působit a opláchněte krátkým cyklem.

Po praní nechávejte dvířka pračky otevřená, vyprané mokré prádlo po skončení praní ihned vytahujte. „Prevence je důležitá. Drtivá většina poruch spotřebičů vzniká kvůli zanedbané údržbě,“ upozorňuje Martin Rusinský, marketingový manažer Okay elektrospotřebiče.

Co když páchne myčka?

I myčka vás může občas překvapit nepříjemným odérem, například kvůli znečištěnému filtru. Když už problém nastane, k jeho odstranění vám také pomohou doma běžně dostupné prostředky – jedlá soda, ocet či kyselina citronová. V případě, že máte po ruce jedlou sodu, vložte do spodní části myčky plný šálek, trochu můžete dát i do nádobky na mycí prostředek a spusťte oplach.

Foto: HconQ, shutterstock.com

Myčka se dá vyčistit kupovanými prostředky, které jsou ale poměrně drahé. Stejného účinku dosáhnete kombinací sody, octa a citronové šťávyFoto: HconQ, shutterstock.com

Pokud vyzkoušíte ocet, nalejte panáka (5 ml) do nádržky na mycí tabletu, následně tři šálky na dno myčky. Zapněte delší program, který umývá na vysoké teploty. Kyselina citronová zabere, když nejprve pustíte myčku naprázdno, poté co se po předmytí vypustí, nasypte dovnitř 20 gramů kyseliny. Během čištění se uvolňuje silný mycí prostředek. Ten zbaví vnitřek mastnoty, nečistot i usazenin.

Nezapomeňte saponátem důkladně vyčistit dvířka a spodní část, kde se usazuje prach nebo tam může ulpívat omastek. Čas od času si péči zaslouží i koše, které jednoduše umyjte ve vaně v octové vodě. Myslete i na těsnicí gumy a otočná ramena. Jednou za rok nechte instalatéra prohlédnout spodní část pod filtry – mohou zde být usazené zbytky jídla, které jsou často zdrojem silného zápachu.

Jak se o své spotřebiče staráte vy? Podělte se s námi o vaše tipy v diskusi pod článkem.

Reklama