Hlavní obsah

Mýty o dřevostavbách: Nebojte, neshoří ani je nesežerou škůdci!

Foto: freedomky

Dřevostavby mohou mít mnoho podob. Dřevo vystaví na odiv, nebo sendvičové panely skryjí pod fasáduFoto: freedomky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevostavby se těší stále větší oblibě nejen ve světě, ale i u nás. Když se v Česku začaly před lety prosazovat, šířily se o nich z nevědomosti mnohé negativní informace. Kde je pravda?

Článek

K nejčastějším mýtům patří ten, že dřevostavba dlouho nevydrží. „Pokud je dřevostavba dobře navržená a postavená, tak vám při přiměřené údržbě, která není nikterak náročnější než u zděných staveb, bude sloužit dlouhá desetiletí nebo staletí," říká Ing. arch. Pavel Horák ze společnosti Prodesi.

Nízká požární odolnost

Špatná odolnost proti ohni je nejčastější a nejméně pravdivý mýtus o stavbách a konstrukcích ze dřeva. Ty musí splňovat přísné požární předpisy a ve škále odolnosti proti požáru si dřevo nestojí špatně. Jako příklad slouží ocel, která je obtížně zapalitelná, ale při určité teplotě naprosto kolabuje. Dřevo při stejné teplotě stále plní svojí funkci. Moderní technologie (jako je například křížem lepené dřevo) má samo od sebe vysokou požární odolnost.

Foto: JRD

Energeticky pasivní dům nabízí vysoce komfortní a zdravé bydlení s minimální spotřebou energie a zátěží životního prostředí, které zajišťuje ucelený systém větrání, vytápění, chlazení a přípravy teplé užitkové vodyFoto: JRD

Dřevo napadají škůdci

Moderní dřevostavby (kromě klasických roubenek) tvoří sendvičové panely, kde jsou materiály na bázi dřeva ošetřeny proti škůdcům z výroby a zpravidla je dále chrání obklady, například ze sádrokartonových desek, izolační kontaktní fasáda a podobně. „Tyto materiály jsou schopny do značné míry zabránit napadení dřevěných materiálů biotickými škůdci,“ vysvětluje Ing. Ivana Skotnicová z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Foto: Lindab

Kde má dřevo limity, lze použít na nosníky a svorníky systém Lindab Stavby. Díky lehké konstrukci LindabConstruline ze švédské oceli jsou domy stabilnější, v jádru robustnější a lépe odolávají povětrnostním vlivůmFoto: Lindab

„Pokud eliminujete čtyři podmínky pro rozvoj škůdců, což je především vhodná vlhkost dřeva – alespoň 18 procent, teplota – více než 3 ºC, optimálně mezi 30 ºC a 40 ºC, kyslík a výživný substrát – s pH >2,5, kterým ovšem dřevo bezesporu je, výrazně snížíte riziko napadení dřevostavby,“ dodává Ivana Skotnicová. Někdy stačí správně větrat, postarat se, aby nezatékalo do střechy, a snížit tak srážkovou vlhkost k úrovni 12 procent.

Špatně se udržuje a teplotní výkyvy dřevo poškodí

Podobně jako domy z jiných materiálů vyžadují dřevostavby pravidelnou prohlídku a údržbu. Minimálně každé 3 roky až 5 let obnovíte nátěry, zatmelíte případné trhliny, zkontrolujete střešní krytinu a každou sezonu vyčistíte střešní žlaby a svody.

Foto: Domy ze dřeva

Alternativou k výrobě dřevěných domů jsou masivní sruby z kulatiny, určené pro ty, kdo preferují bydlení v souladu s přírodouFoto: Domy ze dřeva

„Dlouhodobé působení slunečního záření, tepla, mrazu, vlhkosti prachu a imisí, odborně nazývané atmosférická koroze, způsobují erozi povrchu dřeva a materiálů na bázi dřeva,“ říká Ph.D. a doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D. z výše jmenované vysoké školy. Bez pravidelné údržby by docházelo ke změnám zbarvení a posléze k postupnému úbytku materiálu. „Co se přirozených teplotních výkyvů týká, nemají na nosnost a životnost dřevostaveb podstatný vliv," dodává Antonín Lokaj.

Foto: Lina Neméth, Prodesi

Zásadními detaily pro kontrolu je pata konstrukce u terénu, připojovací spára kolem oken, prostupy obvodovými stěnami (zejména vzduchotechnika a tak podobně) a samozřejmě střecha a prostupy střechouFoto: Lina Neméth, Prodesi

Pomůže i Fórum expertů

„Fórum expertů řeší konkrétní konstrukční detaily za účasti specialistů z oboru, stavebníků i architektů,“ vysvětluje Iva Černá z Centra pasivního domu a dodává: „Oganizátoři umožňují přihlášeným dopředu poslat návrhy projektů, nad nimiž se budou experti zamýšlet.“

Také vás mýty o dřevostavbách odrazují od jejich pořízení?

Načítám