Hlavní obsah

Bolí vás hlava? Příroda pomůže!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kdo zná bolest hlavy, ví, jak dokáže znepříjemnit životFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Bolí mě hlava, sex nebude! Že jste to někdy slyšeli? Není divu, takové povzdechy známe většinou z úst mužů, kteří si stěžují na nepřístupnost své dámy... Ano, někdy může jít o výmluvu, ale mnohdy nikoli. A pozor, hlava nebolí jen ženy!

Článek

Časopis Uzlíček

Pokud patříte k těm, kteří bolestí hlavy trpí a dokonce míváte několikadenní táhlé migrény, máme pro vás několik tipů, jak se s vaší hlavou „poprat". Důležité je vědět, že se můžete dopředu na útok připravit - buď zakoupením chemické zbraně v podobě léků, nebo se rozmyslet a nejdříve zkusit cesty nechemické a preventivní.

Předcházejte spouštěčům

Tento přístup je velmi jednoduchý, nic neriskujete a nic vás nestojí. Zkuste pozorovat své tělo. Přijde bolest hlavy po nějakém jídle, při konkrétní aktivitě, či pokud se ocitnete v určité situaci? Některé spouštěče jsou vcelku jasné - únava, nedostatek spánku, stres nebo alkohol. Ale můžete to být právě vy, u koho to s určením, co za tím vším vlastně je, není tak jednoduché. Založte si Deník bolehlav. Když to na vás přijde, poznačte si, co jste dělali, co jedli, zkrátka popište situaci, která bolesti předcházela. Určitě zpětně najdete souvislosti.

Uvolněte své tělo

Bolesti hlavy mohou způsobovat některé svaly v těle, zejména na krku a v oblasti zad. Pokud je v nich zvýšené napětí, bolest přichází. Uvolňováním svalů ještě v době, kdy nás hlava nebolí, můžeme bolestem hlavy předcházet. Poraďte se s lékařem, které cviky by vám doporučil.

V případě, že již bolest vypukne, může pomoci změna teploty. Na studené obklady můžeme použít třeba mražený hrášek v igelitovém pytlíku, skvěle se přizpůsobí tvarům těla. Na prohřátí můžeme použít napařený ručník nebo přímo vlézt do sprchy. Dnes lze koupit i mini přístroj na parafínové zábaly. V kombinaci s pomocí partnera je to tip na skvěle strávený večer ve dvou...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jedním z receptorů bolesti hlavy je stresFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zkroťte svůj stres

Nemůžete stres ze svého života zcela odstranit a nebylo by to ani účelné. Ale můžete vyzkoušet několik způsobů, jak jej zkrotit tak, aby vám nepůsobil bolesti hlavy.

Zařaďte pohyb do denního rozvrhu

Třicet minut aerobního cvičení odstraní stres zaručeně a ještě zvedne vaši náladu až do nebe. Nemusí jít jen o aerobic, i rychlá chůze nebo tanec udělá stejně svoji práci. Pokuste se zařadit pohyb do průběhu každého dne.

Dopřejte si dostatek spánku

Spánku musí být dostatek, či spíše tak akorát. Většina lidí potřebuje 7-8 hodin spánku, každý máme svou individuální potřebu. Pokud ale máme potíže a zdá se nám, že by doba a kvalita spánku mohla být příčinou bolestí, je vhodné opatrně začít experimentovat:

  • Posunout čas vstávání a uléhání
  • Zařazení či naopak vyřazení cvičení před spaním
  • Omezení kofeinu v odpoledních hodinách
  • Omezení příjmu tekutin před spaním
  • Nesledovat televizi před spaním

To vše nám může pomoci nastolit správný spánek. Pokud tyto základní věci nepomáhají a jste přesvědčeni, že máte dobrou postel, obraťte se na specialistu. Na stránkách České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu najdete seznam odborných pracovišť...

Relaxujte

Najděte si relaxační techniku, kterou byste se chtěli naučit. Ať už je to jóga, meditace nebo dechová cvičení. Jděte do toho, nevzdávejte to a využijte potenciálu té které techniky. Určitě se to vyplatí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dopřejte si relaxaci a zamezte tak vzniku migrényFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Postavte se k tomu čelem

Všichni známe ty záležitosti, do jejichž řešení se nám nechce. Jsou důležité, stejně je budeme muset vyřešit, ale pořád to odkládáme. A čím více to odkládáme, tím více roste stres z toho, že jsme to prostě nezvládli. STOP! Sepište si všechny věci, které by mohly být ve vašem životě podobného rázu a naplánujte další postup. A hlavně: odhodlejte se k akci a prostě to udělejte.

Zvládněte svůj čas

Když už jste zkrotili stres, přijde na řadu čas. Vyhledejte si vše o time managementu a zkuste postupně techniky aplikovat do svého života. Stihnete tak více v práci i doma.

Je toho hodně...

... co máte před sebou. Ale máte velkou motivaci. Máte naději, že už nebudete muset nikomu říci: bolí mě hlava...

Kofein a bolest hlavy

V mnoha případech může konzumace nápojů s obsahem kofeinu při migréně pomoci. Podstatou je čistě logický princip. Některé druhy migrén nebo bolestí hlavy jsou způsobeny rozšířením cév v hlavě. Kofein v těle způsobuje opačný jev - cévy zužuje. Tak dochází k nápravě a bolest ustoupí.

Víme, že sáhnout po léku je rychlé a účinné, ne vždy ale úplně šetrné k našemu tělu. Zkuste některou z našich technik, také fungují!

Časopis Uzlíček prosinec 2008

Reklama

Související témata:

Načítám