Hlavní obsah

Jak bojovat s pocením? Speciálními vložkami i šalvějí!

Foto: isifa

Řekneme vám, jak bojovat s nepříjemným pocenímFoto: isifa

Reklama

Tropické teploty, fyzická námaha nebo fakt, že si vás šéf zrovna zavolal na kobereček. Jsou situace, kdy se zapotíme všichni. Ale co když z vás „lije" víc, než je zdrávo, a používání deodorantu se totálně míjí účinkem? Nevzdávejte se, vyzkoušejte tyhle tipy od dermatologů.

Článek

Pocení je přirozeným a tělu prospěšným procesem. „Ovšem nadměrné pocení je nekontrolovatelná zvýšená tvorba potu ve větším množství, než je fyziologicky nutné k termoregulaci,“ vysvětluje ve zkratce korektivní dermatoložka Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

Ptáte se, proč zrovna vy? „Pocení je řízeno nervovou soustavou. Mezi příčiny nadměrného pocení můžete počítat dědičnost, ale stejně tak i onemocnění štítné žlázy, diabetes, vyšší tlak, obezitu či užívání některých léků,“ doplňuje lékařka Chaloupecká. Chcete-li s problémem zatočit, vždy se vyplatí navštívit odborníka. Ale mohou pomoct i následující tipy.

Šalvěj funguje!

V boji proti pocení se nejčastěji doporučuje šalvěj. Na to, zda vám může opravdu pomoci, jsme se zeptali MUDr. Šárky Slavíkové z pražské kliniky GHC: „U šalvěje byly opravdu prokázány účinky proti pocení. Jedná se především o pití šalvějového odvaru, ale fungují také lokální preparáty se šalvějovými výtažky. Avšak pozor, nadměrné užívání šalvěje může být i škodlivé, vždy se proto nejprve poraďte s lékařem.“ Podle MUDr. Jitky Chaloupecké jsou účinné i koupele: „Kromě šalvěje zkuste také octovou vodu, dubovou kúru nebo octan hlinitý.“ O dalších léčivých účincích bylinek se dočtete ve článku Bolest hlavy či noční pocení? Pomůžou bylinné čaje!.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): vše Dr. Hauschka šalvějová koupel 403 Kč, šalvějový deodorant 306 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): deodorační tělový pudr se šalvějí Nobilis Tilia 180 Kč, doplněk stravy Šalvěj Liftea 99 KčFoto: archiv firem

Podpažní vložky pro případ nouze

Naše babičky si podpažní vložky všívaly do svetrů, setkat se s nimi můžete i dnes. Samotný problém neřeší, ale pokud se vám kvůli obávám z propocených kol v podpaží nechce vycházet z domu, zkuste je. Lepí se do průramků topů, některé se přichytávají k podprsence a sehnat můžete i samolepicí, které se přilepí rovnou k podpaží. K dostání jsou jak „jednorázovky“, které účinkují kolem osmi hodin, tak i vložky pro opakované použití, které jednoduše vyperete. Seženete je v lékárnách od dvou set korun.

Nepleťte si deodorant s antiperspirantem

„Při nadměrném pocení se velmi často používají deodoranty, které překrývají zápach a pozastavují růst bakterií. Mnohem účinnější jsou ale antiperspiranty, které snižují tvorbu potu,“ říká korektivní dermatoložka Chaloupecká. Jedinou jejich nevýhodou je fakt, že hlavní účinnou složku bývají soli hliníku, které mohou vyvolávat podráždění pokožky. Máte-li s těmito přípravky negativní zkušenosti, pečlivě studujte složení na obalech.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Driclor 75 ml 239 Kč, Perspi-Guard Antiperspirant 390 KčFoto: archiv firem

Pozor na výběr oblečení!

Potíte se? A v čem chodíte? Většina módních řetězců vyrábí oblečení ze syntetických materiálů (zejména polyesteru), které podle odbornice na textilie ing. Lucie Vláškové nejsou vhodné: „Tělo se pod tímto umělým materiálem potí, polyester nesaje vlhkost a neodvádí pot. Doporučuji hlavně přírodní materiály, jako je bavlna nebo viskóza,“ říká Lucie Vlášková, která ale dodává: „Na oděvech z bavlny však bývají vidět neestetické potní ,koláče', bavlna je velmi savá, ale nedokáže vlhkost rychle odpařit.“

Také len v létě příjemně chladí, bohužel se ale mačká. Ideálním materiálem je podle Lucie Vláškové hlavně hedvábí, které chladí a je vzdušné – jeho nevýhodou je ovšem vysoká cena a složitější údržba. „Příjemnou alternativou je oblečení z bambusu, které svými vlastnostmi připomíná již zmíněné hedvábí. Díky svým antibakteriálním složkám nenasákne pach potu ani při delším nošení, je vysoce savé a v létě příjemně chladí,“ popisuje odbornice.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): bambusová trička Afekt 590 Kč, Rapanui 540 KčFoto: archiv firem

Botulotoxin

Nemáte na věčný boj s pocením nervy? Jednou z nejúčinnějších, ale bohužel také nejnákladnějších metod je aplikace botulotoxinu. „Principem jeho působení je blokáda nervových spojení, která stimulují potní žlázy k činnosti. Efekt nastupuje za asi 5–10 dní. Doba působení je individuální, nejčastěji 6–14 měsíců, poté dochází k obnovení nervových spojení,“ vysvětluje Šárka Slavíková z kliniky GHC. Ceny zákroků se pohybují v rozmezí 10–15 tisíc korun. „Po aplikaci botulotoxinu téměř nedochází k vyměšování potu. Když se navíc aplikace opakují, jejich efekt se obvykle prodlužuje,“ dodává Jitka Chaloupecká. Více se o této metodě u nás dočtete již v pondělí.

Máte zaručený tip v boji proti pocení? Nenechávejte si ho jen pro sebe a napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám