Hlavní obsah

Nadopujte se antioxidanty! V jakých potravinách jich najdete nejvíc?

Foto: Thinkstock

Abyste byli zdravější, chce to pořádnou dávku antioxidantů. Poradíme vám potraviny a nápoje, které jich mají nejvíce!Foto: Thinkstock

Reklama

Uchrání vás před chřipkou a nachlazením, stejně jako před srdečními nemocemi a infarktem. Zároveň zpomalují stárnutí a přispívají k duševní pohodě. Co? Antioxidanty! Dopřejte si jich pořádnou dávku!

Článek

Termínem antioxidanty se označují všechny cenné vitaminy, minerály a další živiny, které jsou schopné ochránit buňky před poškozením volnými radikály. Organismus posilují tak, že neutralizují radikály dříve, než v těle způsobí nežádoucí chemické reakce.

Volnými radikály se nazývají částice, které vznikají přímo ve vašem organismu, když zpracovává škodlivé vnější vlivy, jako jsou například nevhodné potraviny, ale i znečištěné ovzduší nebo stres. „Tyto látky jsou schopné snižovat takzvaný oxidativní stres, ke kterému dochází v organismu každého člověka. Oxidativní stres stojí v pozadí aterosklerózy a vůbec všech srdečně cévních onemocnění nebo za autoimunitními nádorovými onemocněními,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím.

„Těchto látek důležitých pro zdraví člověka je dlouhá řada. „Patří sem například vitamin A, betakaroten a tomu příbuzné látky, vitaminy E, C, dále pak zinek a selen,“ dodává odbornice.

Jaké potraviny a nápoje jsou z hlediska zastoupení antioxidantů nejbohatší?

Bobulovité ovoce

Zejména ostružiny a maliny jsou, co se antioxidačního účinku týče, hotové vitaminové bomby. Jsou významným zdrojem vitaminů A, B i C, zlepšují trávení, působí proti stresu a migréně a jsou vhodné i při léčbě zánětlivých onemocnění. Navíc jsou vhodné i při dietě, protože dobře zasytí a zároveň odvodní organismus. Jíst by se měly nejlépe syrové, protože jakákoli tepelná úprava účinek antioxidantů snižuje.

Foto: Thinkstock

Pokud zvolíte bobulové ovoce, jezte ho raději v syrovém stavu. Tepelnou úpravou se jeho účinky snižujíFoto: Thinkstock

Kakaové boby

„Jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů antioxidantů na světě jsou kakaové boby, které obsahují mimo jiné vysoké množství hořčíku,“ říká hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Obecně se jako dobrý zdroj antioxidantů považuje i kvalitní vysokoprocentní čokoláda. Avšak s nepraženými kakaovými boby, které seženete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, se nedá srovnávat, protože pražením se opět většina významných látek ničí.

Víno

Milovníci červeného vína se mohou zaradovat. Sklenička denně je opravdu výbornou prevencí proti kornatění cév a vzniku trombóz. Krevní sraženiny dokáže dokonce i rozpouštět, proto se červené víno předepisuje i při již započatých srdečně-cévních nemocech. Tento antioxidační účinek v kombinaci s vitaminem C, kterého víno také obsahuje velké množství, se také podílí na odbourávání cholesterolu.

Foto: Thinkstock

Není bezvadné, že si mírným popíjením červeného vína vlastně prospíváte?Foto: Thinkstock

Kustovnice čínská

„Dále jsou napěchované antioxidanty plody kustovnice čínské známé pod názvem goji. Obsahují vitaminy A, B1, B2, B6, E, bílkoviny a stopové prvky jako zinek, železo, vápník a další. Lze je konzumovat jako sušené ovoce do müsli či salátů nebo z nich dělat čaj,“ doporučuje Monika Bartolomějová.

Zelený čaj

Velmi silným antioxidantem je také sloučenina ve zkratce zvaná EGCG, která má zároveň významné protirakovinové účinky a riziko onemocnění dokáže snížit až o polovinu. Kvalitní zelený čaj je velmi bohatým zdrojem této látky. Nutno zdůraznit, že opravdu je potřeba vybírat kvalitní sypaný čaj, nikoli v nálevových sáčcích.

Tip redakce: Pro dobrý spánek vynechte zelený čaj po čtvrté hodině odpolední. Více ve článku Chcete dobře spát? Změňte svůj jídelníček! Poradíme vám jak!.

Açai bobule

„Ještě bych zmínila takzvané ovoce bohů, bobule açai, jež sbírali a využívali už indiáni. Açai obsahují jedny z nejsilnějších antioxidantů na světě, jsou zdrojem vitaminů A, B1, B2, B3, C a E, vlákniny, bílkoviny, omega-3 mastných kyselin, minerálních látek a antokyanů,“ zakončuje Monika Bartolomějová.

Foto: archiv firem

Antioxidanty lze získat také doplňky stravy. Na foto (zleva): Resveratrol Evelor (50 tablet) je přírodní antioxidant. Chlorella je jednobuněčná sladkovodní zelená řasa, výjimečně bohatá na bílkoviny, vitaminy a minerály (300 tablet). Přípravek (240 tablet) obsahující mladé zelené sušené mleté rostliny ječmene s vysokou nutriční hodnotou pro posílení a ochranu organismuFoto: archiv firem

Jaké z těchto potravin a nápojů konzumujete pravidelně?

Reklama

Načítám