Hlavní obsah

Nadýmání? Vyhněte se mu nejen během Vánoc!

Foto: Profimedia

Nadýmání je problém mnoha lidí, zejména kvůli nevyvážené stravě. A Vánoce jsou hotové peklo!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorismus má společného s meteorologií snad jen to, jak je nepředvídatelný. Za odborným názvem se skrývá plynatost, tedy nadýmání – zdravotní problém, který dokáže znepříjemnit život. Co s ním?

Článek

Nadýmání není nemoc. Ale může být jedním z příznaků, kterými se některé nemoci hlásí. Pocit plnosti, říhání a únik plynů však spíše velmi často doprovází nestřídmé hodování. Umí se o něj ale postarat i některé potraviny.

Zejména během Vánoc by lékaři na pohotovosti mohli vyprávět. „Lidé, kteří nadýmáním trpí opakovaně, by měli preventivně dodržovat potřebnou disciplínu v jídle a pití, jinak se problémům nevyhnou,“ varuje MUDr. Eva Astlová, interní lékařka z Horních Počernic.

Za všechno mohou nahromaděné plyny, vzniklé ve střevech činností bakterií, které všechny dobroty následně zpracovávají. Nadýmání může být i nepěkně bolestivé a doprovází jej pocity na zvracení. A protože tak se hlásí i jiné problémy v břiše (třeba zánět slepého střeva, břišní příhoda), mohou tyto projevy dotyčného i jeho okolí pěkně vyděsit.

„Dietní chyba napodobí některé varovné příznaky, ale o život v takovém případě naštěstí opravdu nepůjde,“ říká MUDr. Eva Astlová.

„Nadýmání a plynatost ve vyšší míře mohou ale také ukazovat na onemocnění žaludku, intoleranci laktózy nebo lepku nebo syndrom dráždivého tračníku, proto je při dlouhodobých potížích vhodné navštívit lékaře,“ říká dietní poradkyně Hana Herčíková ze Sebeléčby v Benešově u Prahy.

Foto: Profimedia

Plynatost může být také projevem závažných onemocněníFoto: Profimedia

Mnoho jídla? Tak jednoduché to není

Nepříjemné pocity se hlásí po jídle, zejména když byly talíře opravdu plné. Spouštěčem může být i konkrétní potravinová alergie nebo nesnášenlivost některých potravin. Třeba mléčných výrobků (alergie na laktózu). Potíže ale umí vyvolat i jablka nebo nezvládaná chuť na sladké.

Ale za nafouklým břichem (někdy opravdu změní i svůj objem) bývají nejčastěji potraviny, o jejichž „nadnášecích“ schopnostech se čas od času přesvědčil skoro každý.

Které to jsou?

Brokolice, kapusta a zelí, ale také luštěniny – zejména hrách a fazole, brambory, čerstvé kynuté těsto a těstoviny nebo smažená jídla. Rovněž potraviny s vysokým obsahem sodíku, které zadržují vodu. A pozor, sodík je ve většině zpracovaných a balených potravin, například v sáčkových polévkách, chlebu nebo krekrech.

Co s tím?

Pokud nadýmáním akutně trpíte, někdy od potíží uleví horká koupel nebo cvičení vedoucí k vypuzení nadbytečného plynu. A pak můžete začít uvažovat o změně při úpravě jídelníčku, aby vás v budoucnu problémy již nepronásledovaly.

Někdy pomůže změna kuchyňské úpravy, vyzkoušené je namáčení luštěnin, jejich fermentace. Střevní bakterie při zpracování namočených a pak uvařených luštěnin produkují méně plynů.

Nadýmání nezpůsobují ani naklíčené luštěniny (cizrna, fazole, čočka mungo a další.)

Foto: Profimedia

Pokud polykáte víc vzduchu, než byste měli, není se pak proč následkům divitFoto: Profimedia

Nadýmavé potraviny jako zelí nebo květák obsahují rafinózu, trisacharid, který je tráven v tlustém střevě. Od nadměrné produkce plynu střevními bakteriemi pomůže vaření v páře a dochucování kořením, jako je například kmín, majoránka, saturejka, bazalka, tymián, kopr či čerstvá petržel.

Z lékárny pomůže Regumisan, Espumisan tobolky nebo kapky, Degasin, Orenzym, z probiotik Probiozym či Lactocare.

Pozor na vzduch

Jednou z příčin nadýmání může být také příliš mnoho vzduchu, které se do těla dostane s potravou a pitím. Vzduch pak postupuje trávicím systémem a samozřejmě to ucítíte. Prevencí komplikací je proto nezatěžovat střeva a dodržovat několik jednoduchých zásad.

  • Jezte pomalu a při jídle nemluvte
  • Nepijte z brčka s vyhýbejte se syceným nápojům
  • Zapomeňte na žvýkačky
  • Kontrolujte stav zubních náhrad nebo rovnátek . Když správně nesedí, do jídla se dostává ústy víc vzduchu, než je běžné.

Jak snášíte hodování vy?

Reklama

Načítám