Hlavní obsah
3,7
(27)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

V létě mám sklenici s naloženým sýrem v lednici vlastně pořád – hodí se jako pohoštění pro nečekané návštěvy. Pár kousků s kapkou ochuceného oleje povýší nakrájenou zeleninu na skvělou večeři, stačí přidat krajíček zlehka opečeného bílého chleba. Dlouho jsem při nakládání experimentovala, až jsem zjistila, že nejvíc mi chutná nejjednodušší a čistá kombinace citronu a bylinek.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
Budete potřebovat
  • 300 g balkánského sýru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 snítky citronového tymiánu
  • 5 g pepře barevného celého
  • 250 ml extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Omyjte řádně citron, osušte ho a škrabkou oloupejte tenké proužky kůry. Bylinky opláchněte, osušte, oberte lístky a nasekejte nadrobno.

02.

Sýr nechte okapat a pak ho nakrájejte na kostičky velké asi 2 × 2 cm. Menší kousky jsou půvabnější, při napichování se ale obvykle rozpadají.

03.

Do misky odlijte asi 150 ml oleje, přidejte citronovou kůru, bylinky a pepř a promíchejte.

04.

Sklenici vypláchněte vroucí vodou a nechte oschnout. Dospod nalijte trochu ochuceného oleje a na něj natěsno vyskládejte vrstvu sýra. Znovu přidejte pár lžic oleje a sýr a takto postupujte, až je všechen sýr ve sklenici.

05.

Naplněnou sklenici dolijte olejem, aby bylo všechno potopené. V lednici nechte uležet alespoň dva dny, zkonzumujte do týdne. Hodí se jako malé pohoštění k vínu a perfektně doprovodí saláty z čerstvé zeleniny. Olej z něj můžete použít do zálivky na salát nebo k namáčení dobrého chleba.

Tip: K sýru můžete přidat olivy, chilli papričky, sušená rajčata, kolečka cibule nebo česnek, vždy ale dbejte, aby byl celý obsah sklenice zalitý olejem. Zůstane-li vám ochucený olej, můžete do něj naložit další dávku sýra.

Reklama

Související témata:

Načítám