Hlavní obsah

Pikantní nakládaný hermelín! Vylepšená hospodská klasika

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Máte rádi pálivou chuť i hermelín zároveň? Pak možná rovnou zdvojnásobte dávku na přípravu pikantních nakládaných sýrů s feferonkou. Jejich jedinečná chuť vás totiž dostane.

Článek

Dnešní recept potěší především milovníky plísňového sýra a také odvážlivce, kteří se nebojí pálivého. Ale nemějte strach, vždy je možné množství feferonek snížit nebo je eliminovat. I přesto bude výsledek díky pepři a dostatečné dávce česneku ostřejší a překvapí vás také lahodná rajčatová pasta určená k potření vnitřních stran sýrů.

Malá rada na závěr: obrňte se notnou dávkou trpělivosti při čekání, než budete moci nakládanou pochoutku ochutnat. Odměna vás nemine!

Pikantní nakládaný hermelín s feferonkou

Na 2 dózy o 600 ml potřebujete: 4 hermelíny, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 400 ml slunečnicového oleje, 2–4 feferonky, několik snítek tymiánu a rozmarýnu, 12 bobkových listů, 2 lžičky celého čtyřbarevného pepře, 2 lžičky nového koření. Na pastu: 5 stroužků česneku, 80 g krájených sušených rajčat v oleji, hrstku oregana, 1 lžičku kuliček koriandru, 1 lžičku sladké papriky

Postup: V hmoždíři rozetřete na pastu 5 stroužků česneku, sušená rajčata, kuličky koriandru, oregano a sladkou papriku. Hermelíny podélně rozkrojte a připravenou pastou potřete vnitřní strany, poté sýry složte vnitřními stranami zpět k sobě a rozřízněte napůl, aby se lépe vkládaly do sklenic.

Nakrájejte cibuli na měsíčky a 5 stroužků česneku na plátky. Na dno každé sklenice dejte nejprve část cibule a česneku, pak vložte rozpůlený hermelín, bobkový list, pepř, nové koření, bylinky a feferonku. Postup ještě jednou zopakujte, dokud sklenici nenaplníte. Na závěr zalijte olejem.

Sklenicí opatrně zatřepte, aby se olej rozlil všude a vyprchal přebytečný vzduch. Dbejte na to, aby i vrchní část posledního hermelínu byla ponořená v oleji. Sklenice uzavřete a nechte odležet přes noc při pokojové teplotě. Ráno je přemístěte do lednice a nechte zrát ideálně další dva až tři dny. Podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.

Tip: Do každé sklenice dejte jednu až dvě feferonky – podle toho, jak moc pálivé máte rádi. Před použitím feferonky ochutnejte, ať tušíte, do čeho se pouštíte!

Už jste vyzkoušeli domácí utopence?

Reklama

Načítám