Hlavní obsah

Slané podvodnice: z těsta, které kynulo pod vodou

Hodnocení:
(47)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Podvodnice znáte nejspíš jako tradiční vánoční cukroví. Drobné kousky obalené ve vanilkovém cukru jsou nekomplikované a nesmírně chutné – v puse se rozprsknou a zašimrají. Neobvyklý způsob kynutí těsta pod vodou jim navíc dodává jistou tajemnost. Víte však, že stejně chutné jsou i naslano? Ozdobit je můžete podle chuti – u nás vedou mandle a strouhaný sýr.

Ingredience pro:
3 plechy
Na těsto budete potřebovat
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 2 hrsti hladké mouky
  • 1 vejce
  • 30 g sýru parmazánového typu
  • 1 hrst mandlí
  • 3 lžičky hrubé soli
Článek

Postup

Krok 1: Vyndejte máslo z lednice, nakrájejte ho na menší kostky a nechte povolit. Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.

Krok 2: Do mísy robotu prosejte mouku a špetku soli. Zapněte hnětací metlu, přilijte vzešlý kvásek a postupně přihazujte kostičky změklého másla, až se vytvoří pevné a mastnější těsto, podobné lineckému. Na závěr můžete těsto vyndat a propracovat ještě ručně. Zformujte kouli a vložte ji do velké mísy naplněné ledovou vodou – musí být celá ponořená.

Krok 3: Těsto po chvíli lehce odlepte ode dna mísy a nechte kynout, až samo vyplave na hladinu. Trvá to hodinu a půl až dvě (můžete ho ale nechat kynout i přes noc v lednici). Nelekejte se, když těsto příliš nenakyne, je to tak správně.

Krok 4: Troubu předehřejte na 180 stupňů, na plechy dejte papír na pečení, vál hojně posypte hladkou moukou a těsto vylovte. Rukama z něj otřete přebytečnou vodu, přeneste na vál a nožem rozkrojte na tři až čtyři části.

Krok 5: Za hojného podsypávání hladkou moukou postupně vyválejte každou část na placku vysokou asi půl centimetru a vykrajujte drobné tvary. Přeneste je na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte strouhaným sýrem nebo mandlí (mně víc chutnají mandle neloupané). Těsto není příliš slané, proto ho na plechu ještě zlehka posypte hrubou solí.

Krok 6: Pečte 15 až 20 minut podle velikosti tvarů, až podvodnice krásně zezlátnou a zlehka se nafouknou.

Krok 7: Skladujte ve vzduchotěsné nádobě a podávejte jako pohoštění k pivu nebo vínu.

ynezorPumanzeSaNyknalC
14. 2. 2019

Reklama

Sdílejte článek