Hlavní obsah
3,7
(55)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Podvodnice znáte nejspíš jako tradiční vánoční cukroví. Drobné kousky obalené ve vanilkovém cukru jsou nekomplikované a nesmírně chutné – v puse se rozprsknou a zašimrají. Neobvyklý způsob kynutí těsta pod vodou jim navíc dodává jistou tajemnost. Víte však, že stejně chutné jsou i naslano? Ozdobit je můžete podle chuti – u nás vedou mandle a strouhaný sýr.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Těsto
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 2 hrsti hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 30 g parmazánu
  • 1 hrst mandlí
  • 3 lžičky hrubé soli
Článek

Postup

01.

Vyndejte máslo z lednice, nakrájejte ho na menší kostky a nechte povolit. Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.

02.

Do mísy robotu prosejte mouku a špetku soli. Zapněte hnětací metlu, přilijte vzešlý kvásek a postupně přihazujte kostičky změklého másla, až se vytvoří pevné a mastnější těsto, podobné lineckému. Na závěr můžete těsto vyndat a propracovat ještě ručně. Zformujte kouli a vložte ji do velké mísy naplněné ledovou vodou – musí být celá ponořená.

03.

Těsto po chvíli lehce odlepte ode dna mísy a nechte kynout, až samo vyplave na hladinu. Trvá to hodinu a půl až dvě (můžete ho ale nechat kynout i přes noc v lednici). Nelekejte se, když těsto příliš nenakyne, je to tak správně.

04.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, na plechy dejte papír na pečení, vál hojně posypte hladkou moukou a těsto vylovte. Rukama z něj otřete přebytečnou vodu, přeneste na vál a nožem rozkrojte na tři až čtyři části.

05.

Za hojného podsypávání hladkou moukou postupně vyválejte každou část na placku vysokou asi půl centimetru a vykrajujte drobné tvary. Přeneste je na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte strouhaným sýrem nebo mandlí. Těsto není příliš slané, proto ho na plechu ještě zlehka posypte hrubou solí.

06.

Pečte 15 až 20 minut podle velikosti tvarů, až podvodnice krásně zezlátnou a zlehka se nafouknou.

07.

Skladujte ve vzduchotěsné nádobě a podávejte jako pohoštění k pivu nebo vínu.

Reklama

Související témata:

Načítám