Hlavní obsah

Nákupní extáze a jak ji zvládnout

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Klasika by ve vašem šatníku neměla chybět.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Znáte dobře ten pocit, kdy vás něco nepřekonatelného nutí vyrazit nakupovat... Chcete si udělat radost, ulovit módní novinku a doplnit šatník. Jak ale nepropadnout nákupní horečce a přinést si domů opravdu jen to, co využijete?

Článek

Průzkum trhu

Nejprve zkuste prolistovat časopisy, podívejte se na internetové magazíny a webové stránky firem. Poslouží to vaší inspiraci a uvědomění si, co nového do svého šatníku vlastně chcete. Prozkoumejte vaše skříně, aby nový kousek byl kombinovatelný s tím, co už máte. To je nejdůležitější proto, abyste prošli džunglí obchodů beze ztrát. Obecně platí, že čím méně chcete utratit, tím více času vás to bude stát. Když na oblečení šetříte, neznamená to ovšem, že nebudete šik.

Luxusní značkové obchody

Luxus je touha po zbytečnosti, kterou nepotřebujete, ale chcete ji mít. Možná proto, abyste ostatním ukázali, že si ji můžete dovolit... Nebojte se vstoupit do luxusní prodejny. Nachází se tam sice zboží v hodnotě vašeho měsíčního platu, ale nemusíte se cítit méněcenně. Prodavačka za pultem může mít mnohem nižší příjmy než vy. Nakonec je tam od toho, aby se na vás usmívala. Prohlédněte si luxusní modely a inspirujte se. Prozkoumejte Max Maru, Hermes, Ed Hardy, Isseye Miyake, Versace a další. Projděte si např. Dům značkové módy. Udělejte si jedno odpoledne pro sebe a navštivte co nejvíce obchodů, abyste si dotvořila představu. A to, že pak obdobné kousky pořídíte za mnohem méně peněz v neznačkovém butiku, vás nemusí až tak mrzet. Hlavní je inspirace!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na botách rozhodně nešetřete!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Snažte se jednat s rozvahou a ne impulsivně

Znáte se a víte, jaké střihy a délky vám lichotí. Od toho se neodchylujte. Nedovolte nikomu, aby vám vnutil balonovou sukni, když neměříte nad 176 cm a nemáte exkluzivní nohy. Přesně víte, jaká barva se nehodí k vašemu stylu, a i když jsou zkrácené délky kalhot a kotníčkové boty hitem sezony, že k vašim plným lýtkům se nehodí. Nenechejte se zmanipulovat prodavačkou, která vás vidí poprvé v životě. Po nákupech choďte zásadně a jedině sama bez rodiny i kamarádek, potom se svobodně můžete vrátit i třikrát do jednoho obchodu. Doma si ještě jednou oblečení vyzkoušejte, a když to není přesně to ono, nemilosrdně je vraťte. Nenošené zboží můžete vrátit bez udání důvodu.

Draze, nebo levně?

Snažte se najít kousky, které jakoby těm drahým z oka vypadly. Ale platí, že na saku, kabátě a vše co má fazónu a také doplňcích, tj. kabelkách a botách, byste neměla šetřit. Na nich nejvíc poznáte kvalitu. Optimální je střední cenová relace, která se vám může snížit víc než o polovinu, když si počkáte na výprodej. V případě, že si chcete pořídit levný kousek, říkající si o jednorázové použití, snažte se, aby byl jednobarevný, tím je i méně identifikovatelný. Než se rozhodnete cokoli koupit, zhodnoťte tři důležité věci - kvalitu, nositelnost a cenu. Jsou-li v souladu, jděte k pokladně.

Zaměřte se na klasiku

Základem vašeho šatníku musí být klasika. Stálice vašeho šatníku, která nepodléhá módním trendům. Bez klasických kousků šatník nevybudujete. Patří k nim pouzdrové šaty, koktejlky, kalhoty rovného střihu, džíny, trenčkot, bílá tvarovaná košile, chanel kostýmek, jemné vlněné či bavlněné a jednobarevné vesty, svetry, roláky. Základní prvky musí být kvalitní. U nich popusťte uzdičku své peněžence. Zvolte u nich barevnost bílou, černou, béžovou, šedivou, která je univerzální a kombinovatelná s celou škálou barev.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Projděte luxusní obchody a inspirujte se.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Detail není maličkost

Při nákupu se soustřeďte na doplňky. Někdy staré šaty, které vám padnou, udělají s novými a trefnými doplňky víc parády než nový model bez doplňků. V této sezoně se určitě neobejdete bez kožených nebo lakovaných pásků. Doplňují se jimi nejen dlouhé svetry, sukně, šaty, ale i trenčkoty... stačí vytáhnout ze skříně ¾ kabátek a doladit ho lakovaným páskem a kotníčkovými boty a budete za hvězdu.

Velmi vděčným doplňkem je šátek, vrstvená bižuterie, klobouk pánského stylu je v sezoně podzim/zima 08 velmi IN. Tmavé silné punčochové kalhoty budete potřebovat k doladění kotníčkové obuvi. Kabelky vybírejte velké, jsou i praktické, naopak do společnosti sáhněte po miniaturní. U tašek upřednostňujte kůži, je dražší, ale zůstává na celý život, a u kožené kabely tolik nevadí, že není právě trendy.

Co zaručeně přežije i další sezonu

K nim stoprocentně patří prodloužená trika a svetry končící pod zadečkem s široce vyznačeným okrajem. Úzké cigárové džíny a ¾ úzké kalhoty. Trenčkot, zvonová sukně, hladký úpletový svetřík fialového odstínu, béžového nebo modrošedého odstínu. Jednobarevné pončo. Nezapomeňte na nový šátek, šálu a pásek, určitě se vyplatí. To jsou věci, které zaručeně přežijí podzim i zimu, a můžete je nosit i na jaře.

Reklama

Související témata:

Načítám