Hlavní obsah

Naučte se 6 základních kroků salsy!

Foto: Ondřej Kroutil

Salsu nás naučí tanečnice Eva SeverinováFoto: Ondřej Kroutil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás okouzlily latinsko-americké rytmy a při sledování StarDance máte chuť „skočit si taky“, měly byste určitě vyzkoušet i hit posledních let – salsu. Než však vyrazíte na skupinovou taneční hodinu, třeba do Centra tance na Václavském náměstí, vyzkoušejte si ji doma v obýváku podle našeho videa. Šest základních kroků určitě hravě zvládnete!

Článek

„Slovo salsa v překladu znamená omáčka – je peprná, vždycky překvapí a je jen na vás, co si do ní zamícháte,“ usmívá se charismatická (a opravdu skvělá) tanečnice Eva Severinová, která vás na dnešním videu naučí 6 základních kroků kubánské salsy. Opravdu to není nic složitého, jen se na začátku nenechte zmást – Eva tančí a vysvětluje zrcadlově k vám!

Dost bylo řečí, pojďte s námi na taneční videoparket!

Salsa je svým způsobem univerzální tanec – můžete ho tančit s mužem, se ženou, úplně sama nebo v kruhu s ostatními tanečníky. Kruhová salsa (Rueda de Casino) je navíc specifická v tom, že všichni tančí podle pokynů jednoho hlavního tanečníka, který do hudby napovídá taneční figury a změny, takže jejich pořadí a výběr vlastně samy předem neznáte.

Na našem videu zase vidíte kubánskou salsu, kterou byla lektorka Eva Severinová pilovat přímo v „perle Karibiku“. Správně byste měly mít pokrčená kolena a ruce pevně před tělem, nesmí být však v křeči! Jejich volný pohyb vychází z pohybu hrudníku, rozhodně s nimi násilně nemáchejte jako policista uprostřed křižovatky. Vše musí být přirozené, ladné a hlavně musí být vidět, že vás to baví!

Pokud pojedete na Kubu nebo i na Kanárské ostrovy, zjistíte, že se žádná správná party bez salsy neobejde. Nebojte se nechat vyzvat k tanci některým z místních mužů, všichni mají salsu v krvi a dokážou vás skvěle vést!

Jestli se vám zatím nechce kupovat CD s taneční hudbou (salsa se netancuje na běžné popové písně), zkuste si salsu potrénovat na tento taneční mix!

Pojďme si posvítit na jednotlivé kroky!

1. Mambo vpřed a vzad

Jedná se o nejzákladnější krok do salsy, tančí se vpřed a vzad. Počítá se na čtyři doby, jen ta čtvrtá je tanečně „hluchá“ – na tu zůstávají nohy na místě. Začněte levou nohou vpřed, pokračujte pravou. Na třetí dobu se zase vracíte levou nohou zpět do původní pozice. To samé vzad.

2. Mambo do stran (vauvanko)

Prakticky to samé, jen se pohybujete do stran. Začínáte levou nohou stranou, pravá zůstává na místě. Na druhou dobu přeneste váhu na pravou nohu. Při třetí době se levá noha vrací zpět pod tělo a přenášíte na ni váhu. To samé tančíte i na druhou stranu.

3. Samba vzad

Je podobná jako základní sambový krok na místě. Na první dobu jdete levou nohou vzad, ale pravá přitom zůstává na místě. Na druhou dobu přenášíte váhu vpřed na pravou, na třetí se levá noha vrací zpět k noze.

4. Kuba

Můžete si ji představit jako sambu vzad, která je více do prostoru. Na první dobu začínáte levou nohou vzad, na druhou se vracíte zpět dopředu na pravou nohu. Ovšem na tu třetí dobu je tam změna – jdete levou nohou stranou. To samé tančíte tradičně i na druhou stranu.

5. Otočka

Jedná se o poměrně rychlou otočku ve třech krocích. Na první dobu jdete levou nohou vpřed a točíte se vpravo, nohy přitom zůstávají na místě. Na druhou dobu ještě točíte na pravé noze, na tu třetí vše dotočíte na levé.

6. Výpich

Začíná se pravou nohou do strany, přičemž na tu pravou nepřenášíte váhu, ale pouze ji tam „vypíchnete“. Na druhou dobu pokračujete právě pravou nohou, kterou křížíte před levou. Na „tři“ křížíte levou před pravou. Na „a“ jdete pravou mírně vzad do strany. Čtvrtá doba je také rozdělena na dvě části. Na „čty-“ se vracíte levou nohou do původní pozice, na „-ři“ následuje příšlap pravou špičkou vedle nohy, nepřenášíte na ni váhu.

A je to! Základní kroky do salsy máte v malíčku a už se nemusíte bát vyrazit na nějakou taneční hodinu. Nezapomeňte ale přijít i příští týden na www.prozeny.cz. Eva Severinová vás totiž naučí hříšný tanec!

Související témata:

Načítám