Hlavní obsah

Naučte se ohnivý tanec z koridy!

Foto: Ondřej Kroutil

Iva Langerová tančí paso dobleFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Latinskoamerická chuťovka, kterou vás v tanečních rozhodně neučili. To je španělské paso doble, které má navíc velmi jednoduché kroky! Neohrožený toreador si během něj pohrává s křehkou tanečnící, která ho ani na vteřinu nepřestává dráždit a provokovat jako nejrozzuřenějšího býka pod sluncem. Nebojte se a vyzkoušejte si paso doble podle našeho videa i vy!

Článek

Přestože se paso doble na soutěžích tančí jako „latina“, jeho kořeny jsou hluboko zarostlé na Pyrenejském poloostrově. Španělský tradiční tanec z koridy se od svých „kolegů ze skupiny“ liší nejen taktem (který je dvoučtvrťový), ale také náročností choreografie. Zatímco u všech předešlých tanců, které jsme vám na www.prozeny.cz už představili, se můžete naučit krátkou sestavu a na hudbu ji tančit pořád dokola, u paso doble to není víceméně možné. Pokud ho chcete zatancovat správně a úplně celé, musíte se naučit nazpaměť originální choreografii od začátku do konce.

Nemusíte se ale bát, pro dnešní malý domácí trénink vám postačí první část hudby až do korunu (konce první uzavřené části). A tu vás opět naučí vítězka 2. řady StarDance Iva Langerová z Centra tance na Václavském náměstí v Praze. Podívejte se!

Jak je vidět, základní kroky a figury nejsou vůbec složité. Spíše se zaměřte na správně zarputilý výraz, dramatické a upjaté postavení a temperamentní ruce. Celé paso doble prolíná příběh, souboj. Partner představuje neohroženého toreadora, který na tanečním parketu mává s rudým šátkem (tedy partnerkou) a snaží se rozdráždit býka a přihlížející publikum.

Pokud chcete doma trénovat na vlastní pěst, zkuste to na písničky, které snadno vyhledáte na internetových video portálech:

  • Espaňa Caňi
  • The Black Albino's: Spanish Gypsy Dance
  • Pasodoble Te Quiero

A jestli jste při sledování videa s Ivou Langerovou nestíhaly tančit, můžete si celou sestavu projet ještě jednou krok po kroku. Připravte si dlaně a podpatky, jde se na to! Našlapuje se na celou plochu chodidel, při nácviku sestavy se počítá do osmi.

1. Dupy s rukama

Celá první osmička je volná, abyste se na ten zápas (s tancem i toreadorem) stihly připravit. Na první dobu následující osmičky začněte podupem pravou nohou a zároveň zvedejte ruce před tělem. Na „pět“ máte ruce nad hlavou a pokračujete s nimi dolů na stranu, přitom výrazně podupnete levou nohou.

2. Botafogo s otáčkou

Raz-dva: Na první dobu jděte vpřed a křižte pravou nohu před levou. Tři: Levou nohu vystřelte do strany natočte se mírně vpravo, pravá noha zůstává na místě. Čtyř: Přeneste váhu na pravou nohu. Pět-šest: Křižte levou nohu před pravou vpřed a otočte se na ní o 180 stupňů. Sedm: Pravou nohou krok do strany, levá zůstává na místě. Osm: Zpět na levou.

3. Rychlé botafogo

Raz-dva-a: Křižte pravou před levou vpřed, na „dva" vystřelte levou nohou do strany, na „a“ přeneste váhu zpět na pravou nohu. Tři-čtyř-a: Křižte levou před pravou, na „čtyři“ vystřelí opět pravá do strany, na „a“ se vrací váha zpět na levou. Pět-šest-sedm-osm: Obyčejné kroky přes patu, kterými se otočíte o 180 stupňů doprava. (Jakoby obejděte kolečko.)

4. Poduby a tleskání

Raz-dva-tři-čtyř: Na každou dobu dupněte na místě, začněte od pravé, přitom zvedejte ruce před tělem.

Raz: Dupněte pravou nohou. Dva-a: Na obě doby tleskněte, držte dlaně ve výšce očí. Tři: Dupněte levou nohou. Čtyř: Tentokrát pouze jeden tlesk; na další čtyři doby se tato část opakuje.

5. Pomalé a rychlé botafogo vpřed

To jste se už naučili, takže to hravě zvládnete jen podle videa! Ukončeny jsou čtyřmi dlouhými kroky vzad.

6. Osmička na místě

Vezměte do rukou cípy své sukně a následuje otočení na místě – na první dobu nezapomeňte na podup pravou nohou, na „pět“ nohou levou. Nejprve se otáčíte celým tělem vpravo, na další 4 doby vlevo.

7. Výpad a záklon

Raz-dva: Připravte si pravou nohu a jděte výpad šikmo vlevo – tedy našlápněte levou nohou výrazně dopředu, pokrčte ji v kolenou a ruce zvedněte prudce nad hlavu. Tři-čtyř: Na „tři“ vraťte pravou nohu pod tělo a přeneste na ni váhu. Na „čtyř“ vypíchněte špičku levé nohy vpřed. Pět-šest: Pokuste se o co největší záklon. Sedm-osm: Na „sedm“ se vraťte ze záklonu, na „osm“ dupněte levou nohou na místě a přeneste na ni váhu.

8. Trojkročná otáčka

Raz: Pravou nohou do strany a začněte se otáčet pravo. Dva: Pokračujte v otáčce, jen přešlápněte na levou. Tři: Dokončete otáčku a přeneste váhu na pravou nohu do strany. Čtyř: Levou nohu stáhněte pod tělo a nestoupejte si na ní. Důležité jsou i ruce – levá je před tělem, pravá zatočená nad hlavou. Pět-šest-sedm-osm: To samé vlevo.

9. Koruna

Raz: Pravou nohou vpřed. Dva: Dupněte levou nohou a přeneste na ni váhu. Tři: Pravou nohou vzad, připravte si ruce před tělo, dlaně by měly směřovat k sobě, prsty propnuté. A závěrečný záklon hlavou.

Tak schválně, vyhrál v dnešní narvané areně ve vašem obýváku tentokrát býk, nebo vy? Jestli se vám dnešní taneční rychlokurz líbil, nezapomeňte přijít i za týden. Iva Langerová si posvítí na standardní párový tanec, který letos ve StarDance vůbec nebyl. Uhádnete, který to je?

Reklama

Související témata:

Načítám