Hlavní obsah

Návraty: Po mateřské do práce 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zjistěte si něco o firmě, kde chcete pracovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - Návrat do zaměstnání po mateřské není jednoduchý, zejména v době masivního propouštění, jako je v současnosti. S námi to ale zvládnete! Motivační dopis, který jsme se naučily napsat minule, jste již odeslala a přišla vám pozvánka na pohovor. Pojďme se na něj připravit.

Článek

Přijde-li vám pozvánka na setkání s personalistou nebo manažerem, je zřejmé, že jste je svým životopisem i motivačním dopisem zaujala. Teď to jen nezkazit. Samozřejmě že je důležité být správně oblečena, dokonale upravena a dobře naladěna. Zjistíte-li si ještě navíc informace o firmě, ve které se o zaměstnání ucházíte, budete mít ten správný náskok.

Důležité je být na pohovoru dostatečně sebevědomá. Proto se nenechte zahnat do defenzivy. V první řadě si uvědomte, že nechat se v určité firmě zaměstnat, je vaše rozhodnutí. Cílem pohovoru je vybrat si a právo na výběr má nejen zaměstnavatel, ale i vy. Navíc: personalista má mnohem méně času se na rozhovor s vámi připravit. Pohovor tak většinou probíhá podle daných zaběhlých kolejí a lze předpokládat jeho průběh.

Co si můžete před pohovorem zjistit:

  • Základní informace o firmě, její velikosti, vlastnících, managementu, zaměstnancích a klientech.
  • Čím se firma zabývá - hlavní okruhy služeb a produktů
  • Má zahraniční pobočky, zahraniční vedení, atd.
  • Konkurenty firmy na trhu
  • Image firmy
  • Firemní hodnoty
  • Aktuální zprávy o firmě
  • Jaké zaměstnance firma preferuje

Většinu informací byste měly nalézt na internetu. Obrázek si můžete udělat i z webových stránek firmy - líbí se vám, nebo vám připadají chaotické, neupravené? Znáte-li nějakého zaměstnance společnosti, můžete se dozvědět pár interních informací. Pozor ale, tyto informace bývají subjektivní.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Velmi záleží na prvním dojmuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Večer před pohovorem

Úspěch pohovoru závisí nejen na dlouhodobé přípravě, ale i na fyzické a psychické přípravě v posledních chvílích před ním. Jednoduše - nenechávat všechno na poslední chvíli.

Odpoledne před pohovorem si připravte vhodné oblečení. To by mělo být lehce konzervativní, hlavně však vyžehlené a čisté. Také boty musí být vyčištěné, ladící s oblečením. Zkontrolujte vlasy (mělo by být na nich vidět, že jste nedávno navštívila kadeřníka) a nehty (na ně lidé často zapomínají). Do desek si připravte všechny důležité dokumenty, které byly jmenovány v pozvánce na pohovor - klidně si vezměte svůj životopis i motivační dopis. Promyslete trasu zítřejší cesty, najděte si možné náhradní varianty pro případ nečekaných komplikací. Abyste byly odpočaté, jděte si včas lehnout.

Ranní nervozita před pohovorem přepadne určitě každého. Abyste na nic nezapomněly, připomínáme v bodech nejdůležitější úkony před odchodem:

  • Nezapomeňte desky s doklady, hodinky a mobil
  • Před odchodem použijte deodorant nebo parfém v přiměřeném množství - každý člověk se ve stresu začne potit
  • Před odchodem se zkontrolujte v zrcadle
  • Neodcházejte na poslední chvíli

Na pohovoru byste měly být nejpozději 10 minut před sjednaným časem schůzky. Pomůže vám to uklidnit se a seznámit se s prostředím firmy. Všechno jsme stihly, všechno máme s sebou, sedíme v předpokoji firmy a čekáme, až nás personalista nebo manager pozve k pohovoru. A už kráčíme dovnitř. Příště s vámi budeme při pohovoru přímo na horkém křesle.

Reklama

Související témata:

Načítám