Hlavní obsah

Návraty: Po mateřské do práce 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hospodářská krize ztěžuje podmínky při hledání místaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. díl - Končí vám mateřská dovolená a plánujete návrat do zaměstnání? Pomůžeme vám připravit životopis a motivační dopis, který vás výrazně odliší od dlouhé řady dalších žadatelů. S námi se v očích personalisty stanete atraktivním a perspektivním zaměstnancem i v době hospodářské krize.

Článek

Podniky dnes hromadně propouštějí zaměstnance, úřady práce se plní nezaměstnanými. Na stolech personalistů se vrší žádosti o pracovní místa a dostat pozvání na pohovor není snadné. Proto rozhodně nestačí poslat pouhý životopis s krátkým zdůvodněním. Důležitou součástí žádosti o zaměstnání je motivační dopis. Jaký by měl být?

Motivační dopis by měl představit vaši osobnost, měl by vyjadřovat ochotu ke spolupráci a snahu dosáhnout co nejlepších výsledků. Obsah musí jasně, přesně a stručně zdůraznit váš zájem o vybrané zaměstnání a vyjádření, co si od této práce slibujete. Musí z něj být zřejmé, že si věříte a že práci, o kterou žádáte, zcela jistě zvládnete. Nepoužívejte utahané dlouhé věty! Z dopisu musí vyzařovat energie!

  • konkrétně zaměřený dopis má větší naději na úspěch
  • nesmí v něm být chyby, ať již formulační nebo gramatické
  • délka nejvýše na jednu stranu A4
  • nepoužívejte fráze a klišé
  • motivační dopis je vaší osobní charakteristikou, uveďte v něm to, co případný zaměstnavatel nenajde v životopisu - hodnoty, přístup k práci a motivaci
  • pečlivě si přečtěte znění inzerátu, případně zjistěte, jakého zaměstnance firma na vybranou pozici shání, a podle toho formulujte svá vyjádření
  • buďte upřímná především v popisu svých profesních plánů. Při pohovoru se tak vyhnete tomu, že budete dlouze vzpomínat na to, co jste do motivačního dopisu napsala.

Dobrá rada: Neopisujte vzorové motivační dopisy, uveřejněné na internetu. Bývají velmi formální. Personalistu při jeho přečtení může napadnout, že jste pouze splnila povinnost. A vy přece chcete zaujmout! Motivační dopis není formalita, věnujte mu dostatek času.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pracovní pohovor může probíhat na základě vašeho motivačního dopisuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Budoucí zaměstnavatel by po přečtení motivačního dopisu měl mít chuť se s vámi setkat. Dejte si pozor na chyby a nejste-li si jistá, nechte si dopis zkontrolovat. Nebuďte příliš formální, ale ani rozverná. Stačí stručnost, přesnost a upřímnost. Motivační dopis berte jako svou reklamu. Na rozdíl od životopisu v něm můžete být více tvořivá a popsat své cíle a představy do budoucna. Žádáte-li o práci v nadnárodní společnosti, připravte si motivační dopis i životopis v požadovaných jazykových verzích.

Nejčastější chyby:

Málo konkrétní dokument, obsahující širokou škálu zájmů, koníčků a znalostí. Personalistu firmy, zabývající se výpočetní technikou, určitě nebude zajímat to, že ve volných chvílích brnkáte u táboráku na kytaru.

Nepřipravenost. Řada lidí píše životopis a motivační dopis teprve poté, co ho o to potencionální zaměstnavatel požádá. Je lepší si obojí připravit dopředu a pak podle konkrétního požadavku pouze mírně upravit. Vyhnete se tak chybám, které ve spěchu můžete udělat.

Napiš to za mě. Nikdy nežádejte kamarádku, aby motivační dopis psala za vás. Je to vaše vizitka. I když vám to v prvním kole pomůže k pozvánce k pohovoru, při něm se můžete lehce utopit. Formulace musí být vaším dílem, abyste je při osobním setkání dokázala podat stejným způsobem, jakým byly uvedeny v dopise.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Návrat do práce není jednoduchýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Romány. Nikdo nebude číst několikastránkový motivační dopis. Dejte zaměstnavateli dostatek konkrétních informací na přijatelném prostoru.

Vzhled listin. Předkládané listiny by neměly být ušpiněné, umaštěné, zpřehýbané, špatně okopírované nebo nečitelně vytištěné.

Nespěchejte. Tyto listiny mohou rozhodnout o vašem profesním životě na několik let dopředu. Proto je dobré věnovat jim dostatek času. Odborníci se shodují, že ideální je tři až šest dní. V této době obsah konzultujte s přáteli, případně odborníky, opravujte chyby, dolaďujte drobnosti.

Životopis i motivační dopis jste napsala a odeslala. Protože byl opravdu dokonalý, dostala jste se na stole personalisty do hromádky šťastnějších. Jste pozvána na pohovor. Již zítra se na něj společně připravíme.

Reklama

Související témata:

Načítám