Hlavní obsah

Návštěva: Manželé zrekonstruovali celý zámek!

Foto: Chateau Herálec

Bývalý internát vypadá po rekonstrukci úžasněFoto: Chateau Herálec

Reklama

Také rádi sníte o tom, jaké by to bylo žít na zámku? Jen málokdo opravdu vymění svůj byt či dům za něco „většího“. Ale vyzkoušet si takový přepych můžete i vy. Nebo se na něj pojďte aspoň podívat.

Článek

Je to způsob, jak jim vdechnout nový život – historické objekty se mění na hotely, galerie, restaurace či wellness centra a přístupné jsou všem. Že jde o krásné využití, se můžete přesvědčit i v zámku Chateau Herálec na Vysočině. Koukněte se, co se stalo s tvrzí ze třináctého století!

Foto: Chateau Herálec

Toto schodiště vede z haly do patra, kde se nacházejí ložniceFoto: Chateau Herálec

Nejprve tvrz, potom zámek

Před pětadvaceti lety to byla zdevastovaná a vydrancovaná stavba. Prošla rozsáhlou rekonstrukcí a před pár dny se znovuotevřela – nová a krásná.  Dějiny objektu sahají až do poloviny třináctého století, kdy zde stávala tvrz. Ta byla později přestavěna v barokní dvoukřídlé zámecké sídlo, jež bylo ještě několikrát podrobeno nejrůznějším stavebním úpravám. Svou romantickou podobu zámek získal až ve druhé polovině devatenáctého století, kdy byl upraven v duchu francouzské gotiky.

Foto: Chateau Herálec

Tapety na stropě zdobí detaily stropní fresky ze zámecké kapleFoto: Chateau Herálec

Za jeho současnou podobou je však skryto mnoho práce a nemalého úsilí jeho nových majitelů, manželů Kasperových. Ti si ke spolupráci pozvali architekta Jaroslava Huňáčka, jenž vše projektoval a sám také na stavbu dohlížel. Chybět nesměl ani Ústav památkové péče. „Tím, že zde dříve byla zvláštní internátní škola, došlo ke zlému pošramocení duše zámku. Objekt byl v žalostném stavu, ale paradoxně právě to uvolnilo ruce architektovi k jeho volnější rekonstrukci,“ říká majitelka zámku Alexandra Kasperová, která promýšlela kompozici jednotlivých interiérů do nejjemnějších detailů.

Foto: Chateau Herálec

Uprostřed podlahy v hale byl zachován fragment původní dlažbyFoto: Chateau Herálec

Foto: Chateau Herálec

Sedací soupravy v zámku jsou zdobené motivem herálecké růžeFoto: Chateau Herálec

Z původních interiérů nezbyl doslova kámen na kameni. Tým přizvaných specialistů jej doslova rozebral na „prvočinitele“, a poté opět poskládal tak, aby objekt mohl začít žít novou etapu své existence. Celá rekonstrukce trvala téměř tři roky a jejím výsledkem jsou vesměs moderně zařízené interiéry, které však respektují romantického ducha historického objektu s množstvím promyšlených detailů.

Foto: Chateau Herálec

Jednotlivé ložnice s koupelnami zabírají plochu kolem třiceti metrů čtverečníchFoto: Chateau Herálec

Foto: Chateau Herálec

Jednoduše, ale účelně zařízeným koupelnám dodávají zámecký charakter obrazyFoto: Chateau Herálec

Růže nejen ve znaku

Symbolem zámku se stala takzvaná herálecká růže, jejíž původní ornament byl nalezen na staletém kamenném zdivu. Její soudobé stylizované vyobrazení dovedla do dokonalosti slovenská designérka a šperkařka Lea Fekete, která motiv použila nejen na potazích sedacího nábytku, na roletách, závěsech i dalších textiliích ve všech interiérech zámku, ale vytvořila podle něho i speciální kolekci jedinečných šperků. Tvar herálecké růže najdete i na úchytkách skříní a zásuvek.

Foto: Chateau Herálec

Vítejte v nejluxusnějším prostoru Chateau HerálecFoto: Chateau Herálec

Foto: Chateau Herálec

Společenský prostor v prvním patře, i zde najdete textilie s motivem herálecké růžeFoto: Chateau Herálec

Tvorba místních malířů inspirací

Interiéry byly zařízené originálním způsobem. Hlavní inspirací pro barevné ladění jednotlivých místností se staly obrazy z devatenáctého století, pocházející z místních muzeí a také z archivu oblastní galerie Vysočina. Manželé Kasperovi spolu s architektem Huňáčkem z nich vybrali zajímavé detaily a ty originálním způsobem použili jako nosné motivy pro velkoformátové tapety, jimiž vyzdobili stěny interiérů v zámku. Nejdete je i na potiscích skříní nebo na čelech postelí v jednotlivých pokojích, přičemž jejich barevným odstínům odpovídá i celkové barevné ladění každé místnosti.

Foto: Chateau Heraléc

Velkoformátové obrazy zdobí interiéry zámkuFoto: Chateau Heraléc

Foto: Chateau Herálec

Pohovky v sobě spojují moderní vzhled a historické motivy na vzoru potahové látkyFoto: Chateau Herálec

Pro odpočinek zajděte do parku

V zámku naleznete také původní kapli svaté Anny, která pochází zřejmě z období renesanční přestavby tohoto panského sídla. Za pozornost jistě stojí štuková výzdoba i původní barokní stropní freska, jejíž některé detaily byly opět použity jako motivy na tapetách v dalších prostorách dnešního hotelu.

Celý objekt je obklopen anglickým parkem, vybudovaným zde v osmnáctém století, kde můžete v klidu relaxovat a načerpat ztracenou energii mezi staletými stromy.

Zajímají vás podobné atypické stavby? Prohlédněte si s námi i tyto: Villa 2100: Takový luxus jste ještě neviděli! nebo Jak se bydlí ve vodárenské věži?.

Líbilo by se vám zde žít a chtěli byste se stát aspoň na jeden den králi a královnami?

Reklama

Související témata:

Načítám