Hlavní obsah

Návštěva: Starý byt po rekonstrukci prokoukl

Foto: Josef Neumann

Foto: Josef Neumann

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé bytu na Starém Městě pražském chtěli zachovat původní atmosféru, aniž by museli oželet komfortní bydlení. Vzniklo tak dokonalé propojení starého s novým.

Článek

Byt se nachází v samém srdci Prahy, v měšťanském domě U Modré boty v Haštalské čtvrti. A proto je interiér bytu zařízený tak, aby zdůraznil autentickou atmosféru památkově chráněné budovy. Přitom se zde podařilo tyto prvky nenásilně skloubit se současnými požadavky na moderní a pohodlné bydlení.

„Naším záměrem bylo vytvořit elegantní interiér, který podtrhne autentickou atmosféru památkově chráněné budovy. Ačkoliv prostor svůj potenciál skrýval pod silnými stopami opotřebení od předchozích obyvatel, věděli jsme, že z něj bude krásné místo k bydlení,“ upřesňuje interiérová designérka Jitka Kobzová ze studia Ambience design.

Vsadili na jistotu a tradici

Manželé toužili po originálním interiéru, v němž budou použity pouze kvalitní materiály. Zároveň chtěli získat útulné bydlení, které se hlásí k tradičním hodnotám, jako jsou například ilustrace Alfonse Muchy nebo vybavení od českých výrobců.

Foto: Josef Neumann

V ložnici jsou dva pohodlné ušáky z kolekce Rhea výrobce PolstrinFoto: Josef Neumann

Hořčicově žlutý tón rozjasnil prostor

Designérka vsadila na neutrální tóny bílé, pískové a světlešedé, které zkombinovala s ořechovým dřevem a doplnila akcenty hnědé a oranžové. Výhodou je, že vzdušnost a prostornost interiéru umocňují vysoké stropy (více než tři metry) a velká okna. Oblé křivky nábytku a reprodukce Alfonse Muchy pak dodaly celému prostoru jemný a osobitý charakter.

Z původní tmavé chodby vznikla použitím světlých tónů vstupní hala s odpočinkovou zónou a knihovnou. Zároveň ji lze využít jako hostinský pokoj. K většímu rozjasnění navíc přispívá dostatek světelných zdrojů společně s hořčicově žlutým odstínem potahu sedačky.

Foto: Josef Neumann

Hořčicově žlutá sedačka vstupní halu doslova rozsvítilaFoto: Josef Neumann

Stůl koupili ve starožitnictví

Centrálním místem bytu je kuchyně s jídelnou. Dominuje jí starožitný jídelní stůl s pohodlnou polstrovanou lavicí a dvěma čalouněnými křesly. Je jediným historickým prvkem interiéru – padl do oka majitelce i Jitce Kobzové v jednom starožitnictví. Hlavní dekorací jinak jednoduše řešeného prostoru jsou barevné potahy na křeslech a tvar nábytku.

Foto: Josef Neumann

Jídelně dominuje starožitný jídelní stůlFoto: Josef Neumann

Prioritou byla vysoká postel

Manželé v ložnici preferovali vysokou luxusní postel, která má kromě atraktivního designu také kvalitní matraci a dostatek úložných prostor. Jinak se místnost nese v klidných světlých tónech bílé, světle šedé a pískové, s nimiž skvěle kontrastuje masivní ořechový nábytek. Jsou zde umístěny dva světlešedé pohodlné ušáky a koberec ladí s Muchovými díly nejen barevně, ale i stylově. Obrazy mají subtilní kovové rámy, které umožňují dokonale vyniknout použitým ilustracím.

Foto: Josef Neumann

Všechna svítidla v ložnici pocházejí od španělské společnosti LuxcambraFoto: Josef Neumann

Vizitka designérky

Jitka Kobzová vystudovala bytové návrhářství na výtvarné akademii uměleckého designu JJAADA v Londýně, dále studovala na British Academy of Home Staging. Interiérovému designu se profesně začala věnovat před více než 20 lety při svém dlouhodobém pobytu v zahraničí. Do České republiky natrvalo přesídlila v roce 2009 a založila zde společnosti Ambience design a Home Staging. Více na ambiencedesign.cz.

Líbí se vám byty v historických budovách, nebo máte raději novostavby?

Reklama

Načítám